Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

14 de setembre de 2007
0 comentaris

Sant Sebastià 2007: secció oficial i jurat

Foto Sergi López, a La maison, de Manuel Poirier

La llista de pel·lícules de la secció oficial competitiva i les que es projecten fora de competició al Festival de Sant Sebastià 2007 (20-29 de setembre), podeu consultar-la clicant aquí: Vull llegir la resta de l’article. Hi trobareu la sinopsi i el repartiment de cada film, així com l’enllaç amb la pàgina web que el Festival ha creat per a cada pel·lícula (un disseny força bo, amb fitxa, resum de l’argument, imatges…). També hi ha la composició del jurat i la llista de premis que han d’atorgar.

D’entrada, tot i la presència de cineastes d’interés com David Cronenberg, John Sayles, Iciar Bollaín i d’altres de coneguts, per bé que de força menys volada (Gracia Querejeta, Hans Weingartner i Wayne Wang), no sembla pas que aquesta edició de Sant Sebastià hagi de destacar en la, ja de per si, decadent trajectòria dels darrers anys. Per bé que cal agrair que només hi hagi 16 títols en competició (sempre ens queixem que els festivals en programen un excés), no deixa de fer la impressió que no n’han trobat més que poguessin o volguessin aspirar a premi. Per acabar d’adobar, tot fa pensar que no hem d’esperar gaire res de la programació, fora de concurs, dels últims films d’Àuster i Radford, que ni Canes (on Àuster molt de predicament) ni Venècia (on Radford presentà el seu anterior treball) no han seleccionat. Tant de bo m’equivoqui, perquè els directors artístics i els equips de selecció del millors festivals del món també cometen errors garrafals, i Donostia 2007 es reveli com un lloc de trobada de bon cinema que d’altres no han sabut apreciar…

En un altre article, publico la llista (i enllaços) de les seccions paral·leles, retrospectives, programes i altres jurats.

SECCIÓ OFICIAL COMPETITIVA

Battle for Haditha, de  Nick Broomfield

Sinopsi 19 de novembre de 2005, Haditha, Iraq. Els insurgents iraquians bombardegen un comboi de soldats nord-americans i maten l’oficial més apreciat per la tropa. Enrabiats per aquesta pèrdua, els joves “marines” n’executen una revenja brutal. Registren i regiren de manera violenta les cases, matant fins a 24 persones, moltes de les quals eren dones i nens…Baixes tràgiques d’una guerra que s’escapa de qualsevol control. Els soldats també en són víctimes: atacats, ferits i  responent d’acord amb el que se’ls ha ensenyat. Es pot acusar d’assassinat els “marines” en la línia de foc? Del director de Kurt & Courtney (1998) i Ghosts (2006).

Intèrprets Elliot Ruiz, Falah Abraheem Flayeh, Yasmine Hanani, Duraid A. Ghaieb.

***

Buda az sharm foru rikht / Buddha Collapsed Out of Shame / Buda explotó por vergüenza, de Hana Makhmalbaf

Sinopsi Sota l’estàtua del Buda que van destruir els talibans, encara viuen milers de famílies. Baktay, una nena afganesa de sis anys, acaba anant a l’escola, animada pel fill dels seus veïns, que llegeix els alfabets davant la cova on s’està. De camí a l’escola, l’assetgen  uns nens que juguen de forma cruel, reflectint la societat violenta que els envolta. Els nens pretenen lapidar Baktay o destruir-la com el Buda, o disparar contra ella com van fer els americans al laberint de coves. Si se’n surt, Baktay podrà aprendre els alfabets en la seva llengua materna?

Guió Marziyeh Meshkini. Intèrprets Nikbakht Noruz, Abdolali Hoseinali, Abbas Alijome

***

Ceot oi kap gei / Exodus, de Pang Ho-Cheung

Sinopsi Tsim, un policia d’Hong Kong, pren una declaració rutinària a Kwan, arrestat per utilitzar la càmera de vídeo en un WC de senyores. Kwan li diu que estava reunint proves d’una conspiració mundial de dones per exterminar els homes. Tsim no pot treure l’entrellat de si Kwan està intentant esquivar la condemna o si realment es creu aquesta absurda teoria de la conspiració. Però Kwan desapareix, amb totes les proves de la seva declaració, i Tsim comença a pensar que aquesta conspiració pot ser real. Sense que Tsim en sabés res, la seva pròpia dona, Cheung, havia estat membre de l’organització femenina que ho està tramant tot, però la va deixar, precisament perquè estava enamorada de Tsim. Delerós de trobar-ne pistes i sense saber en qui pot confiar, Tsim es posa a vigilar Pun, l’exdona de Kwan, i s’aceb embolicant en una apassionada relació amorosa. L’organització femenina conspirativa se n’assabenta i demana a Cheung que torni a incorporar-s’hi… què farà Cheung, ara?

Intèrprets Simon Yam, Annie Liu, Nick Cheung, Irene Wan

*** 

Daisy Diamond, de Simon Staho

Sinopsi Una història d’amor sobre Anna, que té al cap només una cosa: arribar a ser actriu. Sense dir-ne res a la  família, una gent benestant, se’n va a viure a Copenhaguen. Però el destí li té reservats altres plans. Es queda embarassada i té una nena. Tit i que brega de valent per donar-li tot el que pot i més, finalment fracassa en l’intent d’aconseguir fer realitat el somni de ser actriu i alhora criar la  filla en un ambient estable i familiar. Tot això aboca en un desesperat acte final, que tindrà  conseqüències fatals per a Anna i la seva filla. Del director de Dag og nat (2004) i Bang Bang Orangutang (2005).

Intèrprets Noomi Rapace, Sofie Gråbøl, Trine Dyrholm, Charlotte Munck, Stine Stengade

***

Eastern Promises / Promesas del Este / Les promesses de l’ombre, de David Cronenberg

Nota sinòptica Viggo Mortensen, que ja treballà amb el cineasta a Una història de violència (2005), torna a encapçalar-ne el repartiment, ara al costat de Naomi Watts. Ell és Nikolai i ella, Anna. Misteriós i despietat, Nikolai treballa per a una de les més importants famílies del crim organitzat de Londres. Duu una vida molt ben cuidada fins que topa amb Anna i tot se li’n va en orris. Llevadora innocent que brega per reparar una falta, accidentalment Anna  posa al descobert possibles proves contra aquella família. Al repartiment d’aquest nou thriller “a la Cronenberg”, també hi trobem Armin Mueller-Stahl, Vincent Cassel i Sinéad Cusack. El guió l’ha escrit el televisiu Steve Knight, a qui reconeixem pel de Dirty Pretty Things (Stephen Frears, 2002).

Nota Pel·lícula que inaugura el Festival i la secció competitiva.

***

Emotional Arithmetic, de Paolo Barzman

Sinopsi El 1945, Jakob Bronski, un noi dissident retingut a Drancy, protegeix dos nens, Melanie i Christopher. Al cap de 40 anys, Melanie descobreix que Jakob, ara ja vell, segueix viu. Ella el feia mort, pensant que l’havien traslladat de Drancy a Auschwitz i després assassinat. Immediatament, li demana que vagi a viure amb ella i la seva família, a la granja on s’està, al Canadà. Jakob arriba amb Christopher per donar una sorpresa a Melanie, i tots dos hauran d’enfrontar-se a l’autèntic vincle que els uneix. El passat esclata en el present en forma d’una història d’amor tendra i inesperada que altera la seva vida i la dels que els envolten.

Intèrprets Susan Sarandon, Christopher Plummer, Gabriel Byrne, Roy Dupuis, Max von Sydow

***

Encarnación, d’ Anahí Berneri

Sinopsi “Sóc actriu”: així és com Erni Levier es veu a si mateixa. Sap que els  millors anys ja li han passat. Al seu apartament de Buenos Aires, empaperat de cartells de pel·lícules de sèrie B que ella va protagonitzar com a vedet, porta una vida sorprenentment normal: manté una feliç i còmoda relació amb un home de mitjana edat, ha creat una pàgina web per seguir present als ulls de la gent… Rep una invitació per anar  a la celebració del quinzè aniversari de la seva neboda Ana, i decideix anar-hi, cosa que vol dir tornar a la ciutat on va nèixer. Per a Ana -la neboda-, és temps de descobriments. Per a Erni, és un difícil retorn a les  arrels. Segona pel·lícula de la directora d’ Un año sin amor  (2005), que va rebre el premi Fipresci al Festival de Mar del Plata i el Teddy Award en Panorama de la Berlinale.

Intèrprets Silvia Pérez, Martina Juncadella, Luciano Cáceres, Osmar Núñez, Fabián Arenillas, Carlos Portaluppi.

***

Free Rainer – Dein Fernseher lügt / Reclaim Your Brain, de Hans Weingartner

Nota sinòptica El director de The Edukators (2004) torna amb aquesta crítica a la societat de consum, sobre un productor de televisió que, fart i tip d’haver de tirar endavant programes-escombraria, entra a l’emissora i manipula els ratings, per començar la revolució televisiva. L’actor Moritz Bleibtreu (Das experiment; Corre, Lola, corre,…)  és Rainer.

***

Goong-nyeo / Shadows in the Palace, de Meejeung Kim

Sinopsi Una noia es penja a palau. Quan li fa l’autòpsia, la metgessa imperial Chun-ryung sospita que l’han assassinada i en comença una investigació. Amb un alt sentit de la justícia, valenta i plena de saviesa, Chun-ryung escateix els enganys; però aviat haurà d’encarar un passat ocult, mantingut en secret pels que tenen molt més poder del que ella es podia arribar a imaginar. ‘Opera prima’ de l’ajudant de direcció d’ Once Upon a Time in the Battlefield / Hwangsanbeol.

Intèrprets Park Jin-hee, Yoon Se-ah, Seo Yeong-hee

***

Honeydripper, de John Sayles

Sinopsi A l’Alabama rural de 1950, el pianista i amo d’un petit bar confia a salvar de la ruïna el seu local, contractant el més famós guitarrista de blues del moment, Guitar Sam. Quan arriba el dia de l’actuació, el músic no apareix al tren en què havia d’arribar. Tyrone haurà de buscar una solució per no perdre la gran oportunitat de capgirar la  sort. Del director de Lone Star (1996), Homes armats / Men With Guns (1997) o Silver City (2004), que serà homenatjat aquest any al Festival de Tessalònica.

Intèrprets Danny Glover, Lisa Gay Hamilton, Yaya da Costa

***

La maison, de Manuel Poirier

Sinopsi Maló, pare de tres nens, és a punt de divorciar-se. En un viatge amb amics, troba per casualitat una preciosa casa de camp en venda i decideix anar-la a veure. A la casa, hi descobreix una carta que fa anys una nena escrigué al seu pare. Commogut i perplex, Maló decideix buscar els propietaris de la casa: dues germanes trentines, incapaces de conservar la llar familiar on havien viscut la infantesa. Maló s’enamora de Chloé, la que demostra més sentiments cap aquella casa. Ben aviat, ell s’assabenta que l’immoble serà subhastat i fa els possibles per comprar-lo, per satisfer el somni de la nena… Del director de Western (1997) i La corba de la felicitat (2002).

Intèrprets Sergi López, Bruno Salomone, Bérénice Béjo, Barbara Schulz

***

Mataharis, d’ Icíar Bollaín

Sinopsi Inés, Eva i Carmen són detectius privats i traspassen sovint les fronteres de la intimitat aliena. Tanmateix, ningú no els ha preparat per enfrontar-se als seus propis secrets. Mentre treballen, aquestes tres professionals de la vigilància hauran de trencar la prima línia que protegeix allò públic d’allò privat i, sobretot, hauran de ‘descobrir-se’ per resoldre alguna cosa més que els seus respectius casos professionals. Quart llargmetratge de la directora de Hola, ¿estás sola? (1995), Flores de otro mundo (1999) i Te doy mis ojos (2003).

Intèrprets Najwa Nimri, María Vázquez, Nuria González, Tristán Ulloa, Diego Martín

***

Matar a todos, d’ Esteban Schroeder

Sinopsi Julia Gudari investiga el segrest de qui resulta ser un químic xilè buscat com a testimoni per la justícia internacional. Tot indica que els militars uruguaians protegeixen Berríos. Julia tem que el seu pare, el General Gudari, hi estigui involucrat, però les evidències són escasses. Enmig de la pressió i les amenaces, Julia entén que si vol saber la veritat, haurà de revisar el seu propi passat per guarir les ferides i superar les pors. Segon llargmetratge del director d’ El viñedo.

Intèrprets Roxana Blanco, Walter Reyno, César Troncoso, María Izquierdo, Darío Grandinetti

***

Padre Nuestro, de Christopher Zalla

Nota sinòptica Fugint d’un passat criminal, Juan puja a un camió que transporta immigrants il·legals de Mèxic a Nova York i troba Pedro, que busca el seu pare ric. Opera prima de Christopher Zalla, centrada en els hispans immigrats a Nord-Amèrica i que tracta de la recerca del pare, de falses identitats, de caçadors de fortunes, dels permisos que mai no arriben…. Guanyadora del premi a la millor pel·lícula de ficció nord-america, al Festival de Sundance.

Intèrprets Jesús Ochoa, Armando Hernández, Paola Mendoza, Jorge Adrián Espíndola, Eugenio Derbez.

***

Siete mesas de billar francés, de Gracia Querejeta

Sinopsi  Ángela i el seu fill Guille van a la ciutat, per la sobtada malaltia de Leo, pare d’ella i avi del noiet. Quan hi arriben, poc després de la calorosa matinada d’un dia d’estiu, Leo ja és mort. Charo, l’amant del difunt, posa Ángela al corrent de la ruïna del negoci del pare: un local amb set taules de billar, en fila. Per Charo, no hi ha remei i cal vendre’l. Al cap de poc, Ángela s’assabenta que el seu marit ha desaparegut en estranyes circumstàncies. En aquesta realitat dolorosa, Ángela s’entossudeix a tirar endavant i refer la vida. La primera decisió que pren és gastar els propis estalvis a reviscolar el vell local de les set taules. Cinquè llargmetratge de la directora d’ Una estación de paso (1992), El último viaje de Robert Rylands (1996), Cuando vuelvas a mi lado (1999) i Héctor (2004).

Guió Gracia Querejeta, David Planell. Intèrprets Maribel Verdú, Blanca Portillo, Jesús Castejón, Víctor Valdivia, Raúl Arévalo

***

A Thousand Years of Good Prayers / Mil años de oración, de Wayne Wang

Sinopsi El senyor Shi és un vidu jubilat de Pequín. Quan Yilan, la seva única filla que viu en els Estats Units, es divorcia, decideix visitar-la a la petita ciutat on treballa com a bibliotecària. La intenció és estar-se amb ella fins que es recuperi del trauma. Ell és un “enginyer aereospacial”, com li agrada dir a la gent que coneix  per Amèrica, gaudint de l’atenció que li paren. Però a Yilan no li entusiasmen gaire les seves demostracions, ni li interessa gens el pla que s’ha empescat perquè ella salvi el matrimoni i refaci la vida. Quan el senyor Shi insisteix a trobar les causes del seu divorci, Yilan comença a esquivar-lo. Del director d’ Smoke (1993), La caixa xinesa (1995) i The Princess of Nebraska (2007).

Intèrprets Faye Yu, Henry O, Pasha Lychnihoff, Vida Ghahremani

***

SECCIÓ OFICIAL. FORA DE COMPETICIÓ

Earth / Tierra. La película de nuestro planeta / Un jour sur terre, d’Alastair Fothergill, Mark Linfield.

Nota sinòptica Els autors de la pel·lícula Deep Blue ara recorren un periple espectacular a través de les estacions de la Terra, des de la primavera àrtica a l’hivern antàrtic. Amb tecnologia absolutament puntera, d’alta definició, asseguren que s’ha captat imatges d’una bellesa extraordinària, reivindicatives de la vida que batega a cada instant, en cada racó del nostre planeta. Es tracta d’una versió “gran producció” del que ja ofereix la sèrie televisiva Planet Earth.

*** 

Flawless / Perfecte / Un plan brillante, de Michael Radford.

Nota sinòptica Michael Caine en una d’aquelles històries de robatori perfecte: ara, a l’empresa de diamants més important del món. Al Londres dels anys seixanta, Laura Quinn (Demi Moore) treballa a la London Diamond Corp., efectivament, l’empresa de diamants més important del món. Ella és una bona executiva, que deixa la pell a la feina, però no n’està gens satisfeta, perquè veu que el masclisme imperant a la companyia no permet que la carrera professional  li vagi endavant. De manera que es deixa convèncer pel Sr. Hobbs (Michael Caine), un veterà -i a punt de jubilar-se-  coneixedor de la casa, que assegura tenir un pla perfecte per buidar-ne les caixes fortes, sense deixar cap rastre. Amb guió d’ Edward Anderson, Flawless és la nova pel·lícula del desigual i eclèctic Michael Radford, a qui devem tant El mercader de Venècia (2004), amb Al Pacino i Jeremy Irons, com El carter i Pablo Neruda (1994), amb Massimo Troisi i Philippe Noiret.

Nota Film de cloenda del Festival.

***

The Inner Life of Martin Frost / La vida interior de Martin Frost / La vie interieure de Martin Frost, de Paul Auster.

Nota sinòptica  Protagonitzada per David Thewlist, Irene Jacob, Michael Imperioli i Sophie Auster, la pel·lícula juga amb un personatge de la novel·la ‘El llibre de les il·lusions’, del mateix Paul Auster. Un novel·lista anglès d’èxit, anomenat Martin Frost, acaba de lliurar el darrer manuscrit al seu editor i decideix anar a descansar, sol, a pagès. Però serà molt breu, la vida solitària, perquè tot just arribat a la casa on pensa estar-se, l’endemà al matí ja queda ben parat quan, en despertar-se, troba al costat seu una dona magnífica. Una dona intel·ligent i de bellesa captivadora, que el pot ajudar i molt a escriure la millor novel·la. Però… qui és aquesta dona misteriosa que el coneix tan bé, a ell? És una musa de debò? És fruit de la seva imaginació? És un fantasma que ha entrat en la seva vida?

***

JURAT DE LA SECCIÓ OFICIAL

PAUL AUSTER (president)
PERNILLA AUGUST
NICOLETTA BRASCHI
BAHMAN GHOBADI
EDUARDO NORIEGA
SUSÚ PECORARO
PETER WEBBER

El jurat ha d’atorgar (sense possibilitat que quedin deserts) els premis següents:

‘Petxina d’Or’ a la Millor Pel·lícula.
‘Petxina d’argent ‘al millor director/a.
‘Petxina d’argent ‘ a la millor actriu.
‘Petxina d’argent ‘ al millor actor.
Premi del Jurat a la millor fotografia.
Premi del Jurat al millor guió.
Igualment el Jurado pot disposar d’un Premi Especial perquè l’atorgui lliurement a la pel·lícula que cregui que se’l mereix, si bé ha de fer públic el motiu pel qual l’hi donen.

D’acord amb el que estableix el reglament, només un d’aquests premis pot ser ex-aequo i cap pel·lícula no pot rebre més de dos guardons.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!