Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

15 de setembre de 2012
0 comentaris

Sant Sebastià 2012: la Secció Oficial

FOTO © Donostia Zinemaldia Cartell oficial de la 60a edició del Festival de Sant Sebastià
Arribar a les seixanta edicions s’està celebrant especialment a tots els festivals de cinema que ho aconsegueixen —i ja en són uns quants que n’han superat el llindar— i al de Sant Sebastià li ha tocat comemmorar-ho justament en plena crisi econòmica (21-29 de setembre de 2012). Tanmateix, han concedit un autèntic reguitzell de premis Donòstia, que els garanteix la presència de cares conegudes com John Travolta, Tommy Lee Jones i Ewan McGregor, i les d’ Oliver Stone i Dustin Hoffman, que el reben amb l’afegitó de Premi Donostia Especial 60è Aniversari.

Fastos al marge, l’interès real d’un certamen rau en la programació que presenta. I, a la Secció Oficial —que engloba films en competició i fora de competició— enguany s’hi podrà veure els darrers treballs d’un gran esplet de cineastes coneguts, alguns (pocs) més esperats que d’altres: Laurent Cantet (guanyador de la Palma d’Or de Canes amb Entre les murs), Costa-Gavras, Bahman Ghobadi (molt habitual de Sant Sebastià i Canes), Lasse Hallström (cineasta que diluí el seu potencial en films boniquets prefabricats per a als Oscar, que ara ha fut a la pantalla una novel·la negra), François Ozon (amb un títol que tragina molts bons rumors, tot i que sembla que hauria estat rebutjat, si més no, per Canes), Carlos Sorín (autor argentí amb una coherència estètica i temàtica com pocs n’hi ha), Fernando Trueba (amb una pel·lícula rodada a la Garrotxa i ambientada al Rosselló, amb personatges catalans que, pel que sembla, no el parlen el català). Sense oblidar els actors nord-americans Ben Affleck i Dustin Hoffman, que mostren els seus respectius treballs darrere la càmera, ni els emergents Juan Antonio Bayona (que després de l’Orfenat ara se les ha amb un tsunami) i Pablo Berger (que va a concurs amb una versió de Blancaneu a tall de cinema mut).

Sant Sebastià 2012: Secció Oficial. Competició.

Els morts i els vius (Die lebenden | The Dead and the Living). Direcció: Barbara ALBERT. Producció austríaca. Amb Anna Fischer, Hanns Schuschnig, August Zirner. Sita, una noia de 25 anys va de Berlín a Viena, de Varsòvia a Romania, en un viatge no tan sols al passat de la seva família, durant la II Guerra Mundial, sinó també als abismes de l’Europa contemporània. Més informació: Imdb (ang). Durada: 1h50. Sobre el director: Barbara Albert(Viena, Àustria, 22.09.1970).

Blancaneu (Blancanieves). Direcció: Pablo BERGER. Producció basco-catalano-francesa. Amb Maribel Verdú, Daniel Giménez Cacho, Pere Ponce. Concebuda com un nou homenatge al cinema mut, en blanc i negre, aquest melodrama gòtic inspirat en el popular conte dels germans Grimm s’ambienta al sud d’Espanya als anys vint; en què Blancaneu és Carmen, noia molt bella que fuig del passat marcat pel turment de la seva terrible madrastra, Encarna, tot emprenent un  viatge apassionant amb uns nous amics: una colla de toreros nans. Vídeos: Tràiler. Distribuïdores: Wanda*. Més informació: CatalanFilms (cat) | Web oficial (esp/ang) | La Butaca (esp) | | Imdb (ang). Altres festivals: Toronto 2011 · Discovery. Premis: Precandidata de l’acadèmia espanyola als Oscar. Durada: 1h38. Sobre el director: Pablo Berger (Bilbao, País Basc, 1963).

Foxfire (Foxfire: Confessions of a Girl Gang | Foxfire, confessions d’un gang de filles). Direcció: Laurent CANTET. Producció franco-canadenca. Amb Raven Adamson, Katie Coseni, Claire Mazarolle. Basada en la novel·la Foxfire: Confessions of a Girl Gang (1993), de Joyce Carol Oates (Wkp i declaracions), que ja donà peu al film Foxfire (1996), d’Annette Haywood-Carter, amb Angelina Jolie, entre d’altres. A la dècada dels cinquanta, en un poblet al nord de l’estat de Nova York, les mosses protagonistes formen una banda anomenada “Foxfire” i es reconeixen per una flama tatuada al seu cos: no poden acceptar que les segueixint humiliant i discriminant i emprenen un camí de venjança, alhora que breguen per a aconseguir viure d’acord a les pròpies regles. Vendes internacionals: Memento Films Int. Distribuïdores: GolemHaut et Court. Més informació: Comme Au Cinéma (fr) | Imdb (ang). Altres festivals: Toronto 2012 · Special Presentation. Durada: 2h23. Sobre el director: Laurent Cantet (Melle, Deux-Sevres, França, 15.06.1961).

Venuto al mondo (Venuto al mondo | Twice Born | Volver a nacer | Venir au monde). Direcció: Sergio CASTELLITO. Producció italo-espanyola. Amb Penélope Cruz, Emile Hirsch, Mira Furlan, Jane Birkin, Sergio Castellitto. Castellito du a la pantalla novament una novel·la de la seva dona, Margaret Mazzantini, amb P. Cruz de protagonista. És la història d’una dona que torna a Sarajevo, d’on hagué de fugir (amb el fill acabat de nàixer) ran del setge que patí la ciutat durant la guerra de Bòsnia. Ella no podia tenir fills i en aquella situació bèl·lica va empènyer el marit als braços d’una futura mare de substitució, no sense recança i gelosia; ara haurà d’encarar la realitat… Vídeos: Tràiler VO. Vendes internacionals: Wild Bunch. Distribuïdores: Alta Films*Wild Bunch* | Medusa. Més informació: My Movies (it) | Imdb (ang). Altres festivals: Toronto 2012 · Gala Presentation. Durada: 2h05. Sobre el director: Sergio Castellito (Roma, Itàlia, 18.08.1953).

El capital (Le capital). Direcció: COSTA-GAVRAS. Producció francesa. Amb Gad Elmaleh, Gabriel Byrne, Natacha Regnier. La resistible ascensió d’un treballador de banca al món ferotge del capital. Vídeos: Tràiler VO. Distribuïdores: Mars. Més informació: Comme Au Cinéma (fr) | Imdb (ang). Altres festivals: Toronto 2012 · Special Presentation. Durada: 1h54. Sobre el director: Costa-Gavras (Loutra-Iraias, Grècia, 12.02.1933).

L’atemptat (The Attack | El atentado). Direcció: Ziad DOUEIRI. Producció libano-franco-qataro-belga. Amb Ali Suliman, Evgenia Dodena, Raymond Amsalem. Adaptació de la novel·la epònima de Yasmina Khadra: el dilema moral d’un cirurgià israelià, d’origen palestí, quan li fan saber que la seva dona ha mort en un atemptat, que ella ha provocat, en què hi ha hagut setze altres persones mortes. Distribuïdores: Alta Films. Més informació: Imdb (ang). Altres festivals: Toronto 2012 · Special Presentation. Durada: 1h35. Sobre el director: Ziad Doueiri.

Rhino Season (Fasle Kargadan). Direcció: Bahman GHOBADI. Producció turca. Amb Behrouz Vossoughi, Monica Bellucci, Yilmaz Erdogan. Film polític l’acció del qual abraça des de la revolució iraniana fins a avui en dia i alhora una història d’amor: en Sahel, poeta kurd-iranià a qui alliberen de presó al cap de trenta anys, mira de retrobar-se amb la dona, que el té per mort. Vídeos: Tràiler VO. Més informació: Facebook | Imdb (ang). Altres festivals: Toronto 2012 · Special Presentation. Durada: 1h43. Sobre el director: Bahman Ghobadi (Baneh, Iran, 01.02.1969).

L’hipnotitzador (Hypnotisören | The Hypnotist | El hipnotista). Direcció: Lasse HALLSTRÖM. Producció sueca. Amb Lena Olin, Mikael Persbrandt, Tobias Zilliacus. Adaptació de la novel·la epònima de Lars Kepler. Un comissari judicial i un hipnotitzador busquen l’autor d’una matança salvatge. Vídeos: Tràiler VO. Distribuïdores: Aurum. Més informació: Imdb (ang). Durada: 2h00. Sobre el director: Lasse Hallström (Estocolm, Suècia, 02.06.1946).

Arbitratge (Arbitrage | El fraude). Direcció: Nicholas JARECKI. Producció nord-americana. Amb Richard Gere, Susan Sarandon, Tim Roth, Laetitia Casta, Brit Marling. Un magnat de les altes finances es deleix per a treure’s del damunt el seu imperi econòmic, venent-lo a un banc, abans que li esclati el frau que ha comès. Tanmateix, en la seva vida de doble moral, aquest no és pas l’únic problema que se li presenta: manté un relació d’adulteri amb una marxant d’art francesa i un greu error, just quan semblava que se’n sortia, el du a demanar ajut a una persona poc recomabale. Vídeos: Tràiler VO | Tràiler VE. Més informació: Web oficial (ang) | Imdb (ang). Distribuïdores: TriPictures. Durada: 1h46. Sobre el director: Nicholas Jarecki (Nova York, EUA, 1979).

Dins de casa (Dans la maison | In the House | En la casa). Direcció: François OZON. Producció francesa. Amb Fabrice Luchini, Kristin Scott Thomas, Emmanuelle Seigner, Denis Menochet, Ernst Umhauer. Comèdia dramàtica, que adapta la peça El chico de la última fila, de Juan Mayorga. Un professor de francès està força desenganyat i particularment empipat amb els seus alumnes. Tanmateix, entre aquests n’hi ha un, assegut sempre discretament al fons de la classe, que destaca per tenir una capacitat d’observació que arriba a ser subtil voyeurisme. No només crida l’atenció d’aquest ensenyant: també té fascinat un company, la família del qual l’apassiona de manera ben estranya. Fins al punt que, engrescat pel professor, seguirà escrivint una redacció que, a tall de fulletó, anirà endinsant-se en l’univers d’aquesta família… Però també en la del professor. La realitat i la ficció es van entrelligant fins a confondre’s del tot. Ara bé: quina en porta de cap aquest noi i fins on durà les seves maniobres? Vídeos: Tràiler VO. Vendes internacionals: Wild Bunch. Distribuïdores: Golem | Mars. Més informació: Web oficial (fr) | Comme Au Cinema (fr) | Imdb (ang). Altres festivals: Toronto 2012 · Special Presentation. Durada: 1h45. Sobre el director: François Ozon (París, França, 15.11.1967).

El mort i ser feliç (El muerto y ser feliz | The Dead Man and Being Happy). Direcció Javier REBOLLO. Producció catalano-franco-hispano-argentina. Amb José Sacristán, Roxana Blanco, Fermí Reixach, Vicky Peña. La història d’un assassí a sou que no assassina; una història de pistoles que no disparen, de gossos i carretera. A l’últim pis d’un hospital de Buenos Aires, un home espanyol s’adona que s’està morint i decideix fugir, anant cap al nord, cap a on sigui, ja que allò que li interessa és viure la sensació de moviment de no aturar-se mai: ell, que havia estat un criminal, coneix bé la mort i serenament s’hi acosta, això sí, vagarejant per carreteres secundàries, gairebé a tall de protagonista d’una moderna novel·la de cavalleries, en què una dona amb qui ha topat li fa d’escuder. Vídeos: Tràiler VO. Més informació: CatalanFilms (cat) | Imdb (ang). Durada: 1h34. Sobre el director: Javier Rebollo (Madrid, Espanya, 1969).

Dies de pesca (Días de pesca | Gone Fishing). Direcció: Carlos SORÍN. Producció argentina. Amb Alejandro Awada, Victoria Almeida. Un alcohòlic de cinquanta anys que s’està rehabilitant tria la pesca com a activitat que l’ajudi a desintoxicar-se i, per a practicar-la, se’n va a un poblet de la Patagònia on viu sa filla, a qui no veu des de fa anys. Vídeos: Tràiler VOSA. Més informació: Cinenacional (esp) | Imdb (ang). Altres festivals: Toronto 2012 · Contemporary World Cinema. Durada: 1h20. Sobre el director: Carlos Sorín (Buenos Aires, Argentina, 1944).

All Apologies. Direcció: Emily (Xiaobai) TANG. Producció xinesa. Amb Cheng Taishen, Tang Shuting, Liang Jing, Gao Jin. Un nen mor en accident de trànsit; el pare exigeix a la dona del conductor culpable que li faci un altre fill; la mare del difunt ha d’encarar les paradoxes d’una decisió immoral, aclaparada per la sentència del tribunal, les factures mèdiques i la conducta del seu marit. Durada: 1h28. Sobre la directora: Emily (Xiaobai) TANG.

L’artista i la model (El artista y la modelo). Direcció: Fernando TRUEBA. Producció espanyola. Amb Jean Rochefort, Aida Folch, Claudia Cardinale, Götz Otto, Chus Lampreave. Rodada a la Garrotxa. Estiu de 1943, al Rosselló, Marc Gros, esculptor famós  ja molt gran d’edat, cansat de la vida i de veure com els homes han pogut entrar en la follia de la guerra, retroba el delit de tornar a treballar i fer encara una darrera obra, gràcies a l’arribada d’una noia catalana que ha fugit del camp de refugiats. Vídeos: Tràiler VOSE. Distribuïdores: Alta Films. Més informació: La Butaca (esp) | Imdb (ang). Premis: Precandidata de l’acadèmia espanyola als Oscar. Durada: 1h44. Sobre el director: Fernando Trueba (Madrid, Espanya, 18.01.1955).

Sant Sebastià 2012: Secció Oficial. Fora de competició.

Argo. Direcció: Ben AFFLECK. Producció nord-americana. Amb Ben Affleck, John Goodman, Alan Arkin. Basada en fets reals desclassificats: en plena crisi dels ostatges d’Iran, un pla secret pretenia rescatar sis nord-americans. Vídeo: Tràiler VO.  Més informació: Web oficial (ang) | Imdb (ang). Altres festivals: Telluride 2012 | Toronto 2012 · Gala Presentation. Durada: 2h00. Sobre el director: Ben Affleck (Berkeley, Califòrnia, EUA, 15.08.1972).

L’impossible (Lo imposible | The Impossible). Direcció: Juan Antonio BAYONA . Producció hispano-valenciana. Amb Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland. Una parella i els seus tres fills passen unes vacances a Tailàndia; s’esdevé un tsunami que arrasa l’hotel i el que era un paradís es converteix en un infern. Vídeo: Tràiler VO. Més informació: La Butaca (esp) | Imdb (ang). Altres festivals: Toronto 2012 · Special Presentation. Premis: Premi Donòstia a Ewan McGregor. Durada: 1h53. Sobre el director: Juan Antonio Bayona (Barcelona, Catalunya, 1975).

¡Atraco!. Direcció: Eduard CORTÉS. Producció hispano-catalano-valenciano-galaico-argentina. Amb Guillermo Francella, Nicolás Cabré, Amaia Salamanca, Óscar Jaenada. Hivern de 1955. El gneral Perón, exilat al Panamà, va molt curt de diners. Un seu ajudant fa cap a Madrid per a empenyorar-hi l’extraordinària col·lecció de joies d’ Evita. Un fet imprevist fa perillar-ne la custòdia i, amb l’objectiu de recuperar-les, s’organitza un atracament demencial. Vídeos: Tràiler VO. Distribuïdores: Filmax. Més informació: Cinenacional (esp) | La Butaca (esp) | Imdb (ang). Durada: 1h56. Sobre el director: Eduard Cortés (Barcelona, Catalunya, 1959).

Quartet (Quartet | El cuarteto). Direcció: Dustin HOFFMAN. Producció anglesa. Amb Maggie Smith, Tom Courtenay, Billy Connolly. Debut oficial com a director de l’actor Dustin Hoffman, que adapta la peça de Ronald Harwood, ambientada en un geriàtric per a cantants d’òpera, on cada any s’organitza un concert per a celebrar el naixement de Verdi i hi brollen tot de tensions des que hi ha arribat la dona d’un d’ells, que es comporta com una diva i no vol cantar al concert. Vídeos: Tràiler VO. Distribuïdores: Vértice* | The Weinstein Company*. Més informació: Imdb (ang). Altres festivals: Toronto 2012 · Special Presentation. Premis: Premi Donostia Especial 60è Aniversari a Dustin Hoffman. Durada: 1h35. Film de Cloenda 60a edició de Sant Sebastià. Sobre el director: Dustin Hoffman (Los Angeles, Califòrnia, EUA, 08.08.1937).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!