Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

18 d'abril de 2013
0 comentaris

Canes 2013 · Fora de Competició: la selecció

FOTO Element de la imatge gràfica del 66è Festival de Canes

Si l’apartat del Festival de Canes anomenat Fora de Competició és en gran mesura una oferta per allò que s’anomena “gran públic” i, per tant, una deu molt preuada de rostres coneguts per a engrescar la festa i, sobretot, les càmeres fotogràfiques i de TV que cobreixen el certamen, enguany la selecció d’aquesta secció no pot ser més emblemàtica. L’evocació del glamour versió costa est dels EUA als anys vint, amb l’efectisme romanticista de l’australià Baz Luhrmann ha de dur a la Croisette Leonardo Di Caprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire… i la versió nord-americana d’un gran èxit de taquilla al mercat francès farà pujar les escales rutilants del Palau de Festivals a una parella a la vida real, autèntiques estrelles a l’hexàgon, com són Guillaume Canet i Marion Cotillard, acompanyats dels Clive Owen, Billy Crudup, Mila Kunis, Zoe Saldana…. Però tots plegats difícilment podrien fer ombra a qui sembla destinat a convertir-se en una de les estrelles d’aquesta 66a edició: Robert Redford, que protagonitza un film sol, en un relat de supervivència en alta mar. I queda encara un darrer títol, el de cloenda, que es projecta a la Gala del Palmarès, on a més d’Orlando Bloom i Forest Whitaker, s’hi espera el gruix de convidats a la cerimònia de lliurament de premis.

Fora de Competició també entren els films programats en Sessions de Mitjanit, en què aquest any sembla regnarà el monarca dels films d’acció a la Hong Kong, Johnnie To.

Canes 2013 · Fora de Competició: la selecció.

Vincles de sang (Blood Ties). Direcció: Guillaume CANET. Guió: Pilar Anguita-MacKay, Guillaume Canet i James Gray, a partir del film Les liens du sang, de Jacques Maillot, que s’inspirà en la novel·la autobiogràfica Deux Frères: flic et truand, dels germans Michel i Bruno Papet. Producció franco-nord-americana. Amb Clive Owen (Chris), Billy Crudup (Frank), Marion Cotillard (Monica), Mila Kunis (Natalie), Zoe Saldana (Vanessa), Matthias Schoenaerts (Anthony Scarfo), James Caan. Nova York, 1974. Dos germans (l’un policia, l’altre, criminal) topen pel crim organitzat i breguen per sobreviure a rivalitats, violència i traïcions. En Chris (Clive Owen), que ronda la cinquantena, queda en llibertat per bona conducta després de passar molts anys a la presó per un criminal ajustament de comptes. Quan surt del recinte penitenciari l’espera en Frank (Billy Crudup), el seu germà petit, policia amb projecció, que és allà ben bé a contracor. Ja no és que les respectives “carreres professionals” els hagin separats, sinó tot d’opcions vitals i una rivalitat que traginen de quan eren petits. El seu pare, en Leon, que els ha pujats sol, ha tingut sempre una flaca per en Chris, malgrat els robatoris, la presó… No obstant tot això, en Frank espera que son germà, ara, hagi canviat i vol donar-li una oportunitat: el deixa estar a casa seva, li busca feina, li dóna un cop de mà perquè refaci el lligam amb els fills i l’ex-dona, Monica (Marion Cotillard). En Chris coneix la Natalie (Mila Kunis), dependeta d’un petit supermercat, i sembla que de debò enfili una nova vida. Però el passat no tarda a enxampar-lo i recau. Ja n’hi ha prou: per en Frank, aquesta és l’última traïció, esborra son germà de la seva vida, deixa la policia i se’n va a viure amb la Vanessa (Zoe Saldana), antiga companya d’Antony Scarfo (Matthias Schoenaerts), delinqüent boig molt perillós. Ara bé, tot i les rivalitats, les traïcions i els conflictes, entre ambdós germans queden els vincles de sang. Vendes internacionals: Wild Bunch. Més informació: Mars Dist | Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Director: Guillaume Canet. Notes: Canet dirigeix aquesta versió americana del film de Jacques Maillot que ell mateix va protagonitzar el 2007 | És tota una oportunitat perquè (Fora de Competició) Canes tingui Guillaume Canet, actor, guionista i director francès, prou jove, que gaudeix d’un notable reconeixement popular al seu país, premiat als César; però, si no vaig errat, encara inèdit a la Croisette.

All is Lost. Direcció: JC CHANDOR. Guió: JC Chandor. Producció nord-americana. Amb Robert Redford. La brega d’un home per sobreviure. Segons sembla Redford encarnaria l’únic personatge, el d’aquest home que lluita per sobreviure sol en alta mar, en un film sense diàlegs. Vendes internacionals: FilmNation. Més informació: Web oficial | Facebook | Twitter | Imdb (ang) | Ioncinema (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Direcció: JC Chandor (Margin Call).

L’últim dels injustos (Le dernier des injustes | The Last of the Unjust). Direcció: Claude LANZMANN. Guió: Claude Lanzmann. Documental sobre el camp de concentració de Theresienstadt. Un lloc: Theresienstadt: indret privilegiat en la propaganda d’Adolf Eichmann, anomenat el “gueto model”, dissenyat per a enganyar el món i el poble jueu pel que fa a la seva veritable naturalesa, per ser l’últim pas abans que la cambra de gas. Un home: Benjamin Murmelstein, últim president del Consell Jueu de Theresienstadt, un heroi caigut condemnat a l’exili, que va haver de negociar dia rere dia amb Eichmann, a partir de 1938 i fins al final de la guerra, fins al punt que al judici Murmelstein no va ser cridat a testificar, malgrat que sens dubte era qui millor coneixia el botxí nazi. Més de vint anys després de Shoah, la nova pel·lícula de Claude Lanzmann revela un aspecte poc conegut però fonamental de l’Holocaust, i posa el focus sobre els orígens de la Solució Final potser com mai fins ara no s’havia fet. Vendes internacionals: Le Pacte. Distribuïdores: Le Pacte*. Més informació: Web oficial | Facebook | Imdb (ang) | Ioncinema (ang) | Claude Lanzmann’s Upcoming Film (The New Yorker) | Comme Au Cinéma (fr) | Direcció: Claude Lanzmann | Incorporada a la selecció el 26.04.2013.

El gran Gatsby (The Great GatsbyGatsby le magnifiqueIl grande Gatsby). Direcció: Baz LUHRMANN. Guió: Baz Luhrmann i Craig Pearce, basat en la novel·la El gran Gatsby, de Francis Scott Fitzgerald. Producció nord-americana. Amb Leonardo DiCaprio (Jay Gatsby), Carey Mulligan (Daisy Buchanan), Joel Edgerton (Tom Buchanan), Tobey Maguire (Nick Carraway), Isla Fisher (Myrtle Wilson), Jason Clarke (George Wilson), Adelaide Clemens (Catherine).  Primavera de 1922, una època propícia a la relaxació de costums, de floració del jazz i d’enriquiment dels contrbandistes d’acohol… Escriptor novell, Nick Carraway (Tobey Maguire) deixa enrere el seu Middle-West i s’instal·la a Nova York. Delerós de gaudir de la seva part del somni americà, comparteix la seva quotidianitat amb un milionari misteriós, Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio), autèntic embríac de festes mundanes, i amb Daisy (Carey Mulligan), la seva cosina, i son marit, Tom Buchanan (Joel Edgerton), capriciós plançó de la noblesa. En Nick, doncs, és al rovell de l’ou dels milionaris, de les seves il·lusions, amors i mentides. Testimoni de primera mà del seu temps, es posa a escriure una història d’amors impossibles, somnis absoluts i tragèdies devastadores i, de passada, fa de mirall en què es reflecteixen l’època moderna i els seus combats. Vídeos: Tràiler VO | Tràiler VOSE | Tràiler VOSF. Més informació: “El gran Gatsby”, de Baz Luhrmann, inaugurarà el Festival de Canes 2013Warner Bros* | Web Oficial | Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Film inaugural de Canes 2013 | Director: Baz Luhrmann.

Zulú. Direcció: Jérôme SALLE. Guió: Jérôme Salle i Julien Rappeneau, adaptació de la novel·la epònima de Caryl Ferey. Amb Orlando Bloom i Forest Whitaker. Dos policies de races diferents que, a l’ Àfrica del Sud encara turmentada pel record i els efectes de l’Apartheid, investiguen l’assassinat d’una noia, anant des de barriades de Ciutat del Cap fins a vil·les luxoses d’arran de mar, en una tasca esgotadora que els acaba capgirant la vida i fent-los encarar els propis dimonis interiors. Més informació: “Zulú”, film policíac ambientat a l’Àfrica del Sud post-Apartheid, clourà Canes 2013 | Imdb (ang) | Director: Jérôme Salle.

Sessions de Mitjanit.

Monsoon Shootout. Direcció: Amit KUMAR. Guió: Amit Kumar. Producció anglo-índia. Amb Nawazuddin Siddiqui (Shiva), Tannishtha Chatterjee (Rani), Jayant Gadekar (Patil). Més informació: Imdb (ang) | Comme Au Cinéma (fr) | Candidata a la Càmera d’Or | Director: Amit Kumar.

Detectiu cec (Man Tam | Blind Detective). Direcció: Johnnie TO. Producció xinesa (Hong Kong). Amb Andy Lau, Sammi Cheng. Un policia va haver de retirar-se abans d’hora per un problema a la retina. Però, conjuntament amb una inspectora de policia en actiu, esdevé testimoni presencial de l’atracament a un banc. Aquesta dona està convençuda que ell té un talent especial i es posen a treballar junts per a resoldre el cas. Més informació: Media Asia | Imdb (ang) | Director: Johnnie To.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!