Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

16 d'agost de 2014
2 comentaris

Una dada a millorar en el llibre de Festes Patronals de Benicolet

En l’article, signat per Josep Màrius Climent Prats, intitulat ARA FA 100 ANYS I ALTRES DATES PER A LA MEMÒRIA COL:LECTIVA, dóna una relació dels benicoletans morts a causa de la Guerra Civil 1936-1939, a partir de fonts orals (generalment), cosa totalment respectable i que agraesc ja que, en algun moment, almenys se’ls havia de recordar. I és ací on he trobat l’errada ja que Juan Català Climent, Batalle de l’Ebre. Desaparegut no era Català sinó Canet. O siga, la persona desapareguda, de Benicolet, a la Batalla de l’Ebre fou un oncle meu, germà de mon pare, anomenat Juan Canet Climent, de qui no se sabé res més després de la guerra entre germans, provocada pel Dictador i Feixista FFB. Juntament amb el meu oncle, foren morts a la Guerra del 36-39 les persones següents (agafe la informació de l’article de J.M. Climent Prats): Teodoro Català Alborch, José Català Doménech, Joaquín Alborch Català, Joaquín Prats Català i Juan Roig Miralles.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Bon dia, i bon retorn al tall ( qui tinga la sort de tenir-ne). T`agraïsc el toc d´atenció sobre l´errada en el cognom del teu familiar, ÀNGEL, ( i això que està publicat en 2010 a la revista Almaig) i així ho faré saber en el llibre de festes de l´any vinent – si em deixen publicar, vistos els antecedents -. Hi ha més morts a conseqüència de la Guerra Civil, que van faltar després perquè van retornar amb greus ferides i malalts, segons testimonis orals, però com que mancava confirmació documental i seguretat en el nom, no els hi he afegit. Aprofite per a disculpar-me per una redacció apresurada amb algunes errades ortogràfiques que les presses per lliurar-lo i el procés d´impressió han impedit revisar i millorar. Quan a les fonts, basades en testimonis orals, són els únics a què he pogut accedir ja que cap dels morts està inscrit en el Registre Civil de Benicolet, tanmateix calia que al nostre poble hi haguera constància de les pitjors conseqüències d´aquella tragedia.
    Salutacions.

  2. Bon dia i bon retorn al tall ( qui tinga la sort de tenir-ne). T´agraïsc l´esmena de l´errada en els cognoms del teu familiar, Ángel, cosa que faré constar en una propera publicació en el Llibre de Festes ( què será l´any vinent, si censures o prejudicis, no ho entrebanquen), però les presses per lliurar l´article comporten estes coses i que hi haja algunes errades ortogràfiques, per les que demane disculpes als lectors. les fonts orals m´han parlat de més morts que van faltar després de la Guerra a conseqüència de ferides i malalties provocades pel conflicto però com que hi había algún dubte amb els noms, ho els hi he afegit. Sé que era arriscat emprar només fonts orals, però no hi ha constàcia documental d´estes morts, cap ni una consta en el Registre Civil de Benicolet i els testimonis també van desapareguent, i com molt bé dius ja era hora que es conegueren les pitjors conseqüències al nostre poble d´aquella maleïda guerra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.