Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

23 de maig de 2015
0 comentaris

Premis Un Certain Regard de Canes 2015

El Jurat d’Un Certain Regard, presidit per Isabell Rossellini, ha fet públic aquest vespre el seu palmarès. D’entre les pel·lícules presentades a Un Certain Regard 2015 han destacat:

Premis Un Certain Regard Festival de Canes 2015.

Premi Un Certain Regard.

Moltons (Hrútar | Rams | Béliers). Direcció: Grímur HÁKONARSON. Producció islandesa. Intèrprets: Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Bøving. Sinopsi: tragicomèdia sobre dos germans que ronden la seixantena i viuen en granges d’ovelles que es toquen l’una amb l’altra en una vall arraconada del nord d’Islàndia. Es detecta una malaltia letal en una ovella dels seus ramats i això obliga a sacrificar totes les d’aquella vall. És així que els germans, que fa quaranta anys que no es parlen, es veuen obligats a comunicar-se.

Premi del Jurat.

Sol de plom (Zvizdan | The High Sun | Soleil de plomb). Direcció: Dalibor MATANIĆ. Producció: croato-esloveno-sèrbia. Intèrprets: Tihana Lazovic, Goran Markovic, Nives Ivankovic, Dado Cosic, Trpimir Jurkic, Mira Banjac. Sinopsi: Tres històries d’amor diferents, ambientades en tres dècades consecutives, a dues localitats veïnes dels Balcans carregades amb una llarga tradició d’odi interètnic: aquesta és una pel·lícula sobre els perills (i la força perdurable) de l’amor prohibit. La primera història (durant la guerra, any 1991) mostra la tragèdia d’una parella jove que està fent els preparatiu per a anar-se’n del seu poble. La segona (any 2001) és la història d’amor entre una noia que torna al poble i un seu paisà. I la tercera (any 2011) és el relat iniciàtic d’un noi que ha deixat prenyada la xicota al seu poble natiu.

Premi al Millor Director.

Kiyoshi KUROSAWA, per Cap a l’altra riba (岸辺の旅- Kishibe no tabi | Journey to the Shore) | Vers l’autre rive). Adaptació de la novel·la Kishibe no tabi,  de Kazumi Yumoto. Producció: franco-japonesa. Intèrprets: Tadanobu Asano, Eri Fukatsu. Sinopsi. Al bell mig del Japó, en Yusuke (Tadanobu Asano) convida la seva companya, Mizuki (Eri Fukatsu), a fer un viatge per pobles i arrossars. Per a retrobar la gent amb qui ha anat topant tot fent camí aquests darrers tres anys, des que es va ofegar al mar, des que va morir. Per què ha tornat? Quina confidència li vol fer a Mizuki abans d’anar-se’n definitivament?

Premi Un Cert Talent.

El tresor (Comoara | The Treasure | Le trésor). Direcció: Corneliu PORUMBOIU. Producció: franco-romanesa. Intèrprets: Toma Cuzin, Adrian Purcarescu, Corneliu Cozmei. Sinopsi: Tendra comèdia negra en què l’amor d’un pare transforma la vida en un conte de fades. En Costi, de 33 anys, mena una vida tranquil·la. Al vespre, li abelleix llegir històries al seu fill de 5 anys, per a ajudar-lo a dormir. Robin Hood és el que més li agrada. En Costi es veu a si mateix com l’heroi del relat: justicier i defensor dels oprimits. Un dia, el veí el visita inesperadament i el va partícep d’un secret: hi ha un tresor amagat al jardí dels seus avis, n’està ben cert. Si en Costi comprés un detector de metalls per a ajudar-lo a localitzar-ho, ell li donaria la meitat del que trobessin. Escèptic en un primer moment, finalment en Costi no pot resistir-se a l’oferta. S’hi implica. Els dos còmplices disposen d’un cap de setmana per a localitzar el botí. Malgrat tots els obstacles amb què van topant, en Costi es nega a desanimar-se. Per a la seva dona i el seu fill, és un heroi de debò que res ni ningú no aturarà.

Premi del Futur. Ex-aequo:

Masaan (Masaan). Direcció: Neeraj GHAYWAN. Producció: franco-índia. Repartiment: Richa Chadda (Devi Pathak), Vicky Kaushal (Deepak Chaudhary), Sanjay Mishra (Vidyadhar Pathak), Shweta Tripathi (Shaalu Gupta), Nikhil Sahni (Jhonta). Nota sinòptica: Relat coral, ambientat a Benarés, a la Vall del Ganges, ciutat sagrada dels hindús, on diversos personatges de castes diferents es debaten entre la tradició i la modernitat. Sinopsi: Benarés, la ciutat santa a la vora del Ganges, castiga cruelment els que juguen amb les tradicions morals. En Deepak, un noi dels barris pobres s’enamora perdudament d’una noia que no pertany a la seva mateixa casta. La Devi, estudiant a la deriva, viu turmentada pel sentiment de culpabilitat ran de la desaparició del seu primer amant. En Pathak, el pare de la Devi, víctima de corrupció policial, perd el sentit de la moral pels diners, i en Jhonta, un noiet, busca una família. Personatges a la recerca d’un futur millor, esquinçats entre el remolí de la modernitat i la fidelitat a les tradicions, el camí dels quals aviat es trobarà…

i

Nahid. Direcció: Ida PANAHANDEH. Producció: iraniana.Repartiment: Sareh Bayat (Nahid), Pejman Bazeghi (Masoud), Navid Mohammad Zadeh (Ahmad).. Sinopsi: Nahid, jove divorciada, viu sola amb el seu fill de 10 anys en una petita ciutat a la vora de la mar Càspia. D’acord amb la llei iraniana, la custòdia del fill pertoca al pare però aquest ha acceptar de cedir-la a la seva ex-dona a canvi que ella no es torni a casar. Quan Nahid coneix un home que se l’estima apassionadament i s’hi vol casar, la seva vida de dona i mare queda ben trasbalsada.

Foto: © FDC / Lagency / Taste (Paris)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!