Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

27 de novembre de 2015
2 comentaris

Altres veus: “L’Assassina”, de Hou Hsiao-hsien

Una referència a crítiques i comentaris publicats en català sobre L’Assassina, de Hou Hsiao-hsien, estrenada ja a la nostra cartellera.

Es tracta de crítiques o articles publicats a diferents mitjans ran de l’estrena de la pel·lícula a bona part de la nostra cartellera. Resums o fragments del que han escrit els autors, amb la intenció de recollir-ne aportacions a la reflexió, tot reivindicant el paper de la crítica cinematogràfica. Per descomptat que, de les crítiques, cal llegir-ne l’original i completes i, per això, quan ho permet el mitjà on ha estat publicada, en poso l’enllaç.

Àngel Quintana, La consciència de l’assassina, diari El Punt Avui, 29.11.2015: (..) mostra el combat intern entre la violència i els sentiments, entre les ordres i la consciència (..) Hou Hsiao-hsien juga amb tots els elements mitològics del gènere (..) Allò que interessa no és tant el desenvolupament de l’acció sinó la crisi interior dels personatges. El relat èpic és explicat pel director de forma el·líptica, sense explicitar res i obrint-lo cap a nombroses incògnites (..) El resultat és una pel·lícula fascinant tant per com transforma l’èpica de les arts marcials com per la manera en què construeix una forma sofisticada, de gran poder visual (..) Demostra, un cop més, com la poesia visual parteix de la recerca del petit detall, de les petites oscil·lacions a l’interior de sofisticats plans seqüència (..) Un exercici depurat on la pantalla és un camp de recerca permanent.

Joan Pons, The assassin, diari Ara, 27.11.2015: (..) una pel·lícula amb embruix. Això vol dir que bona part de l’encís del film rau en el seu cripticisme (..) afecta, i molt, els nostres sentits. Hi ha una bellesa innegable en totes i cadascuna de les imatges d’aquest relat sobre una assassina del segle IX (..) Cada un d’aquest aspectes aspira a la vibració poètica, a alterar la nostra percepció com a espectadors, a submergir-nos en un estat proper a la hipnosi (..)

Quim Casas, Un ‘wuxia’ pictòric, diari El Periódico, 27.11.2015: (..) una reflexió intimista i pictòrica d’aquest mateix gènere [el ‘wuxia’] (..) El film, de bellesa escruixidora, té una trama un pèl confusa sobre clans i dinasties a la Xina del segle IX, però relata una història d’amor impossible amb una delicadesa visual i emotiva d’un altre món.

Josep Lambies, The Assassin, Time Out Barcelona, 27.11.2015: (..) Amb un domini sacre de les mil perspectives de l’escenari, i una direcció de fotografia excel·lent, ens hipnotitza fins als crèdits finals. Potser la història, de tan simple que és, resulti confusa. Però així són els somnis, oi?

Joan Millaret Valls, The Assassin, Diari Maresme, 27.11.2015: (..) on sobresurt el geni del taiwanès és al ressaltar un component estètic cabdal dedicant-se a elaborar els llargs plans amb un gust exquisit pel que fa a la composició tot creant un efecte quadre d’indubtable bellesa (..) Però la pel·lícula destaca també per escenes rodades en espais naturals que fan què l’entorn esdevingui alhora protagonista principal (..) En l’alternança d’interiors i exteriors es crea una reciprocitat que va de la saturació i el barroquisme formal en les estances i habitacles a la magnificència dels decorats naturals amb les seves formes, volums i textures vegetals (..) Hou Hsiao Hsien ens regala una excepcional, hipnòtica i trasbalsadora experiència sensitiva.

Salvador Llopart, Suggeridora i hermètica, diari La Vanguardia, 27.11.2015: (..) Suggeridor i bonic, sí. Però amb el pas canviat. De narrativa impenetrable. Hi ha qui hi insisteix i la veu dues i tres vegades. Potser és necessari. Però no pas per mi.

Recordem que, ran de la projecció al Festival de Canes, vam publicar alguns reculls de premsa, en llengües diverses:

“L’assassina”, de Hou Hsiao-hsien: “extasia la mirada”, “espectacle sublim”, “poesia visual”… |“L’Assassina”, de Hou Hsiao-hsien: d’altres primeres reaccions | Canes 2015: Hou Hsiao-hsien, magistral! (Flaix!).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!