Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

29 d'agost de 2014
0 comentaris

Ermita del Miracle dels Peixets d’Alboraia

El Camí del Cid entra al terme d’Alboraia. Una collita d’ermites hi esperen el vianant i entre aquestes en un lloc pintoresc, envoltat de de palmeres, al costat de la platja en el marge dret de la desembocadura del barranc del Carraixet, l’ermita “dels peixets”.

El seu origen es troba en el miracle esdevingut l’any 1348, quan el pàrroc s’adreçava a Almàssera per tal de dur la comunió a un malalt. En travessar el Carraixet, arrossegat pel corrent perdé l’arqueta on guardava les sagrades formes. Foren els pescadors els que en aquest lloc van veure uns peixos amb les formes a la boca, i avisaren el sacerdot i alcaren la primera edificació, reemplaçada el 1907 per l’actual edifici d’estil neogòtic,

D’aquest lloc escrigué el 1962 Luis B. Lluch Garín: “Desaparece la ermita con la nueva pista de Sagunto a Valencia? No lo sé. Unos me han dicho que sí y otros, en cambio, dudan y opinan que serà trasladada. ¿Desparecerá? Se ha levantado el viento y ahora se oye más insistentemente el rodar largo de las olas. Restallan sobre la arena y su lamento es pausado y bronco. ¿Desaparecerá la ermita?

Afortunadament l’A-7 passà respectuosament al costat de l’ermita i així el vianant pot contemplar aquesta capella marinera, de planta rectangular i murs alts, on sobreïx la façana dividida verticalment en tres trams, en el centre de la qual s’obri la porta amb arc conopial i fulles amb els símbols del miracle. L’interior alberga l’altar major de marbre i un retaule ceràmic procedent de l’antiga capella, en què s’ha representat l’aparició de les sagrades formes.

LECTURA: Marc 6, 38-42

Jesús els pregunta:
–Quants pans teniu? Aneu a veure-ho.
Ells ho miren i li diuen:
–Cinc pans i dos peixos.
Llavors Jesús els va manar que fessin seure tothom en colles a l’herba verda. La gent s’assegué en grups de cent i de cinquanta. Jesús prengué els cinc pans i els dos peixos, alçà els ulls al cel, digué la benedicció, partí els pans i en donava als seus deixebles perquè els servissin a la gent. També va repartir els dos peixos a tothom. Tots en van menjar i quedaren saciats.

ORACIÓ: Pare. Assegut al costat del Carraixet, contemple la porta, els peixos i els pans, mentre interioritze l’escena de la multiplicació. Senyor, el mar de la meua vida tot just conté cinc pans i dos peixos. Tracte de pensar en què puc oferir-te, mirar la cistella de la meua vida i oferir-t’ho en les teues mans, mentre escolte les ones.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.