Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

22 de gener de 2007
0 comentaris

Els crítics gironins votem ELS INFILTRATS com a millor pel·lícula del 2006

El Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona ens solem reunir cada gener per votar les que considerem com a millors d’entre totes les pel·lícules que s’han projectat a les comarques gironines l’any anterior. Tot i que la majoria de títols que podem prendre en consideració són els mateixos, per exemple, que els estrenats a Barcelona ciutat, hi ha algunes petites i a vegades significatives diferències. Per exemple, enguany no he pogut votar Three times, de Hou Hsiao-hsien, perquè, a Girona no s’estrenarà fins aquest 2007.

El sistema de votació va així: de les 368 pel·lícules estrenades a les pantalles gironines el 2006, cada membre del Col·lectiu en tria 10, a cadascuna de les quals atorga una puntuació única i irrepetible, entre 1 i 10 punts. Acte seguit, se sumen els vots obtinguts per cada pel·lícula i la que en té més és la guanyadora. El resultat, doncs, pot no correspondre al que un hom hagi votat, però recull l’expressió del màxim consens. Per cert, a Girona votem pel·lícules i no pas banderes, per la qual cosa és universalista la valoració que fem de les obres: cada crític, amb el seu criteri, ha de contemplar la totalitat de films, en una llista única, de la qual n’ha de triar també únicament 10. Per tant, no busquéssiu al resultat ni millors pel·lícules europees, ni cap apartat de "millors espanyoles", ni tan sols de "millors catalanes".

Els infiltrats / The Departed / Infiltrados / Les infiltrés / The Departed. Il bene e il male , de Martin Scorsese, ha estat la pel·lícula que ha acumulat més punts (51), encapçalant el total de 42 títols que han rebut algun vot, d’entre els 368 votables, i es converteix en el que passem consensuadament a considerar com a millor film de 2006; per bé que és l’any que menys punts ha congriat la pel·lícula guanyadora, havent estat la votació molt igualada i repartida entre diverses candidates. La llista dels 10 títols més votats, la trobareu anant a "Vull legir la resta de l’article"

Les 10 pel·lícules estrenades a les comarques gironines el 2006 que més vots han rebut dels membres del Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona és la següent:

51 vots Els infiltrats / The Departed / Infiltrados / Les infiltrés / The Departed. Il bene e il male , de Martin Scorsese.

46 vots United 93 / Vol 93, de Paul Greengrass.

45 vots Grizzly Man, de Werner Herzog.

44 vots Brokeback Mountain, d’Ang Lee.

40 vots Caché, de Michael Haneke

28 vots La Dàlia Negra / The Black Dahlia / Le Dahlia noir, de Brian de Palma

27 vots La llegenda del temps / La leyenda del tiempo, d’Isaki Lacuesta

27 vots Honor de cavalleria, d’Albert Serra.

26 vots La noia de l’aigua / Lady in water / La joven del agua / La jeune fille de l’eau, d’M. Night Shyamalan

22 vots Miami Vice / Corrupción en Miami / Deux flics à Miami, de Michael Mann 

Hem participat en la votació: Guillem Terribas, Àngel Quintana, Imma Merino, Francesc Vilallonga, Salvador Montalt, Edmon Roch, Jordi Camps, Pep Prieto, Ramon Girona, Marta Sureda i Íngrid Guardiola.

Un cop fet l’escrutini, constatem que Honor de cavalleria i La llegenda del temps són entre les 10 més votades -empatades, amb 27 punts en la setena posició-. Ambdues són obra de cineastes gironins i remarquem l’altíssim nivell de consens favorable que han aconseguit, del total de 368 pel·lícules que s’han pres en consideració. Davant les suspicàcies que això podria  crear, com a testimoni presencial i amb l’aval que em pugui atorgar el fet que jo no les hagi pas votades, deixeu-me dir que no vaig veure -en general- cap mena de "patriotisme" localista en la votació dels companys, sinó la defensa d’un tipus de cinema i el reconeixement artístic d’aquestes obres en particular, al marge d’on estan fetes i de qui les ha fetes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!