Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

29 de gener de 2015
0 comentaris

Berlín 2015: Berlinale Special

Algun dia, algun expert potser sabrà explicar en què consisteixen exactament les seccions “Special” dels grans festivals. Clarament és un “fora de competició”, però els programadors ho solen aprofitar com a calaix de sastre on col·locar pel·lícules que, pel motiu que sigui, volen tenir al certamen, però no poden seleccionar a la secció oficial, ni tampoc a les paral·leles. En el cas de la Berlinale, a més, com que no hi ha una secció anomenada “Fora de Competició” (en aquest blog hi dediquem un apartat, per decantar de la secció oficial els títols que no participen a la competició), la Berlinale Special fa ben bé de tot.

Z_11583-The_Look_of_Silence_1Fem notar que, entre els títols programats enguany en aquest apartat, n’hi ha uns quants en què participen membres del jurat i, per tant, o bé els han hagut de treure de la competició, per incompatibilitat (cas segurament de Life, d’Anton Corbijn, en què hi intervé l’actor Daniel Brühl), o bé els han programat, tot i que ja s’han vist en altres festivals, perquè són films precisament de membres del jurat (cas de The Look of Silence, de Joshua Oppenheimer -membre del Jurat de l’Opera Prima-, i Are You Here, de Matthew Weiner -membre del Jurat Internacional-).

Dins de la Berlinale Special del Festival de Berlín hi ha un apartat dedicat a les sèries televisives: 1992, Follow the Money, Better Call Saul, Blue Eyes, Blochin – The Living and the Dead, Bloodline, Deutschland 83, False Flag.

També s’encabeixen en aquesta secció els films que es projecten al certamen ran d’homenatges diversos. És el cas de: The Memory of Justice (Marcel Ophüls, 1975) i Uomini contro (Francesco Rosi, 1969),

Berlín 2015: Berlinale Special.

LIFE - DANE DEHAAN AND ROBERT PATTINSONLife, d’Anton CORBIJN. Coproducció canadenco-anglesa. Sinopsi: El fotògraf i cineasta Anton Corbijn centra la seva atenció en el fotògraf Dennis Stock, com va crear el mite icònic de James Dean i el paper que hi va jugar la revista Life, després que l’actor -encara desconegut- i l’ambiciós fotògraf de Hollywood coincidissin el 1956 en una festa de Nicholas Ray. Repartiment: Robert Pattinson (Dennis Stock), Dane DeHaan (James Dean), Joel Edgerton (John Morris), Ben Kingsley (Jack Warner). Estrena mundial. Més informació: Imdb | Declaracions d’Anton Corbijn (vídeo). Foto: Dane DaHaan, Robert Pattinson. Autora: Caitlin Cronenberg © See-Saw Films. Gentilesa del Festival de Berlín.

WOMAN IN GOLDWoman in Gold, de Simon CURTIS. Coproducció anglo-nord-americana. Sinopsi: Durant vuit anys, Maria Altmann va haver de lluitar per a recuperar el quadre “Dona d’or” -“Retrat d’Adele Bloch-Bauer“, en què Gustav Klimt va immortalitzar la seva tia, Adele Bloch-Bauer, membre de l’alta societat vienesa, i que el 1938 els nazis van confiscar. Després de la guerra, el quadre va passar a ser conegut  com “La Mona Lisa vienesa”, i malgrat que era evident que havia estat objecte del pillatge nazi, el retenien custodis d’art de la capital austríaca. Maria Altmann mai havia volgut tornar a la seva terra d’origen, Àustria, en què els alemanys havien mort o forçat a l’exili la seva família jueva. Tanmateix, a final de la dècada dels noranta del segle passat, volà de Los Ángeles a Viena; ja que al Palau de Belvedere s’hi exposava aquell quadre, que havia estat de la seva família fins que els nazis els el van robar. En la brega per a recuperar-lo, hagué d’arribar fins al Tribunal Suprem dels Estats Units. Vídeos: Tràiler VO. Repartiment: Helen Mirren (Maria Altmann), Ryan Reynolds (Randol Schoenberg), Daniel Brühl, Moritz Bleibtreu (Klimt), Tom Schilling (Heinrich), Charles Dance (Sherman). Estrena mundial. Més informació: Facebook Oficial | Imdb. Foto: Ryan Reynolds, Helen Mirren, Daniel Brühl. Autor: Robert Viglasky. © The Weinstein Company. Prohibida la reproducció en xarxes socials. Gentilesa del Festival de Berlín.

BreatheUmphefumloBreathe Umphefumlo -La Bohème-, de Mark DORNFORD-MAY. Producció sud-africana. Nota: El cineasta va guanyar l’Ós d’Or del Festival de Berlín el 2005 amb  U-Carmen, la seva adaptació de l’òpera de George Bizet ‘Carmen’. Ara ha tornat a treballar amb estrelles d’aquell film, tot adaptant a la gran pantalla l’òpera de Puccini La Bohème. L’acció s’ha traspassat del París del segle XIX a l’actual Àfrica del Sud; les festes nadalenques de l’obra de Puccini s’han canviat per la festa nacional del 16 de juny, que commemora la massacre perpetrada pel règim de l’Appartheid contra els escolars de Soweto, i hi toquen els músics de la Isango Ensemble, que canten en la llengua Xhosa. Intèrprets: Pauline Malefane, Mandisi Dyantyis, Busisiwe Ngejane, Mhlekazi Mosiea. Estrena mundial. Més informació: Imdb. Foto: Busisiwe Ngejane. © Wynand Vlok. Gentilesa del Festival de Berlín.

SELMASelma, d’Ava DuVERNAY. Coproducció anglo-nord-americana. Sinopsi: Crònica de la campanya de Martin Luther King reivindicant la igualtat de drets de vot, amb una marxa èpica de Selma a Montgomery, Alabama, el 1965. Vídeos: Tràiler VO | Cançó “Glory”. Repartiment: David Oyelowo (Martin Luther King Jr.), Tom Wilkinson (president Lyndon B. Johnson), Oprah Winfrey (Annie Lee Cooper), Carmen Ejogo (Coretta Scott King). Estrena internacional. Més informació: Web oficial | Imdb. Foto: Autor, Atsushi Nishijima. © Studiocanal. Gentilesa del Festival de Berlín.

VirginMountainVirgin Mountain (Fúsi), de Dagur KÁRI. Producció daneso-islandesa. Sinopsi:  En Fúsi té 43 anys, està molt gras, no ha tingut mai nòvia i no es pot dir que l’engresqui gaire la seva feina de mosso d’equipatges a l’aeroport. Si més no, no li interessa tant com reconstruir batalles de la Segona Guerra Mundial, distracció amb què s’entreté jugant amb petits tancs  i soldats de modelisme, tancat a casa -refugi i presó-. Un bon dia, en Fúsi rep un cupó d’una escola de ball, hi va i hi coneix Sjöfn, una ànima solitària similar amb profundes ferides psicològiques. Ni l’un, ni l’altre no estan avesats a fer-se amb altra gent; però ell decideix instintivament que ha de fer-se càrrec de totes dues vides, tant com pugui: al capdavall, no ha de ser un repte tan difícil per a aquest home gegant de mires aparentment curtes, però amb un gran cor. Repartiment: Gunnar Jónsson (Fusi), Ilmur Kristjánsdottir (Sjöfn). Estrena mundial. Més informació: Imdb. Foto: Ilmur Kristjánsdóttir, Gunnar Jónsson. © Rasmus Videbæk. Gentilesa del Festival de Berlín.

Els prats tornaran (Torneranno i prati | Greenery Will Bloom Again), d’Ermanno OLMI. Producció italiana. Sinopsi: Silenci, neu, la llum de la lluna a l’altiplà. Una escena pacífica, enganyosa perquè som a la línia de front als Alps italians durant la Primera Guerra Mundial. Som en un alto al foc transitori. Un soldat canta, per als companys de la seva pròpia unitat, però també per a l’enemic i per a ell mateix. Els homes estan malalts, ferits, esgotats; s’enfronten a la perspectiva de la pròpia mort, amb resignació més que no pas amb por. Tornen a sentir-se trets.  Es donen ordres que significa una mort segura. Un company es dispara a si mateix, abans que l’enemic no el mati. El foc d’artilleria obliga els soldats a retirar-se. Els caiguts es queden enrere, enterrats en la neu profunda. Vídeo: Tràiler VO. Intèrprets: Claudio Santamaria, Alessandro Sperduti, Francesco Formichetti, Andrea Di Maria. Estrena alemanya. Més informació: Imdb. Distribuïdores: 01. Foto: x. Gentilesa del Festival de Berlín.

LM_02573.CR2Love & Mercy, de Bill POHLAD. Producció nord-americana. Sinopsi: La vida de Brian Wilson, el solitari compositor i músic dels Beach Boys , dels seus èxits amb àlbums de pop orquestral molt influents a la seva crisi mental i posterior trobada amb el controvertit pterapeuta Dr. Eugene Landy. Repartiment: John Cusack (Brian Wilson, de gran), Paul Dano (Brian Wilson, de jove), Elizabeth Banks (Melinda Ledbetter), Paul Giamatti (Dr. Eugene Landy). Estrena europea. Altres festivals: Toronto 2014 · Special Presentations. Més informació: Imdb. Foto: Paul Dano. © François Duhamel. Gentilesa del Festival de Berlín.

TheSEventhFireThe Seventh Fire, de  Jack Pettibone RICCOBONO. Producció nord-americana. Pel·lícula de no ficció sobre la crisi de les bandes als territoris indígenes, que presenta Terrence Malick. Sinopsi: Quan el van condemnar a presó per cinquena vegada, el gàngster nadiu americà Rob Brown ha de repensar el seu paper en la cultura de bandes en el llunyà Ojibwe, el poblet de la seva joventut. Per en Kevin de disset anys, en Rob és la materialització d’un nou tipus de guerrer natiu. Estrena mundial. Més informació: Imdb. Foto: © SEVENTH FIRE LLC. Gentilesa del Festival de Berlín.

Fifty_Shades_of_Grey_Copyright_2014_Universal_Pictures50 ombres d’en Grey  (Fifty Shades of Grey | Cincuenta sombras de Grey | 50 nuances de Grey | Cinquanta sfumature di grigio),  de Sam TAYLOR-JOHNSON. Producció nord-americana. Nota sinòptica: Adaptació del famós best-seller d’E.L.James Cinquanta ombres d’en Grey, sobre la peculiar relació íntima entre una estudiant de literatura, Anastasia Steele, i un jove empresari reeïxit de Seattle, Christian Grey. Vídeos: Tràlier VO. Repartiment:  Jamie Dornan (Christian Grey), Dakota Johnson (Anastasia Steele), Luke Grimes (Elliot Grey) . Estrena internacional. Més informació: Web oficial | Facebook Oficial | Twitter Oficial | Imdb | Sensacine | AlloCiné | MyMovies. Foto: Jamie Dornan, Dakota Johnson. © Universal Pictures. Prohibida la reproducció en xarxes socials. Gentilesa del Festival de Berlín.

ElMónForaDeLlocEl món fora de lloc  (Die abhandene Welt |The Misplaced World), de Margarethe von TROTTA. Producció alemanya. Sinopsi: Per casualitat, en Paul Kromberger topa a internet amb una fotografia de la diva de l’òpera nord.americana Caterina Fabiani, que és igual que la seva dona morta. La inquietud d’aquesta troballa i el neguit que li provoca ho traspassa a la seva filla Sophie, que, encurosida, se’n va d’Alemanya i travessa l’Atlàntic per a contactar amb aquesta dona estranya, tan idèntica a sa mare. La primera vegada que es troba amb Caterina Fabiani, la cosa no va gaire bé: la diva no mostra gens de ganes de parlar d’ella mateixa o de la seva família, ni s’hi veu preparada. Tanmateix, de mica en mica, van sobreeixint els secrets que durant dècades havien quedat guardats ben endins al cor de l’anterior generació… Repartiment: Katja Riemann (Sophie), Barbara Sukowa (Caterina Fabiani), Matthias Habich (Paul Kromberger), Gunnar Moeller. Estrena mundial. Més informació: Facebook OficialImdb. Foto: Barbara Sukowa, Katja Riemann. Autor: Jan Betke. © Concorde Filmverleih. Gentilesa del Festival de Berlín.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!