Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

24 de gener de 2014
0 comentaris

Berlín 2014: Berlinale Special

La Berlinale Special d’aquest any presenta una nova combinació de ficcions i documentals, consolidant-se com una autèntica secció fora de concurs, empelt de mostra de títols nous de personalitats consagrades, preestrena (mal sigui local) d’algun film dels Oscar, recuperació d’algun clàssic amb valor peculiar…

Entre les ficcions, el debut del guionista Hossein Amini (Drive, Jude); l’adaptació d’una altra novel·la de Nick Hornby; la preestrena alemanya de la versió cinematogràfica del famós i divertit relat L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra i de la multinominada als Oscar American Hustle (American Hustle | La gran estafa americana | American Bluff | L’apparenza inganna), de David O. Russell; un recull de curtmetratges basats en històries de l’escriptor australià Tim Winton; un “western” ambientat en l’alta muntanya europea…

Del cantó dels documentals, noms com els d’Errol Morris, Wim Wenders, Jennifer Baichwal, Nancy Buirski, Hubert Sauper, André Singer… tocant temes com la història de la ballarina Tanaquil Li Clercq, el paper del secretari de Defensa nord-americà Donald Rumsfeld, la importància de l’aigua per a la humanitat, la recerca del paradís… a les Galápagos, el triangle esclavitud-colonització-globalització, films perdut de Hitchcock sobre els camps de concentració nazis, catedrals de cultura…

Una adaptació que el 1969 féu Volker Schlöndorf d’una peça teatral de Bertolt Brecht, amb (com a actors) Fassbinder, Von Trotta… I, alhora, una nova adaptació teatral de Schlöndorf…

Això, tan polièdric, és la Berlinale Special.

FOTO Cartell oficial de la 64a Berlinale


Berlinale Special 2014 : la selecció.

The Two Faces of January. Direcció: Hossein AMINI. Coproducció anglo-nord-americana-francesa. Adaptació de la novel·la epònima de Patricia Highsmith, a càrrec del guionista de Drive i Jude, sobre un estafador, la seva dona i un estudiant nord-americà que malden per fugir d’un país estranger. quan un d’ells s’ha vist embolicat en la mort d’un policia  Opera prima. Amb  Viggo Mortensen, Kirsten Dunst, Oscar Isaac. Més informació: Imdb.

Watermark. Direcció: Jennifer BAICHWAL i Edward BURTYNSKY. Producció canadenca. Documental sobre com l’aigua afaiçona la humanitat. Vídeos: Tràiler VO. Altres festivals: Toronto 2013 · Special Presentation. Més informació: Imdb.

Afternoon of a Faun: Tanaquil Le Clercq. Direcció: Nancy BUIRSKI. Producció nord-americana. Documental. De totes les grans ballarines, Tanaquil Li Clercq en podria haver estat la millor. Amb un cos excepcional i dotada d’un estil únic, va redefinir el ballet per a tots els que li han vingut al darrere. Fou la musa no d’un sinó de dos grans artistes: George Balanchine i Jerome Robbins, que se l’estimaven tan com a ballarina com a dona. Balanchine s’hi va casar i Robbins va crear la seva famosa versió de migdiada d’un faune de Tanny. Tanaquil Li Clercq fou la ballarina més important al seu moment, fins que de sobte tot es va acabar: de gira per Europa, va ser abatuda per la poliomielitis i una paràlisi. Vídeos: Tràiler. Altres festivals: NYFF 2013. Més informació: Facebook oficialImdb.

A Long Way Down (A Long Way Down | Mejor otro día). Direcció: Pascal CHAUMEI. Producció britànica. Basada en una novel·la de Nick Hornby. Amb Pierce Brosnan, Toni Collette, Aaron Paul, Imogen Poots. Quatre persones passen junts la Nit de Cap d’Any, a tall de família improvisada, per a ajudar-se mútuament, davant les dificultats de la vida. Vídeo: Tràiler VO. Distribuïdotres: A Contracorriente. Més informació: Imdb.

Algú que t’estimes (En du Elsker | Someone You Love). Direcció: Pernille FISCHER CHRISTENSEN. Producció danesa. Amb Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Birgitte Hjort Sørensen, Sofus Rønnov, Eve Best. En Thomas Jacob viu a Los Ángeles. És un cantant i compositor famós. Ha cremat molts de ponts en la seva vida, que gira al voltant de la música. Fa cap a Dinamarca per a gravar un disc amb el seu productor habitual i així és com coneix el seu nét —Noa—, de qui, molt a desgrat seu, aviat s’haurà de fer càrrec. Sorprenentment, és a través de la música que tots dos comencen a fer-se… S’esdevé una desgràcia i en Thomas ha de prendre una decisió que li canviarà la vida. Distribuïdores: Golem*. Més informació: Imdb.

The Galapagos Affair: Satan Came to Eden. Direcció: Dayna GOLDFINE i Dan GELLER. Producció nord-americana. Film documental. Amb la veu de Cate Blanchett, Diane Kruger, Thomas Kretschmann, Sebastian Koch, Josh Radnor, Gustaf Skarsgård, Connie Nielsen. Darwin + Hitchcock: entrelliga el cas d’un misteriós crim no resolt dels anys trenta amb històries de l’actualitat dels pioners de les Galápagos (un grapat d’europeus, nord-americans i equatorians que es van establir idiosincràticament a les illes entre els anys trenta i seixanta del segle passat); una paràbola sobre la recerca del paradís per part d’individus amb les seves particulars nocions de l’Eden. Vídeos: Tràiler VO. Més informació: Web oficial | Facebook oficial | Imdb.

L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann | The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared | El abuelo que saltó por la ventana y se largó). Direcció: Felix HERNGREN. Producció sueca. Adaptació del famós llibre de Jonas Jonasson. Amb Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, Mia Skäringer, Alan Ford, David Wiberg. Preestrena alemanya. Vídeos: Tràiler 1 | Tràiler 2. Distribuïdores: A Contracorriente. Més informació: Imdb.

César Chavez. Direcció: Diego LUNA. Producció nord-americana. Amb Michael Peña, America Ferrera, Rosario Dawson, John Malkovich. Biografia de l’activista dels drets civils i sindicalista César Chávez. Vídeos: Tràiler VO. Més informació: Facebook oficial | Imdb.

The Unknown Known. Direcció Errol MORRIS. Documental. Producció nord-americana. Retrat de Donald Rumsfeld, un dels grans arquitectes de la guerra d’Iraq. Vídeos: Tràiler VO. Altres festivals: Venècia 2013 · Secció Oficial. Més informació: Imdb.

La vall fosca (Das finstere Tal | The Dark Valley). Direcció: Andreas PROCHASKA. Coproducció germano-austríaca. Amb Sam Riley, Tobias Moretti, Paula Beer, Thomas Schubert, Carmen Gratl. “Western”. Un foraster arriba a un poblet d’alta muntanya europeu on fa estada abans que comenci l’hivern dur. Es fa passar per fotògraf nord-americà, però ningú sospita que ha arribat mogut pel delit de revenja. Vídeos: Tràiler VO. Vendes internacionals: Films Distribution. Més informació: Web oficial (al) | Imdb.

American Hustle (American Hustle | La gran estafa americana | American Bluff | L’apparenza inganna). Direcció: David O. RUSSELL. Producció nord-americana. Amb Christian Bale, Bradley Cooper, Jeremy Renner, Amy Adams, Jennifer Lawrence. Preestrena alemanya. Vídeo: Tràiler VO. Més informació: Fitxa Club 7 | Imdb.

Dans la cour (Dans la cour | In the Courtyard). Direcció: Pierre SALVADORI. Producció francesa. Amb Catherine Deneuve, Gustave Kervern. Distribuïdores: Golem*. Més informació: Comme Au Cinéma | Imdb.

Entente Cordiale (We Come As Friends). Direcció: Hubert SAUPER. Coproducció germano-austríaca. Film documental. Segona part de la trilogia “esclavitud-colonització-globalització” que està tirant endavnat Hubert Sauper, de la qual El malson de Darwin era la tercera part. Altres festivals: Sundance 2014 · World Cinema Documentary). Més informació: Imdb.

Diplomàcia (Diplomatie | Diplomacy). Direcció: Volker SCHLÖNDORFF. Coproducció franco-alemanya. Adaptació de la peça teatral epònima de Cyril Gely, sobre el que va dur al general nazi Dietrich von Choltitz a desobeir les ordres de Hitler de destruir París en retirar-se’n. Amb André Dussollier, Niels Arestrup, Robert Stadlober, Burghart Klaussner. Vídeos: Tràiler VO. Distribuïdores: Gaumont | A Contracorriente*. Més informació: Web oficial | Facebook oficial | Imdb.

Baal. Direcció: Direcció: Volker SCHLÖNDORFF. Producció alemanya, de 1969. Amb Rainer Werner Fassbinder, Sigi Graue, Margarethe von Trotta. Adaptació de l’obra epònima i primera de Bertolt Brecht. Més informació: Imdb.

Untitled New York Review of Books Documentary. Direcció: Martin SCORSESE i David Tedeschi. Work in Progress. Retrat d’una revista que ha estat en l’avantguarda de les idees provocatives i comentaris des de fa més de cinquanta anys. Més informació: Imdb.

Edward Snowden, l’entrevista (Edward Snowden – Das Interview). Direcció: Hubert SEIPEL. Entrevista televisiva realitzada pel periodista i cineasta Hubert Seipel a Edward Snowden, en un indret de Rússia.

Es farà de nit (Night Will Fall). Direcció: André SINGER. Producció britànica. Documental  (encara no enllestit). Uns investigadors descobreixen material fílmic de la Segona Guerra Mundial, que resulta ser un documental perdut realitzat el 1945 per Alfred Hitchcock i Sidney Bernstein, sobre els camps de concentració alemanys. Més informació: Imdb.

The Turning. Direcció:  Marieka WALSH, Warwick Thornton, Jub Clerc, Robert Connolly, Anthony Lucas, Rhys Graham, Ashlee Page, Tony Ayres, Claire McCarthy, Stephen Page, Shaun Gladwell, Mia Wasikowska, Simon Stone, David Wenham, Jonathan auf der Heide, Justin Kurzel, Yaron Lifschitz, Ian Meadows. Producció australiana. Film d’episodis, recull de curtmetratges basats en històries de l’escriptor australià Tim Winton. Amb Cate Blanchett, Rose Byrne, Miranda Otto, Richard Roxburgh, Hugo Weaving. Més informació: Web oficial | Facebook oficial | Imdb.

Catedrals de cultura (Cathedrals of Culture). Coproducció germano-daneso-austríaco-noruego-francesa. Documental en 3D. Direcció: Wim WENDERS, Michael Glawogger, Michael Madsen, Robert Redford, Margreth Olin, Karim Aïnouz. Més informació: Imdb.

House of Cards, Segona Temporada, episodis 1 (Capítol 14) i 2 (Capítol 15). Serie televisiva. Amb Kevin Spacey, Robin Wright, Kate Mara. Un congressista treballa amb la seva dona, tan intrigant com ell, per venjar-se de la gent que l’ha traït. Més informació: Facebook oficial | Imdb.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!