Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

26 d'abril de 2014
0 comentaris

Fitxa: “El vent s’aixeca”, de Hayao Miyazaki

El 10 de gener de 2011, el gran mestre japonès de l’animació Hayao Miyazaki va escriure:

El dissenyador de l’avió “Zero”, Jiro Horikoshi, i el seu antecessor italià Gianni Caproni persegueixen un mateix objectiu, amics de debò a través del temps i l’espai. Tant l’un com l’altre superen molts de fracassos, volent fer realitat els seus somnis infantils. A l’era Taisho japonesa (1912-1926), un noi de pagès vol convertir-se en dissenyador d’avions. Es deleix per construir-ne un que voli com el vent. De jove, va a la Universitat de Tòquio, convertint-se en enginyer d’elit de la gran indústria militar. El seu talent  brolla i aconsegueix crear un avió bonic que deixarà petja a la història de l’aviació: el Mitsubishi A6M1, que després serà el Navy Type 0 Carrier Fighter, més conegut com el caça “Zero”. Durant tres anys, des de 1940, el caça “Zero” va ser el millor avió de combat del món.

(..) El nostre protagonista, en Jiro, participa en el disseny d’avions en un moment que l’Imperi del Japó va cap a la seva destrucció i enfonsament final. Tanmateix, la intenció d’aquesta pel·lícula no és condemnar la guerra, ni es tracta de sacsejar els joves japonesos explicant-los les excel·lències del caça “Zero”. No tinc cap pla per a defensar el nostre personatge principal, com ara dir que ell el que realment volia fer eren avions civils. Vull retratar una persona devota que va perseguir el seu somni. Els somnis tenen alguna cosa de bogeria i aquest verí no ha de ser amagat. Anhelar res massa bonic pot destruir-te. Vorejar la bellesa té un preu. En Jiro serà maltractat i derrotat, la seva carrera de dissenyador, tallada. No obstant això, en Jiro era un individu d’originalitat i talent enormes. Això és el que farem tot el possible perquè quedi representat en aquesta pel·lícula.

El títol ve d’una novel·la homònima de Tatsuo Hori. En Hori va assumir una ratlla del poema de Paul Valéry, “Le vent se lève, il faut tantrer de vivre”, que va traduir al japonès com “Kaze tachinu, ikimeyamo iza”, és a dir, “El vent s’aixeca. Hem de mirar de viure”. La nostra pel·lícula combina Jiro Horikoshi i l’escriptor Tatsuo Hori, dues persones reals de la mateixa època, en una sola persona com en “Jiro”, el nostre personatge central. És un treball inusual, absolutament fictici, que relata la joventut a la dècada dels anys trenta. La nostra història gira al vontant del després mitificat caça “Zero”, amb un jove enginyer anomenat Jiro i la bonica i malaguanyada noia, la Nahoko. Mentrestant, el nostre vell Caproni, corre per allà, per a donar un xic de color a la història.

FOTO © Vértigo El vent s’aixeca, de Hayao Miyazaki


El vent s’aixeca (Kaze tachinu | The Wind Rises | El viento se levanta | Le vent se lève | Si alza il vento)

Direcció: Hayao Miyazaki. Guió: Hayao Miyazaki. Música original: Joe HisaishiProducció: Studio Ghibli (Japó), Buena Vista Home Entertainment (Japó), Hakuhodo DY Media Partners (Japó), KDDI Corporation (Japó), Mitsubishi Motors Corporation (Japó), Nippon Television Network (Japó), Toho Company (Japó). Durada: 2h06.

Film d’animació

Sinopsi: En Jiro vol especialitzar-se a dissenyar i fer anar avions. Un seu mite personal és l’italià Caproni, professional de renom per la bellesa i majestuositat del que ha fet. Un problema a la vista no li permet pilotar i per això decideix incorporar-se a una poderosa empresa aeronàutica. De mica en mica, els seus caps van adonant-se del talent d’en Jiro i acaben per donar-li llibertat absoluta perquè dissenyi qualsevol aeronau. Mentrestant, al decurs de la vida d’en Jiro, al país, té lloc el gran terratrèmol de Kanto de 1923, la crisi i pobresa mundials, una epidèmia de tuberculosi, atzagaiades polítiques amb revolucions i feixisme, l’eliminació de la llibertat d’expressió i tot de guerres, entre les quals i sobretot, la Segona Guerra Mundial…

Altres vídeos: Tràiler espanyol | Fragment 1 VOSF | Fragment 2 VOSF | Tràiler VOSI.

Data estrena a gran part de la nostra cartellera: dd.mm.aaaa

Estrena en català: Projeccions en català | Portal del cinema en català.

Distribuïdores: Catalunya, les Illes, País Valencià, la Franja i Andorra, Vértigo | Catalunya Nord, Walt Disney | mercat italià, Lucky Red.

Més informació: Web oficial-Tumblr | Facebook | Twitter | Fitxa El Punt Avui (cat) | Imdb (ang) | Sensacine (esp) | AlloCiné (fr) | MyMovies (it).

Festivals: Venècia 2013 Competició | Altres festivals. Reconeixements: Premis i nominacions.


Apunts en aquest blog: Altres veus.


Director: Hayao Miyazaki (Tòquio, Japó, 05.01.1941). Començà la seva carrera el 1963, com a animador al Toei Douga Studio, participant en diversos clàssics de l’animació japonesa. El 1971 se’n va a A Pro studio i al cap de dos anys, entra a Nippon Animation, on durant cinc anys estarà fortament implicat en èxits mundial de l’animació televisiva, com les sèries Heidi i Marco. El 1978 dirigeix la seva primera sèrie de televisió, Conan, el noi del futur, i l’any següent entra a treballar a Tôkyô Movie Shinsha, on debuta en el llargmetratge cinematogràfic, amb El castell de Cagliostro. L’èxit obtingut amb Nausicaä de la Vall del Vent (1984), li permet crear el seu propi estudi d’animació, Studio Ghibli (Sutajio Jiburi). Extracte de la seva filmografia: El castell de Cagliostro (1979), Nausicaä de la Vall del Vent (1984), El castell al cel (1986), El meu veí Totoro (1988), Porco Rosso (1992), La princesa Mononoke (1997), El viatge de Chihiro (2001), El castell ambulant (2004), Ponyo al penya-segat (2008), El vent s’aixeca (2014)


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!