Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

9 de febrer de 2015
0 comentaris

“Tot somiant”, d’Andreas Dresen (Berlín 2015)

Fitxa de Tot somiant (Als wir träumten | As We Were Dreaming)

Direcció: Andreas Dresen. Guió: Wolfgang Kohlhaase, adaptació de l’exitosa novel·la epònima de Clemens Meyer. Producció: Rommel Film (Berlín, Alemanya). Coproducció: Iskremas Filmproduktion (Berlín, Alemanya), Cinéma Defacto (París, França). Durada: 1h57.

Repartiment: Merlin Rose (Dani), Julius Nitschkoff (Rico), Marcel Heuperman (Pitbull), Joel Basman (Mark), Frederic Haselon (Paul), Ruby O. Fee (Sternchen), Chiron Elias Krase (Dani, a 13 anys), Luna Rösner (Katja, a 13 anys), Tom von Heymann (Rico, a 13 anys), Nico Ramon Kleemann (Mark, a 13 anys).

Sinopsi: Els suburbis de Leipzig,  poc després del col·lapse de l’Alemanya Oriental. En Rico, en Dani, en Paul i en Mark, fins fa poc Pioners amb el seu fulard vermell, estan creixent en la voràgine del país recentment reunificat. Les regles d’ahir ja no valen ara. Converteixen la nit en dia i els carrers en una zona de jocs. Els nois ronden com salvatges i passen l’estona al barri robant cotxes, experimentant amb drogues i provant el club dels nous canvistes. Obren la seva pròpia discoteca, que aviat queda assetjada per caps rapats neonazis. Tot està en un estat de flux i  decadència, tothom està ple de somnis: en Rico anhela fer carrera en la boxa, en Dani es deleix per tenir una gran història d’amor amb Little Star, la noia més bonica que Leipzig hagi conegut mai…

Vendes internacionals: The Match Factory*. Distribuïdores: Les Films du Losange* | Pandora Film Verleih. Data d’estrena: mercat espanyol, dd.mm.aaaa; mercat francès, dd.mm.aaaa. Més informació: Imdb (ang).

Festival de Berlín 2015

Competició

Tot somiant

Altres festivals: Festivals. Reconeixements: Premis i nominacions.

Apunts en aquest blog: pendent.

AndreasDresenDirectorAndreas Dresen (Gera, RDA -actualment, Alemanya-, 16.08.1963). D’una família lligada al món tetral, va començar a fer pel·lícules “amateurs” el 1979.  Els anys 1984 i 1985 va treballar d’enginyer de so al Teatre Schwerin i va completar-ne les pràctiques als estudis cinematogràfics estatals de la RDA, els DEFA-Studio für Spiefilme, alhora que treballava d’ajudant de direcció de Günter Reisch. Entre 1986 i 1991, Dresen va estudiar Direcció a l’escola de cinema i televisió Konrad Wolf, a Badelsberg, Potsdam. Des de 1992, escriu i dirigeix pel·lícules. Resideix a Potsdam i ha estat membres fundador de l’acadèmia alemanya de cinema, així com s’ha incorporat a l’Acadèmia Berlinesa de les Arts i l’acadèmia europea del cinema. En relació amb la pel·lícula que ara presenta a la Berlinale, resulta significatiu recordar que ja la seva “opera prima” de ficció, Silent Country (Stilles Land, 1992) és una tragicomèdia sobre els efectes de la reunificació alemanya a la ruralia de l’Alemanya Oriental. També al 1997 va realitzar el telefilm Changing Skins (Raus aus der Haut, 1997), sobre dos estudiants de l’Alemanya Oriental que segresten el seu professor, un lleial partidari del govern. La carrera d’Andreas Dresen tanmateix va experimentar un canvi ran de la projecció a la Berlinale de 1999 del seu film d’episodis Night Shapes (Nachtgestalten, 1999) força guardonat. Li van seguir una sèrie de pel·lícules amb prou èxit i premiades, com Grill Point (Halbe Treppe, 2002), Ós d’Argent al Festival de Berlín, o Un estiu al balcó (Sommer vorm Balkon | Summer in Berlín | Un verano en el balcón | Un été à Berlin), Millor Guió al Festival de Sant Sebastià 2005. El nom d’Andreas Dresen ja cotitzava i el 2008 va presentar a Un Certain Regard del Festival de Canes Wolke 9 (Wolke 9 | Cloud 9 | En el séptimo cielo | Septieme Ciel), drama sobre l’amor a la vellesa, guanyador de diversos premis. L’any següent, al Festival de Karlovy Vary, va ser premiat com a Millor Director per Whisky mit Wodka, una mirada còmica a la indústria del cinema, amb les seves peculiaritats i vanitats.  Amb Stopped on Track (Halt Auf Freier Strecke | Arrêt en pleine voie), drama sobre un pare a qui diagnostiquen un càncer terminal, el 2011 guanyà el Premi Un Certain Regard, de Canes. I ara torna a la competició de la Berlinale, per tercer cop, amb Tot somiant. Dresen, que també du una trajectòria coma documentalista -de cinema i televisió-, mena igualment una notable activitat teatral i ha dirigit dues òperes.

Foto de capçalera: Merlin Rose, Marcel Heupermann, Julius Nitschkoff. Autor: Peter Hartwig © Rommel Film. Gentilesa del Festival de Berlín. Foto del director: Gentilesa del Festival de Berlín.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!