Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

9 de setembre de 2012
0 comentaris

Venècia 2012: els premis

FOTO © La Biennale di Venezia Kim Ki-duk amb el Lleó d’Or que ha guanyat al seva Pietà.

Ironies del destí: enguany que el nou director artístic de la Mostra de Venècia havia reduït a la mínima expressió la presència de films orientals (després d’anys d’abús descontrolat per part de l’anterior responsable, Marco Müller), van els jurats i atorguen els primers premis a pel·lícules de cineastes sud-coreans, xinesos… Ironies del destí!

El Jurat de la secció competitiva de la 69a Mostra de Venècia, presidit pel director, productor i guionista nord-americà Michael Mann, i conformat per l’artista sèrbia Marina Abramovic, l’actriu i model francesa Laetitia Casta, el director i productor xinès Peter Ho-Sun Chan, el directors israelià Ari Folman, el director italià Matteo Garrone, la directora franco-helvètica Ursula Meier, l’actriu i cineasta britànica Samantha Morton i el directora i productor argentí Pablo Trapero, ha atorgat els premis següents:

Lleó d’Or a la Millor Pel·lícula:

Pietà. Direcció: Kim Ki-duk. Producció sud-coreana. Amb Cho Min-soo, Lee Jung-jin. Un home solitari que va créixer com a orfe s’ha convertit en un usurer cruel. Apareix una dona estranya que diu que és la seva mare i s’hi aferra només per escatir la trista raó última que la du a afirmar-ho. Vídeo: Tràiler VO. Més informació: FineCut (ang) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent- | Toronto 2012 · Masters (ang) -enllaç no permanent- |  Imdb (ang). Durada: 1h44. Sobre el director: Kim Ki-duk (Bonghwa, Corea del Sud, 20.12.1960)

Lleó d’Argent a la Millor Direcció

Paul Thomas Anderson (Studio City, Califòrnia, EUA, 26.06.1970), per El mestre (The Master). Producció nord-americana. Amb Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix, Amy Adams, Laura Dern. Drama ambientat als EUA dels anys cinquanta i centrat en la relació entre un intel·lectual carismàtic anomenat “el Mestre”, líder d’un grup religiós emergent, i un jove rodamón que es converteix en la seva mà dreta. Nota: S’hi ha vist una no gens dissimulada al·legoria a la història de L. Ron Hubbard, fundador de la Cienciologia a meitat dels anys cinquanta.  Vídeo: Tràiler VO.Més informació: Web oficial | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent- | Toronto 2012 · Special Presentation (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 2h17.

Premi Especial del Jurat:

Paradís: Fe (Paradies: Glaube | Paradise: Faith). Direcció: Ulrich Seidl. Producció austro-franco-alemanya. Amb Maria Hofstätter, Nabil Saleh. Segona part de la trilogia sobre els “paradisos artificials”, que va començar amb Paradís: Amor, presentada a Canes 2012: mentre la protagonista d’aquell film és de turisme sexual a Kènia, sa germana, una catòlica molt devota, esmerça les vacances en un peregrinatge marià pels carrers de la ciutat; però passa que, després d’anys d’absència, li torna en cadira de rodes el marit, un egipci musulmà. Més informació: Ulrich Seidl Film Prod (ang) | Coproduction Office (ang) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent-. Durada: 1h53. Sobre el director: Ulrich Seidl (Viena, Àustria, 24.11.1952)

Copa Volpi a la Millor Interpretació Masculina:

Philip Seymour Hoffman i Joaquin Phoenix, pel seu treball a El mestre (The Master). Direcció: Paul Thomas Anderson. Producció nord-americana. Amb Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix, Amy Adams, Laura Dern. Drama ambientat als EUA dels anys cinquanta i centrat en la relació entre un intel·lectual carismàtic anomenat “el Mestre”, líder d’un grup religiós emergent, i un jove rodamón que es converteix en la seva mà dreta. Nota: S’hi ha vist una no gens dissimulada al·legoria a la història de L. Ron Hubbard, fundador de la Cienciologia a meitat dels anys cinquanta.  Vídeo: Tràiler VO.Més informació: Web oficial | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent- | Toronto 2012 · Special Presentation (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 2h17.

Copa Volpi a la Millor Interpretació Femenina:

Hadas Yaron, pel seu treball a Omplir el buit  (Lemale et Ha’Chalal | Fill the Void). Direcció: Rama Burshtein. Producció israeliana. Amb Hadas Yaron, Yiftach Klein, Irit Sheleg. En una família ortodoxa jueva, la filla que ha hagut d’endarrerir el casament per la mort de sa germana, ha d’encarar la proposta de sa mare, de casar-se amb el cunyat vidu. Més informació: The Match Factory | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent- | Toronto 2012 · Discovery (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 1h30.

Premi Marcello Mastroianni a un Actor o Actriu Jove i Emergent:

Fabrizio Falco, pels seus treballs a:

Bella dorment (Bella addormentata). Direcció: Marco Bellocchio. Producció italo-francesa. Amb Toni Servillo, Isabelle Huppert, Alba Rohrwacher. A diferents indrets d’Itàlia, durant els sis últims dies d’Eluana Englaro, diversos personatges de fantasia, de fe i ideologies diferents, la història dels quals s’entrelliga emotivament amb el que va viure Eluana Englaro, en una reflexió existencial sobre el perquè de la vida i de l’esperança malgrat tot. Vídeo: Tràiler VO. Més informació: 01Dist (it) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 1h55.

Ha sigut el fill (È stato il figlio | It Was the Son). Direcció: Daniele Ciprì. Producció: franco-italiana. Amb Toni Servillo, Giselda Volodi, Alfredo Castro. La història de la família Ciraulo, gent pobra d’una barriada de Palerm Zen que perd la filla petita per l’impacte d’una bala perduda durant un tiroteig criminal. Vídeo: Tràiler VO. Més informació: Fandango (it) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent- | Toronto 2012 · Special Presentation (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 1h30.

Premi a la Millor Contribució Artística:

Daniele Ciprì, per la fotografia de la seva Ha sigut el fill (È stato il figlio | It Was the Son). Producció: franco-italiana. Amb Toni Servillo, Giselda Volodi, Alfredo Castro. La història de la família Ciraulo, gent pobra d’una barriada de Palerm Zen que perd la filla petita per l’impacte d’una bala perduda durant un tiroteig criminal. Vídeo: Tràiler VO. Més informació: Fandango (it) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent- | Toronto 2012 · Special Presentation (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 1h30.

Premi al Millor Guió:

Olivier Assayas, pel de la seva Després del Maig (Après Mai | Something in the Air). Producció francesa. Amb Clément Métayer, Lola Creton, Félix Armand. Després del maig del 68, a començament dels setanta, a París. Un estudiant, engrescat per l’efervescència política, aspira sobretot a pintar i fer pel·lícules, cosa no gaire ben vista pels companys, pels quals el compromís polític ha de ser absolut. Més informació: MK2-Int | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent- | Toronto 2012 · Masters (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada 2h02.

FOTO Motlle, d’ Ali Aydin

El Jurat del Premi Luigi De Laurentiis  a una ‘Opera prima’, presidit pel director i productor indi Shekhar Kapur i conformat pel crític franco-grec i estudiós del cinema Michel Demopoulos, l’actriu italiana Isabella Ferrari, el productor, dircetor i guionista nord-americà Matt Reeves i el dj i productor discogràfic francès Bob Sinclar, ha atorgat el premi següent:

Lleó del Futur – Premi Venezia Opera Prima (Luigi De Laurentiis):

Motlle (Küf | Mold | Muffa). Direcció: Ali Aydin. Producció turco-alemanya, projectada a la Setmana de la Crítica. Amb Ercan Kesal, Muhammet Uzuner, Tansu Biçer. Un home de cinquanta-cinc anys, bregat treballador del ferrocarril, pensa tothora a retrobar el fill, desaparegut misteriosament fa divuit anys, quan estudiava a la universitat d’Istanbul i la policia el detingué per activitats antigovernamentals. Més informació: My Movies (it). Durada: 1h34. Estrena mundial. Sobre el director: primer llargmetratge de l’ajudant de direcció en films i sèries televisivies Ali Ayd?n (Istanbul, Turquia, 1981)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!