Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

26 d'octubre de 2010
2 comentaris

LLÍBER I LLOSA DE CAMATXO

     LLÍBER: Municipi de la Marina Alta, situat a la vall del riu Xaló o Gorgos. El terme presenta forma estreta i allargada de nord a sud, amb nombrosos accidents geogràfics. En la part septentrional destaquen la Penya Roja, la Muntanyeta i el riu Xaló, que discorre entre ambdues serres. La part central, al sud de la població, és més plana i les terres més propícies per a l’agricultura. Després, el terreny es torna a elevar, fins assolir la màxima altitud amb el cim Cau, amb 724 metres. En la part meridional el terreny torna a descendre, i destaca el Tossal de l’Aspre, amb 482 metres. El terreny conreat assoleix un poc menys de la meitat del total del sòl, la major part secà, en què predominen els cereals, les vinyes, els ametllers i les garroferes. L’escassa riquesa agrícola ha motivat un fort corrent migratori cap a zones industrials, La població està edificada al costat dret del barranc del Cau, just al costat de la confluència d’aquest amb el riu Gorgos. Actualment té 930 habitants. La parròquia està dedicada als Sants Cosme i Damià i pertany a l’Arxiprestat de “Sant Vicent de la Font Santa”. 

     El 1256 fou conquerit per l’exèrcit de Jaume I. En temps de Sant Joan de Ribera constava de 25 cases habitades per moriscos. Pertanyé al senyoriu del comte d’Almodóvar. Pel que fa a l’aspecte eclesiàstic, Llíber fou annex de Xaló, fou constituïda en parròquia en l’arranjament parroquial de 1902. Celebra les seues festes patronals als Sants Cosme i Damià, Sant Roc, Sant Francesc, la Mare de Déu del Roser i el Crist del Salvador en octubre i a l’Assumpció de la Mare de Déu en agost.

     LLOSA DE CAMATXO: lloc que pertany al municipi d’Alcalalí, situat a 210 metres d’altitud i a 5 quilòmetres de la capital municipal. Durant el domini musulmà fou una venta al camí vell de Dénia, la qual el 4 de juliol de 1272 el rei Jaume I donà a Andreu de Puigvert. En el segle XV el poble quedà despoblat. El 1559 fou comprat per Sebastià Camacho, veí d’Oliva. El 1572 el seu fill manà construir una casa per a la seua família i una altra per als colons. En pertànyer a la família dels Camacho, el lloc en prengué el nom.

     El 1535 era annex d’Alcalalí, comptava aleshores amb cinc cases de moriscos. L’actual temple s’inaugurà el 1749 edificat en el mateix lloc que l’anterior. El campanar fou construït el 1962, en substitució de l’anterior espadanya. Actualment té un poc més de 200 habitants. Es desmembrà d’Alcalalí i es constituí com a parròquia el 15 de juny de 1972. La seua parròquia té per titular la Puríssima Concepció de Maria i pertany a l’Arxiprestat de “Sant Vicent de la Font Santa”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.