Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Wasi’chu

Publicat el 11 de març de 2013 per vicent
Wasi’chu és la paraula que els indis lakota, una de les grans tribus siux, usen per a definir un estranger. Jo sóc un wasi’chu. M’ho van explicar i vaig escoltar la paraula, referint-se a mi, quan vaig visitar el camp de presoners (hi ha qui vol dir-li reserva) de Pine Ridge, a meitat dels vuitanta. 

Com tantes vegades, però, la llengua i les paraules expliquen tot un món, molt més del que sembla a simple vista. Wasi’chu, i això no ho sabia jo, s’aplica a qualsevol estranger blanc però és una paraula que en realitat significa ‘aquell qui es queda la part millor de la carn’. 

Ho he après avui llegint un article sobre el persistent trencament dels tractats entre la nació siux i els Estats Units. I m’ha semblat definitori en extrem. Un estranger, un foraster, és un lladre que és queda la part millor de la carn, del bisó, i deixa als autèntics amos de les praderes en l’estat d’indigència. 

Sense ferir l’honor del noble poble siux he pensat que potser no està tan lluny el concepte i la definició del que ens passa a nosaltres. D’alguna manera som víctimes també dels nostres peculiars Wasi’chu…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.