Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

3 de gener de 2015
0 comentaris

Altres veus (premis Gaudí): “Stella cadente”, de Lluís Miñarro

Una selecció de fragments de crítiques i comentaris publicats en català sobre Stella cadente, de Lluís Miñarro, estrenada ja a la nostra cartellera.

Es tracta de crítiques o articles publicats a diferents mitjans ran de l’estrena de la pel·lícula a bona part de la nostra cartellera. Resums del que han escrit els autors, amb la intenció de recollir-ne aportacions a la reflexió, tot reivindicant el paper de la crítica cinematogràfica. Per descomptat que les crítiques cal llegir-les completes i, per això, quan ho permet el mitjà on ha estat publicada, en poso l’enllaç.

Imma Merino va entrevistar Lluís Miñarro, cosa que donà peu a un article (Una fantasia hedonista, diari El Punt Avui) en què el director, entre altres coses, remarca que Amadeu I, sense arribar a complir els tres anys de regnat, va abdicar conscient de la impossibilitat de realitzar el seu projecte reformista. I deixa ben clar que, tot el que hi ha en el film, tot està documentat, des del seu “voyeurisme” fins que era lector de Baudelaire. També recull fins a quin punt Miñarro s’empara en aquella figura històrica per a acostar-se a la realitat del present: “Espanya no té remei (..) En contra del resorgiment del moralisme i també de l’amargor, hi ha una afirmació de llibertat, dels plaers i, al capdavall, de la importància de la bellesa“.

alex_brendemühl_kingamadeoÀngel Quintana (El malestar endèmic espanyol, diari El Punt Avui, 30.05.2014) adverteix que qui conegui Lluís Miñarro ja es pot pensar que aquesta no serà una pel·lícula convencional. I ho il·lustra amb tres aspectes del film: que el rei parli en català, el caràcter pop del drama històric i les relacions gai dels seus servents. El considera un esplèndid exercici de llibertat creativa, amb un resultat sorprenent tant des del punt de vista estètic com polític. En destaca la força estètica perquè és sobretot una pel·lícula sobre la melancolia i sobre l’espera i el fet que Miñarro hi llanci un dard verinós contra una determinada idea d’Espanya.

Em sembla particularment interessant el que Quintana diu sobre els temps morts del film: Aquest sentiment d’espera es transforma en una amarga melancolia, alguna cosa malaltissa marca l’atmosfera i dimensiona els temps morts de la història. La melancolia dóna pas a un sentiment polític.

alex_batlloriPer Eulàlia Iglesias (Stella cadente, diari Ara. 30.05.2014), aquest film és un lament sense llàgrimes per una Espanya que no es vol modernitzar. Considera Iglesias que, aquí, la llibertat poètica s’imposa al rigor històric. I de manera molt pertinent descriu que Miñarro ens presenta un monarca amb cor republicà, que està més còmode en l’ambient sensual del món dels criats que entre polítics caparruts. Tot concloent que s’hi defuig el to victimista per esdevenir una celebració plàstica de l’època (.. ) i que es tracta d’ un divertiment històric ple de detalls pop i camp.

scene_lorenzo_balducciCarlos Losilla (Stella cadente, Time Out Barcelona) ho considera una fantasia calidoscòpica, alhora reflexiva i bulliciosa, sobre un home atrapat en un país mediocre i hostil, que podria ser el d’ara, el del retorn de la caspa i la misèria. Per cert, que la distribuïdora Splendor Films ha posat a l’abast dels mitjans de comunicació una crítica de Carlos Losilla, en la qual el crític aporta coses com (que tradueixo de l’original castellà): (..) el to de la pel·lícula varia d’escena en escena (..) Amadeu es refugia en si mateix, en un univers desolat que ell converteix en deliri exquisit fet de vi, fruita, sexe i malenconia (..) “Stella cadente” rebutja qualsevol cotilla, qualsevol narrativa convencional, i avança mitjançant fragments, enlluernadors “tableaux” on respiren múltiples referències literàries, pictòriques i musicals, de Beaudelaire a Lucien Freud, passant per Alain Barrière, Wagner, Caravaggio i molts, molts més.

Fotos: Splendor Films.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!