Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

21 de febrer de 2019
0 comentaris

SANT JORDI

El culte al màrtir sant Jordi és tan ampli a l’Església com la ignorància al voltant de la seua veritable història.

En primer lloc cal dir que l’existència d’un màrtir Jordi consta suficientment i per tant no pot dir-se que sant Jordi siga un sant llegendari. L’existència històrica del màrtir consta per una basílica amb el seu sepulcre a Lydda (Diòspoli) a Palestina. Aquestra basílica estava a l’esmentada ciutat com consta per diversos testimonis dels segles VI-VII i era veu comuna i indiscutida que allí havia estat martiritzat el sant. Les restes d’aquesta basílica, localitzats, pareixen a algunes del temps de l’emperador Constantí.

De la narració de la seua passió hi ha diverses versions que difereixen entre elles. Potser el fonamental es resumisca dient que Jordi era un cristià, de Capadòcia, oficial de l’exèrcit romà. La llegenda àurea de Jacob Voràgine narra que un dia arriba a una ciutat que té un terrible problema: un enorme drac devora els seus habitants i per tal d’aplacar-lo calia posar-li com a menjar dues ovelles al dia. Quan Jordi arriba a la ciutat, l’elegida aquell dia per a ser llançada al drac era la filla del rei. Jordi decideix salvar-la i lluita bravament contra el drac, i el venç i salva la jove. Des d’aleshores el drac se sotmetrà per complet a Jordi com si fóra un animal domèstic.

Jordi, acusat de cristià, és jutjat per l’emperador. Ell confessa la seua fe, distribueix els seus béns entre els pobres, i és tancat en una masmorra on el Senyor en una visió li diu que el seu martiri va a ser llarg. Finalment fou decapitat, cosa que pot correspondre a la vertadera història.

El culte a sant Jordi s’estén per Orient i passa a Occident, sent les creuades una oportunitat històrica per a la seua màxima expansió. Encarna la figura del cavaller cristià que defensa els febless i experimenta per això un ressò en l’esperit cavalleresc de l’Edat Mitjana. És patró de moltes nacions i pobles, entre ells Alcoi, Banyeres, etc.

PD: Text traduït del full ALELUYA

SALVADOR
06.01.2008 | 12.18
El compromís social
02.06.2011 | 1.29
Un poble xicotet
27.12.2006 | 4.43
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.