Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

5 de febrer de 2014
0 comentaris

George Clooney, l’esportista i estrella del cinema, director de prestigi

Amb The Monuments Men, que també protagonitza, George Clooney ha tornat a posar-se rere la càmera, mantenint activa la seva reconeguda carrera de cineasta. The Monuments Men es projecta aquesta setmana a la Berlinale i ben aviat arribarà a les nostres cartelleres.

George Timothy Clooney, “George Clooney” (Lexington, Kentucky, EUA, 06.05.1961) passà bona part de la joventut entre Ohio i Kentucky. Estudià  a l’Augusta High School. Esportista, practicà el bàsquet i el bèisbol (fins intentà fitxà pels Cincinatti Reds). Mitjançant un parent, va aconseguir un petit paper d’actor i així començà la seva carrera interpretativa, que es desenvolupà bàsicament al món de les sèries televisives entre 1978 i 1995 (E/R, Urgències, Roseanne…).

Tot i que ja havia participat en alguns films, el seu primer pas important a la gran pantalla va tenir lloc el 1996, de la mà de Robert Rodriguez, amb Obert fins a la matinada (From Dusk Till Dawn | Abierto hasta el amanecer | Une nuit en enfer | Dal tramonto all’alba), i d’aleshores ençà ha compartit protagonisme amb Michelle Pfeiffer, a On Fine Day (1996), ha estat el Batman del Batman i Robin (1997), de Joel Schumacher, ha treballat amb Steven Soderbergh (Out of Sight -1998-, Ocean’s Eleven -2001-, Solaris -2002-, Ocean’s Twelve -2004-, El bon alemany -2006-, Ocean’s Thirteen -2007-…), amb David O. Russell (Tres reis -1999-), els germans Coen (O Brother! -2000-, Intolerable Cruelty -2003-, Burn After Reading -2008-), Wofgang Petersen (La tempesta perfecta -2000-), Alfonso Cuarón (Gravity -2013-)… ha guanyat l’Oscar a Millor Actor en Paper Secundari, per al seu treball a Syriana (2005) i hi ha estat nominat com a Actor a Michael Clayton (2007), Up in the Air (2009) i Els descendents (2011).

Enmig d’aquesta exitosa trajectòria d’estrella de Hollywood, amb una imatge personal que li ha valgut també una carrera al món publicitari (Nespresso…), Clooney ha desnvolupat també una prou reeixida filmografia com a director, guionista i productor. El 2002 debutà rere la càmera amb Confessions d’una ment perillosa (projectada a Berlín 2003) i seguí dos anys més tard amb Bona nit i bona sort (premi FIPRESCI de la crítica internacional a Venècia 2005 i multipremiada i nominada). Amb Leatherheads (2008), l’èxit no el va acompanyar; però el 2011, amb Els idus de març, va tornar a situar-se com un dels directors nord-americans actuals capaços de congriar l’esperit crític (políticament parlant), el rendiment a taquilla i el reconeixement de la crítica i els professionals.

Com a guionista, ha estat nominat a l’Oscar conjuntament amb Grant Heslov, pel text d’alguns dels seus films. I com a productor, l’any passat guanyà l’estatueta per Argo, de Ben Affleck, guardó que coronà la seva no gens menystenible tasca en aquest camp. El 2008, Clooney fou nomenat per l’ONU “missatger de la pau” i el 2010 va rebre el premi “Robert F. Kennedy Ripple of Hope” pel seu compromís humanitari al Sudan i a Haití.

FOTO © Paramount Pictures France George Clooney


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!