Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

17 d'abril de 2014
0 comentaris

Canes 2014: les Sessions Especials

L’apartat per excel·lència dedicat als documentals o a les no-ficcions, al Festival de Canes, és el que anomenen Sessions Especials. Enguany, amb films sobre l’actualitat roent: Ucraïna, Síria. I sobre el pes de la Història recent: Sarajevo, la Unió Soviètica. I, seguint l’homenatge que l’any passat es féu als caricaturistes per la llibertat, en aquesta edició es projecta un documental sobre 12 d’aquest herois del llapis. A Canes 2014, també, festa per a celebrar els 70 anys de Le Monde, amb un documental sobre el seguiment de les elecccions presidencials franceses per part de la redacció d’aquell diari.

I noms: Sergei Losnitza, Jean-Luc Godard, Cristi Puiu, Marc Recha, Yves Jeuland, Mohammed Ossama…

FOTO © FDC – Bronx Element de la imatge gràfica del Festival de Canes 2014


Canes 2014: les Sessions Especials.

El profeta (The Prophet). Direcció: Roger ALLERS, Gaëtan BRIZZI, Paul BRIZZI, Joan C. GRATZ, Mohammed Saeed HARIB, Tomm MOORE, Nina PALEY, Bill PLYMPTON, Joann SFAR, Michal SOCHA. Sinopsi: Inspirat en el recull El profeta, de Kahlil Gibran, film d’animació amb episodis dirigits per cineastes d’arreu del món. Més informació: Imdb (ang) | Homenatge al Cinema d’Animació [Incorporat al programa el 08.05.2014, tot i que s’ha anunciat oficialment el dia 13.05.2014. Se’n projectaran només nombrosos fragments]. Projecció: ds 17.

D’homes i guerra (Des Hommes et de la guerre | Of Men and War). Direcció: Laurent BÉCUE-RENARD. Documental [Incorporat al programa el 30.04.2014]. Sinopsi: Es podrien haver dit Ulises. Haurien pogut haver tornat de Troia, però ho han fet de l’Iraq o de l’Afganistan… Vídeos: Tràiler VOSF. Projecció: dc 21.

Els ponts de Sarajevo (Les ponts de Sarajevo). Direcció: Aida BEGIC, Leonardo DI COSTANZO, Jean-Luc GODARD, Kamem KALEV, Isild LE BESCO, Sergei LOZNITSA, Vincenzo MARRA, Ursula MEIER, Vladimir PERISIC, Cristi PUIU, Marc RECHA, Angela SCHANELEC, Teresa VILLAVERDE. Sinopsi: La Sarajevo incardinada a l’Europa d’avui en dia, vista a través de 13 curtmetratges. Vídeo: Tràiler VO. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr). Projecció: dj 22.

El Ardor (El Ardor | The Ardor). Direcció: Pablo FENDRIK. Guió: Pablo Fendrik. Amb Alice Braga, Gael García Bernal, Jorge Sesán. Sinopsi: Un bosc tropical a l’Argentina, en Kai, jove solitari, és testimoni de l’atac que pateix una dona de part de mercenaris i com segresten una xicota anomenada Vania, a qui han mort el pare davant seu. És així que en Kai es trasforma en justicier i els encalça un a un, per la seva amazònica Distribuïdores: Bac. Més informació: Imdb (ang) [Incorporat al programa el 30.04.2014]. Projecció: dl 19.

Geronimo. Direcció: Tony GATLIF. Guió: Tony Gatlif. Amb Céline Sallette, Rachid Yous, David Murgia. Sinopsi: La Gemma, anomenada “Geronimo”, que ha crescut amb els gitanos del barri de Saint Pierre, rep una trucada al mòbil el dia del seu aniversari per si pot ajudar a calmar l’agitació que s’ha desfermat al barri. La Nil, una adolescent d’origen turc, s’ha enamorat d’en Luky, un gitano de la seva edat. La noia ha fugit per a esquivar les represàlies del seu germà, molt jove, “rapper” anomenat “L’Electrique”, i no hi ha manera de localitzar-la. La Geronimo no té la confiança dels dos clans enfrontats, que rebutgen que la policia se’n faci càrrec. Només l’Orange, un jove educador del barri i antic amant de la Geronimo pot ajudar a trobar els joves en fuita. La geronimo i l’Orange, tanmateix, s’han de moure ràpidament, molt de pressa, per a poder salvar la Nil i en Luky. Vídeos: Tràiler. Vendes internacionals: Les Films du Losange. Més informació: Imdb (ang) | Unifrance (fr) | AlloCiné (fr) [Incorporat al programa el 30.04.2014]. Projecció: dt 20.

Maidan. Direcció: Sergei LOZNITSA. Nota: El cineasta, nascut a Bielorússia a l’època de l’URSS, va anar a viure a Kiev (Ucraïna) on acabà la secundària i estudià Matemàtiques i Sistemes de control a l’Institut Politècnic de Kiev, on es graduà el 1987. El 1991 anà a Moscú a estudiar cinematografia. Prestigiós documentalista —que ha participat en la Competició de Canes en 2 ocasions, amb ficcions d’inspiració històrica—, ara dedica aquest documental a Maidan, la plaça de la Independència de Kiev i símbol de la revolta popular que ha provocat el canvi de règim a Ucraïna i la desestabilització política de l’stato quo amb Rúsia, la UE i el món occidental. Vídeos: Tràiler VOSF. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr). Projecció: dc 21.

Aigua argentada – Auoretrat de Síria (Ma’a al-Fidda | Silvered Water | Eau argentée – Syrie autoportrait). Direcció: Ossama MOHAMMED i Wian Simav BEDIRXAN. Sinopsi: Documental que descriu la situació a Síria des de fa tres anys i l’entrada d’aquell país en guerra civil. Més informació: Imdb 1 (ang) | Imdb 2 (ang) | AlloCiné (fr). Projecció: dv 16.

Red Army. Direcció: Gabe POLSKY. Sinopsi: Documental sobre el llegendari equip soviètic de hoquei sobre gel i sobre la intrasigència dels seus directius per amor a la bandera russa. Vídeos: Tràiler. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr). Projecció: dv 16.

Caricaturistes – Fantassins de la démocratie. Direcció: Stéphanie VALLOATTO. Sinopsi: Tot seguint 12 caricaturistes ben diferents, la pel·lícula ens endinsa de manera divertida, emocionant i sense concessions, en el combat d’aquests artistes de la quotidianitat, que són els dibuixants de diari. 12 bojos formidables, divertits i tràgics, d’arreu del món, que defensen la democràcia xalant i posant en perill la vida, disposant tan sols d’una arma: el llapis… Vídeos: Tràiler. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr). Projecció: dl 19.

Els propietaris (The Owners). Direcció: Adilkhan YERZHANOV. Amb Yerbolat Yerzhan, Aidyn Sakhaman, Aliya Zainalova. Sinopsi: En John, de 25 anys; el seu germà Erbol, adolescent, i la seva germana petita, Aliya, de salut fràgil, han de deixar la casa on vivien a la zona metropolitana d’Almaty, al Kazakhstan. per sort, la seva mare els va deixar en herència una casa en un poble retirat, on compten anar a raure. Però el germà alcohòlic d’un factòtum de l’indret, que ocupa il·legalment aquella propietat des de fa deu anys, no té cap mena d’intenció de deixar-los-la recuperar… [Incorporat al programa el 30.04.2014] Projecció: dt 18.

Celebració del 70è aniversari del diari “Le Monde”.

Les gens du Monde. Direcció: Yves JEULAND. Sinopsi: Les bambalines de les eleccions presidencials franceses, vistes per la redacció de Le Monde. Vídeos: Tràiler. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr). Projecció: dt 20.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!