Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

9 de maig de 2013
0 comentaris

Canes 2013: les Sessions Especials

FOTO Element de la imatge gràfica de Canes 2013

Diria que, per primera vegada, el Festival de Canes ha estat capaç de programar les anomenades Sessions Especials de manera coherent amb el que la rest de mortals podem entendre per “sessions especials”. Fins l’any passat, ho havien convertit en una mena d’incofessable, gairebé clandestina, secció dedicada als documentals, en què puntualment s’hi afegia alguna ficció. En aquesta 66a edició, en canvi, hi trobem, la pel·lícula que es projectarà a la gala dedicada a l’Índia com  país convidat  —film de quatre episodis, que hi és com a celebració del centenari del cinema  a l’Índia, més que no pas com a document en si—. Igualment, hi ha una cinta protagonitzada pel veterà Jerry Lewis, amb motiu de l’homenatge que se li retrà. Hi trobem també la primera pel·lícula —ficció— d’una directora russa que guanyà a la Cinéfondation i ara es cobra el premi de ser present a la Selecció Oficial. I dues docu-ficcions: una signada per Stephen Frears, que recrea el batibull a dins del Tribunal Suprem nord-americà en tractar sobre la negativa de Muhammad Alí a anar a la guerra del Vietnam, i l’altra, de Roberto Minervini, sobre les aïllades comunitats rurals integristes religioses. Hi han anunciat una mena de “regal” del president del Jurat, Steven Spielberg, que hi projectarà Test Clara. I sí, hi ha dos documentals purs: un que actualitza la trobada de fa quaranta anys entre Polanski i el campió de Fòrmula 1 Jackie Stewart, i un altre sobre el món del cinema —observem que aquest any, només han deixat dos documentals cinematogràfics a l’apartat que fins ara hi tenien destinat, dins de Cannes Classics, així com han “gosat” programar un documental (de Claude Lanzmann) Fora de Competició, desfent el tòpic que les Sessions Especials eren el calaix de sastre on desaven els documentals—.

Nota: dels films d’aquesta secció, no en faré fitxes singularitzades. La informació l’he concentrat en aquesta llista. Els títols de les pel·lícules enllacen amb la pàgina corresponent del web del Festival de Canes.

Canes 2013: les Sessions Especials.

Bombay Talkies (Bombay Talkies). Direcció: Zoya AKHTAR, Dibakar BANERJEE, Karan JOHAR, Anurag KASHYAP. Durada: 2h10. Producció índia. Quatre històries curtes dirigides per quatre directors diferents, que contenen elements del cinema produït a l’Índia, sigui la seva música, les seves estrelles, les seves danses, els estils interpretatius dels actots i les actrius… Una celebració dels cent anys de cinema “indi” i el començament d’un segle de cinema per a l’Índia. Més informació: Rumor sobre el film “Bombay Talkies” | Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | MyMovies (it) | Sessió de gala en honor a l’Índia, país convidat de Canes 2013 | Direcció: Zoya Akhtar, Dibakar Bannerjee, Karan Johar i Anurag Kashyap —present a la Quinzena dels Realitzadors d’enguany amb Ugly

Muhammad Ali’s Greatest Fight (Muhammad Ali’s Greatest Fight). Direcció: Stephen FREARS. Durada: 1h37. Telefilm de producció nord-americana (HBO). Guió: Shawn Slovo.  Amb Benjamin Walker (Kevin Connolly), Christopher Plummer (John Marhall Harlan), Frank Langella (Warren E. Burger), Danny Glover (Thurgood Marhsall), Ed Begley Jr. (Harry Blackmun), Kathleen Chalfant (Ethel Harlan), Pablo Schreiber (Becker). Al cim de la seva carrera pugilística, Muhammad Ali queda mobilitzat per anar a la guerra del Vietnam i rebutja servir a l’exèrcit nord-americà per mor de les seves conviccions religioses, cosa que desferma una batalla legal sense precedents que va implicar la més alta instància judicial del país, el Tribunal Suprem. El jutge Harlan, molt respectat, veu com se li qüestiona el seu enfoc de la qüestió, per part del membre més nou del seu equip, el jove Conbolly. És així que ha de convèncer els altres vuit jutges, entre els quals el president del tribunal nomenat pel president Nixon, de tornar a considerar la culpabilitat de Muhammad Ali. Més Informació: Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | MyMovies (it) | Direcció: Stephen Frears (The Queen, Chéri, Tamara Drewe).

Nascut en algun lloc (Né quelque part). Direcció: Mohamed HAMIDI. Durada: 1h30. Producció francesa. Amb Tewfik Jallab (Farid Hadji), Jamel Debbouze (el cosí), Fehd Benchemsi (x). En Farid, francès de 26 anys, ha d’anar a Algèria per a salvar la casa de son pare. Mai no havia estat en aquell país i el viatge en significa tot una descoberta. Queda fascinat per un ampli ventall de personatges sorprenents, d’un humors i una senzillesa que li arriben molt endins. D’entre ells, el cosí, un home viu i espavilat que somia a poder anar-se’n a França… Vídeos: Tràiler VOSF. Vendes Internacionals: Wild Bunch*. Distribuïdores: Mars. Més informació: Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Candidata a la Càmera d’Or | Sessió Especial per a Estudiants | Direcció: Mohamed Hamidi.

Bite The Dust (Otdat Konci | Bite The Dust | Corps et Biens). Direcció: Taisia IGUMENTSEVA. Durada: 1h41. Guió: Alexandra Golovina.  Producció russa. Amb Sergey Abroskin (Vanka), Maksim Vitorgan (Michail), Yola Sanko (Baba Zina), Yuris Laucinsh (Vassilych), Alina Sergeeva (Nastiya), Dmitry Kulichkov (Semyon), Anna Rud (Olga), Irina Denisova (Nina Andreevna). Tothom es coneix en aquell poblet. El vell pastor Vassilych dedica tot el seu temps a una vaca amb ulls de nen anomenada Praline; Zina, vella solitària, no para de dir pestes del govern; les dones casades es miren de reüll els marits de les altres; ivan, l’inventor local, fa xalar la canalla amb els seus aparells enginyosos. Un dia els cau al damunt una notícia esgarrifosa: la televisió anuncia l’expulsió de la més gran massa coronal de tota la història de la Terra. La humanitat està condemnada: li queden vint-i-quatre hores. Un cop pssa la primera impressió, els habitants del llogaret s’empesquen una manera ben particular d’acomiadar-se de la vida: fent una gran festa. Es paren les taules, es cou carn i pastissos, alguns fan el cor fort en aquests darrers instants i prenen les decisions més importants que mai hagin pres. Però la fi del món no acaba d’arribar… La situació passa a ser complicada. La gent se n’adona que ja no podran seguir vivint com abans… Més Informació: Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | My Movies (it) | Candidata a la Càmera d’Or | Sessió Especial Cinéfondation | Direcció: Taisia Igumentseva —Primer premi de la Cinéfondation 2012, amb De camí (Doroga na)—.

Stop The Pounding Heart (Stop The Pounding Heart). Direcció: Roberto MINERVINI. Durada: 1h41. Guió: Roberto Minervini. Producció nord-americano-italiano-belga. Amb Sara Carlson (Sara), Colby Trichell (Colby), Leeanne Carlson (Leeanne Carlson). Retrat commovedor de l’Amèrica contemporània i les comunitats aïllades que hi ha escampades pertot el país, aquesta pel·lícula parla d’adolescència, família, valors socials, el rol dels sexes i el de la religió a la ruralia del sud nord-americà. La Sara creix al si d’una família de cuidadors de cabres. Com els seus onze germans, tampoc va a escola: els pares els ensenyen a casa, els estrictes preceptes de la Bíblia. La Sara, com les seves germanes, ha d’aprendre aser una dona pietosa, al servei dels homes, i conservar la puresa emocional i física intactes fins al matrimoni. Però un dia coneix en Colby, un noi aficionat als rodeos, i això la du a qüestionar-se l’única manera de viure que ha conegut fins ara. Més Informació: Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | My Movies (it) | Direcció: Roberto MinerviniLow Tide (2012), The Passage (2011)—.

Max Rose (Max Rose). Direcció: Daniel NOAH. Durada: 1h26. Guió: Daniel Noah. Producció nord-americana. Amb Jerry Lewis (Max Rose), Mort Sahl (Jack Murphy), Claire Bloom (Eva Rose), Kerry Bishé (Annie Rose), Kevin Pollak (Christopher Rose), Dean Stockwell (Ben Tracey). Un pianista de jazz fa una descoberta dies abans de la mort de la seva dona que li fa creure que els seus seixanta-cinc anys de matrimoni han estat una mentida. S’embolica així en una mena d’investigació del propi passat que el du cara a cara amb tot de personatges d’una època ja passada. Més informació: Imdb (ang) | Homenatge a Jerry Lewis | Direcció: Daniel Noah —productor que ja va debutar com a director amb Twelve (2001)—.

Weekend of a Champion (Weekend of a Champion). Direcció: Franck SIMON. Durada: 1h33. Producció franco-anglesa. Amb Jackie Stewart, Helen Stewart, Roman Polanski. El 1971, Roman Polanski, gran aficionat a l’automobilisme, va passar un cap de setmana amb Jackie Stewart, campió del món de Fòrmula 1, durant el Gran Premi de Montecarlo que va guanyar. En Polanski va tenir un accés privilegiat a Jackie Stewart, durant tres dies, al circuit però també fora. El resultat és un moment especial en la intimitat d’un esportista superdotat, al cim de la seva carrera. Al cap de quaranta anys, en Polanski i l’Stewart s’han retrobat, han parlat d’aquest esport i de com ha canviat en tot aquest temps, de manera natural, única i incomparable. Vendes internacionals: Pathé*. Distribuïdores: Pathé. Més Informació: Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | My Movies (it) | Direcció: Franck Simon —ja va co-dirigir amb Polanski el documental del mateix títol, de 1972—.

Test Clara (Test Clara). Direcció: Steven SPIELBERG. Durada: pendent.

Seduced and Abandoned (Seduced and Abandoned | Seduits et abandonnés) Direcció: James TOBACK. Durada: 1h40. Guió: James Toback. Producció nord-americana. Documental, amb Alec Baldwin, Martin Scorsese, Bernardo Bertolucci, Ryan Gosling, Jessica Chastain, Francis Ford Coppola, Roman Polanski, James Toback… Viatge exploratori, menat per Alec Baldwin i James Toback per diversos aspectes íntimament entrelligats de l’univers cinematogràfic. el Festival de Canes, el cinema com a art, els diners, el glamur, la mort. Filmat en imatges vives durant el Festival de Canes de l’any passat, presenta retrats sorprenents de Bernardo Bertolucci, Francis Coppola, Roman Polanski, Martin Scorsese, Ryan Gosling, Bérénice Bejo, Diane Kruger, James Caan…  Més Informació: Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | My Movies (it) | Direcció: James Toback —guionista (Bugsy) i director nord-americà (Tyson)—

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!