Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

27 d'abril de 2015
0 comentaris

“The Lobster”, de Yorgos Lanthimos (Canes 2015 · Competició)

Fitxa de The Lobster (The Lobster)

Direcció: Yorgos Lanthimos. Guió: Efthymis Filippou, Yorgos Lanthimos. Producció: greco-franco-neerlandeso-anglo-irlandesa. Durada: 1h58.

Repartiment: Colin Farrell (David), Rachel Weisz (Short Sighted Woman), Léa Seydoux (líder dels Solitaris), Ben Whishaw (The Limping Man), John C. Reilly (The Lisping Man), Jessica Barden (Nosebleed Woman), Ashley Jensen (Biscuit Woman), Angeliki Papoulia (Heartless Woman), Olivia Colman (gerent de l’Hotel), Ariane Labed (la cambrera), Michael Smiley (Loner Swimmer).

ISinopsi: Una història d’amor no gens convencional, ambientada en un futur no gaire llunyà i més aviat galdós, en què arresten els solters, d’acord amb les lleis de la ciutat, i els duen a l’Hotel, on els obliguen a trobar parella en 45 dies. Si no se’n surten, els transformen en animals i els abandonen a bosc. Un home desesperat fuig de l’Hotel, s’amaga al bosc, on viu un grup de resistents, Els Solitaris, i s’enamora, mal vagi en contra de les seves normes.

Vídeos: Tràiler VO | Vídeos al web Festival de Canes.

Vendes internacionals: Protagonist Pictures. Distribuïdores: Haut et Court. Data d’estrena: mercat espanyol, dd.mm.aaaa; mercat francès, dd.mm.aaaa. Més informació: Imdb | AlloCiné | Coproductora.

728x90-1CompeticióThe Lobster

Altres festivals: Festivals. Reconeixements: Canes 2015 (Premi del Jurat) | Premis i nominacions.

Apunts en aquest blog: Primeres reaccions Canes 2015Revista de premsa Canes 2015 | Declaracions de l’autor a Canes 2015.

portrait_yorgos_lanthimosDirectorYorgos Lanthimos (23.09.1973, Atenes, Grècia). Estudia Direcció de Cinema i TV a l’escola de cinema Stavrakou. Als anys noranta del segle passat, dirigeix tot de vídeos per a companyies de dansa. Des de 1995, realitza un gran nombre de films publicitaris, vídeos musicals i curtmetratges i dirigeix obres de teatre experimentals: “D.D.D”., de Dimitris Dimitriadis (2002); “Barba Blava, l’esperança de les dones”, de Dea Loher (2004);  “Natura morta in un fosso”, de Fausto Paravidino (2008). I encara el 2011 dirigeix una adaptació de Platonov, d’ Anton Txèkhov, al Teatre Nacional Grec.  Al cinema, deu anys abans s’havia estrenat en en el camp dels llargmetratges, codirigint amb Lakis Lazopoulos, El meu millor amic (O kalyteros mou filos, 2001) -en què el protagonista ronda perdut per Atenes, després d’haver trobat la seva dona al llit amb el seu millor amic-. Però el debut de Yorgos Lanthimos en solitari no es produiria fins després del curt Uranisco disco (2003), amb Kinetta (2005) -la reconstrucció discutiblement científica d’uns crims, en mans de personatges excèntrics en un hotel grec en baixa temporada-, que crida l’atenció de la crítica especialment al Fòrum de la Berlinale i a Toronto. La seva revelació important, però, a nivell internacional té lloc al Festival de Canes de 2009, on presenta el seu yorgos2film següent, Kynodontas (2009), i guanya el Premi Un Certain Regard: Dosis de surrealisme i un artifici dut al límit, amb la història d’uns fills educats pels pares al marge de la societat, creant-los un ordre que les pulsions juvenils subverteixen i esmicolen. I és amb l’aurèola de cineasta transgressor que du a la competició de Venècia el seu tercer llargmetratge, Alps (2011), en què novament hi ha un principi d’autoritat forta assumit per tots els protagonistes i també algú que s’hi rebel·la -ara es tracta d’una colla de personatges que han creat una empresa clandestina que ofereix el servei de substituir els difunts en les rutines quotidianes, de manera que familiars, amics o companys puguin superar més bé el dol; el líder de l’empresa ho du amb forta disciplina…-. Observem que igualment, a The Lobster, tracta d’un dissident que fuig de l’ordre establert -el destí que el convertiria en animal- i va a refugiar-se amb uns rebels, entre els quals també desafia les normes, enamorant-se d’una integrant d’Els Solitaris.

Alps_dir_01#FilmPressPlusExtracte de filmografia i reconeixements: Kinetta (2005) -seleccionada al Fòrum de la Berlinale i a Toronto, Tessalònica, Belfort, Boston, Trieste…- | Kynodontas (2009) -Premi Un Certain Regard del Festival de Canes; Premi Ciutadà Kane al Director Revelació, al Festival de Sitges;  nominada a l’Oscar de Parla No Anglesa…- | Alps (2011) -en Competició a la Mostra de Venècia; seleccionada a Toronto, Pusan, Belfort, Rotterdam, Hong Kong, BAFICI, Karlovy Vary…- | The Lobster (2015) -projecte de guió guardonat amb l’ ARTE International Prize al CineMart Co-production Market de Rotterdam el gener de 2013-.

Foto de capçalera: John C. Reilly, Ben Wisham i Colin Farrell. Gentilesa de Lemming Film. Foto de l’apunt: Colin Farrell i Rachel Weisz. Gentilesa d’Haut et Court. Fotos del director: 1 i 2, gentilesa d’Haut et Court; 3, gentilesa de Film Press Plus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!