Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

3 de novembre de 2014
0 comentaris

’71, de Yann Demange, encapçala les nominacions als BIFA 2014

La temporada de premis anuals de cinema es pot dir que ha començat avui, amb l’anunci de les nominacions del British Independent Film Awards (BIFA 2014). No són ben bé els primers (perquè a l’octubre s’avancen el BAFTA Scotland, tanmateix mancats de la més elemental repercussió), però són especialment matiners. Tenen la virtut de començar a focalitzar l’atenció en uns títols i artistes determinats. El 7 de desembre ja en sabrem, d’entre els finalistes, quins seran els guanyadors.

Recordem que la temporada de premis anuals té una sèrie de fases. El novembre és el torn de les nominacions del cinema independent anglosaxó (BIFA, ISA) i del cinema europeu (EFA). El desembre, a part de lliurar-se alguns dels guardons anunciats el mes anterior, és sobretot el mes de les associacions de crítics i cinèfiles, que proclamen els seus premis, mentre l’associació de la premsa estrangera acreditada a Hollywood anuncia les nominacions dels seus Globus d’Or. El gener és el mes dels gremis (actors, directors, guionistes, productors), alguns dels quals ja han anunciat finalistes el mes anterior. I el febrer és el mes de les acadèmies cinematogràfiques (Oscar, Cesar, BAFTA, Goya, Gaudí…), que solen anunciar els nominats el gener.

Així doncs, comencem.

BIFA 2014: les nominacions.

Z_'71_B14 (5)’71, de Yann Demange, encapçala la llista de finalistes amb 9 nominacions: Pel·lícula, Direcció, Director Novell, Guió, Actor ( Jack O’Connell), Actor en Paper Secundari (Sean Harris), Disseny de Producció, Muntatge i Fotografia. Presentada en competició a Berlín 2014 i a Sitges 2014 Oficial Fantàstic Òrbita, relata el periple d’un jove soldat britànic perdut en la nit del Belfast violent de 1971.

PRIDEEl segon títol destacat és Pride, de Matthew Warchus, amb 7 nominacions: Pel·lícula, Direcció, Guió, Actriu en Paper Secundari (Imelda Staunton), Actor en Paper Secundari (Andrew Scott), Actor en Paper Secundari (Ben Schnetzer), Actor Revelació (Ben Schnetzer). Presentada a la Quinzena de Realitzadors de Canes 2014, va tenir l’honor de cloure’n l’edició, se situa  al’’era de la Thatcher, en què els gais i lesbianes del Gay Pride van unir forces amb els miners gal·lesos en vaga, una història de solidaritat entre dos moviments socials que, d’antuvi s’ignoraven.

Z_89U0287©Simon Mein_Thin Man FilmsFins a tres títols han aconseguit 5 nominacions, el primer dels quals, Mr. Turner, de Mike Leigh, sembla que ha de tenir també un protagonisme destacat en els altres premis britànics, els BAFTA, els de l’acadèmia. Evocació dels darrers anys de vida del pintor britànic J.M.W. Turner —1775-1851—, ha congriat els reconeixements següents: Pel·lícula, Direcció, Actor (Timothy Spall), Actriu en Paper Secundari (Dorothy Atkinson) i Fotografia. Va ser un dels films destacats del Festival de Canes 2014.

Frank_still1_MaggieGyllenhaal_MichaelFassbender_DomhnallGleeson__byLoreySebastian_2013-11-27_08-37-29AMComparteixen el mateix nombre de candidatures: Frank, de Lenny Abrahamson, i Catch Me Daddy, de Daniel Wolfe i Matthew Wolfe. La primera opta a premi a les categories de: Direcció, Guió, Actriu en Paper Secundari (Maggie Gyllenhaal), Actor en Paper Secundari (Michael Fassbender), Música. Presentada al Festival de Sundance 2014, és una comedia inspirada obertament en la vida del còmic i músic anglès Chris Sievey. Per la seva banda, Catch Me Daddy, dels germans Wolfe, història d’una parella que ha de fugir i fugir, per amor, va ser seleccionada a la Quinzena dels Realitzadors de Canes 2014 i ara ha estat nominada a: Director Novell, Actriu (Sameena Jabeen Ahmed), Actriu Revelació (Sameena Jabeen Ahmed), Disseny de Producció i Fotografia.

The Imitation GameHan congriat 4 nominacions: Calvary, de John Michael McDonagh;  The Imitation Game, de  Morten Tyldum, i  X+Y, de Morgan Matthews. Juguen en categories fins acert punt diferents, però. Calvary, el dilema d’un capellà bonàs a qui amenacen en confessió i ha de bregar contra les forces del mal que l’envolten, presentada a Sundance 2014 · Premieres i Berlín 2014 · Panorama, aspira a: Pel·lícula, Direcció, Guió, Actor (Brendan Gleeson). The Imitation Game, estrenada a Toronto 2014 Special Presentations, relata la biografia del criptògraf Alan Turing (dexifrador del codi nazi Enigma), compta amb l’actiu del seu protagonista principal, Benedict Cumberbatch, que ha estat nominat al costat de Keira Knightley, com a Millor Actriu, així com del Guió i la Direcció. X+Y,  la història d’un adolescent tan inadaptat socialment com prodigiós amb les matemàtiques que agafa confiança i troba noves amistats en incorporar-se l’equip britànic de l’Olimpíada Matemàtica Internacional, té de protagonista Asa Butterfield (el nen d’Hugo, de Scorsese), que ha estat nominat com Millor Actor, al costat de Sally Hawkins (com a Millor Actriu en Paper Secundari) i Rafe Spall (com a Millor Actor en Paper Secundari -per cert, fill de Timothy Spall), així com també ha quedat finalista Morgan Matthews com a Director Novell.

20143722_1D’actualitat a casa nostra aquests dies, 20.000 dies a la Terra (20.000 Days on Earth | 20.000 Días en la Tierra), cinta sobre el 20.000è dia del músic Nick Cave a  la Terra, dirigida per Iain Forsyth i Jane Pollard, que s’ha projectat al Festival In-Edit, de Barcelona, i s’ha d’estrenar comercialment divendres a part de la nostra cartellera, havent estat projectada a Sundance 2014 i a Berlín 2014 · Panorama, ha congriat 3 nominacions: Director Novell, Disseny de Producció, Documental.

Lilting_still1_ChengPeiPei_BenWhishaw__byJamesDewar_2013-11-27_07-33-09AMTambé procedent del Festival de Sundance 2014, Lilting, de Hong Khaou, ha sumat 3 candidatures: Director Novell, Actriu (Cheng Pei Pei) i Disseny de Producció. Tantes com The Goob, de Guy Myhill, que es va estrenar a les Jornades dels Autors de Venècia 2014: Actriu en Paper Secundari (Sienna Guillory), Actor Revelació (Liam Walpole) i Disseny de Producció. Lilting s’ambienta al Londres actual, en què una mare combodjana passa el dol per la mort del seu fill en companyia d’un noi anglès (Ben Whishaw) que també se l’estimava. Quant a The Goob, es tracta d’un western psicològic ambientat a Norfolk en un estiu particularment calorós, que asseguren que deu tant a Truffaut com a Terrence Malick.

B-00697.NEFGugu Mbatha-Raw ha valgut a Belle, d’ Amma Asante, les seves 2 nominacions: Millor Actriu i Millor Actriu Revelació. Film d’època, s’inspira en la història real de Dido Elizabeth Belle, filla il·legítima i mestissa d’un capità de la Royal Navy, educada per un oncle-avi aristòcrata a l’Anglaterra del Segle XVIII.

Nominacions solitàries són les que han obtingut Alicia Vikander, com a Millor Actriu, a Testament of Youth, de James Kent (relat iniciàtic d’una dona a l’època de la I Guerra Mundial, basat en l’autobiografia de Vera Brittain, que interpreta Vikander); Cara Delevingne, com a Millor Actriu Revelació, a The Face of An Angel, de Michael Winterbottom (en què un periodista i un documentalista investiguen la història d’un crim i el seu principal sospitós) , i els documentals: Next Goal Wins, de Mike Brett i Steve Jamison; Night Will Fall, d’Andre Singer; The Possibilities Are Endless, de James Hall i Edward Lovelace, i Virunga, d’ Orlando von Einsiedel.

Z_Boyhood_still1_EllarColtrane__byBoyhoodInc_2014-01-10_12-13-38PMEn l’apartat del films “estrangers”, que els BIFA anomenen “Films internacionals“, han estat nominats: Blue Ruin, de Jeremy Saulnier; Boyhood, de Richard Linklater; Fruitvale Station, de Ryan Coogler; Ida, de Pawel Pawlikowski, i The Badadook, de Jennifer Kent.

Els BIFA tenen també una categoria dedicada als curtmetratges i, al seu marc s’atorguen tot d’altres premis: The Raindance Award, The Variety Awrad i El Premi Especial del Jurat.  Podem consultar les nominacions dels BIFA 2014, clicant aquí: British Independent Film Awards Nominations 2014.

Els BIFA els atorga un jurat, enguany format per: TOM HOOPER (Director), JONATHAN ROMNEY (Guionista, Director), JON S BAIRD (Guionista, Director), LUKE TREADAWAY (Actor), MARY BURKE (Productor), SEAN ELLIS (Guionista, Director), SHIRA MACLEOD (Assessor de Programació Cinematogràfica), STANLEY TUCCI (Actor, Director), THEA SHARROCK (Director), TINGE KRISHNAN (Director) TRACY O’RIORDAN (Productor) i ZAWE ASHTON (Actor, Director).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!