Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

18 d'agost de 2012
0 comentaris

Venècia 2012: Fora de Competició

FOTO © B. di Venezia Cartell de la 69a Mostra de Venècia

Alberto Barbera, el nou responsable de la Mostra de Venècia, n’ha simplificat l’estructura, eliminant-ne seccions i refonent-ne d’altres. Així, aquest any (29 agost – 8 setembre) té una configuració molt més clara, nítida, i alhora més clàssica. Hi ha la Competició, la secció Fora de Competició i la secció Horitzons, que fa les funcions de programació informativa. A part, queden Venezia Classici, autèntic aparador de reposicions, restauracions i reestrenes, i la Retrospectiva.

Com a Fora de Competició, s’ha recuperat un esperit més de festival, deixant de banda els interessos de les “majors”, sense perdre de vista la vocació més “gran públic” que escau a aquesta mena d’apartats, així com el fet que s’hi estan programant el gruix dels documentals que selecciona el certamen. A la manera de Canes, Fora de Competició aglutina també les sessions de mitjanit i les anomenades “sessions especials”, que no sé perquè no en diuen directament, per exemple “Venezia Doc”.

Venècia 2012: Fora de Competició.

L’home que riu (L’homme qui rit | The Man Who Laughs). Direcció: Jean-Pierre AMÉRIS. Producció txeco-francesa. Amb Gérard Dépardieu, Marc-André Grondin, Christa Theret, Emmanuelle Seigner. Adaptació de la novel·la L’home que riu, de Victor Hugo. Ursus, Déa i Gwynplaine: el primer recull els altres dos, orfes, quan són canalla; al cap d’anys, Gwynplaine (amb una cicatriu que el converteix amb “l’home que riu”) s’ha convertit en l’estrella de l’espectacle amb què tots tres recorren camins i carreteres i la fama l’allunya dels únics que l’estimen per ser qui és. Més informació: EuropaCorp (fr) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Imdb (ang). Durada: 1h35. Film de Cloenda de la 69a Mostra de Venècia. Sobre el director: Jean-Pierre Améris (Lió, França, 26.07.1961) # Projecció, ds 8.

Love Is All You Need (Den skaldede frisør | The Bald Hairdresser – Love Is All You Need). Direcció: Susanne BIER. Producció daneso-sueca. Amb Pierce Brosnan, Trine Dyrholm, Molly Blixt Egelind. Comèdia romàntica sobre una colla de gent que busca l’amor; una història que parla de passió, de felicitat, de gelosia i de soledat. Però sobretot, de tenir el coratge de canviar de vida -fins i tot quan es pensa que ja és massa tard. Un home granadet i una malalta terminal s’enamoren… Vídeo: Tràiler VO. Més informació: Facebook oficial | TrustNordisk (ang) | Zentropa (ang) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Toronto 2012 · Special Presentation (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 1h52. Sobre la directora: Susanne Bier (Copenhagen, Dinamarca, 15.04.1960) # Projecció, dg 2.

Cherchez Hortense. Direcció: Pascal BONITZER. Producció francesa. Amb Jean-Pierre Bacri, Isabelle Carré, Kristin Scott Thomas. Un professor de civilització xinesa, pressionat per la seva dona (directora teatral, amb qui la relació no acaba d’anar bé), ha de mirar de refer la relació amb son pare, perquè li faci un favor. Vídeo: Tràiler VO. Més informació: Comme Au Cinéma (fr) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Imdb (ang). Durada: 1h50. Sobre el director: Pascal Bonitzer (París, França, 01.02.1946) # Projecció, ds 1.

La corda fluixa (Sur un fil… | The Tightrope). Direcció: Simon BROOK. Producció franco-italiana. Amb Peter Brook, Yoshi Oida, Shantala Shivalingappa. Documental en què el fill de Peter Brook mostra els secrets del mètode teatral de son pare, amb la participació de vells companys d’escena i de valors emergents, convocats a participar en un exercici anomenat “La corda fluixa”, mentre els enregistren cinc càmeres ocultes (per a preservar-los l’espontaneïtat). Més informació: FilmsDistribution (ang) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Imdb (ang). Durada: 1h23. Sobre el director: Simon Brook. # Projecció, dc 5.

Enzo Avitabile Music Live. Direcció: Jonathan DEMME. Producció italo-nord-americana. Documental sobre Enzo Avitabile i, de passada, sobre Nàpols, la seva bellesa i les seves contradiccions. Més informació: Dazzle Comunication (ang) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Imdb (ang). Durada: 1h20. Sobre el director: Jonathan Demme (Baldwin, Long Island, Nova York, EUA, 22.02.1944) # Projecció: dc 29.

Cançó de bressol al meu pare (Lullaby to My Father). Direcció: Amos GITAI. Producció franco-helvètico-israeliana. Amb Yael Abecassis, Jeanne Moreau, Hanna Schygulla, Keren Gitai, Ben Gitai. Docuficció que explica la història del pare d’Amos Gitai, Munio Weinraub, estudiant a l’Escola Bauhaus de Dessau abans que Hitler la clausurés el 1933. El maig d’aquell any, Weinraub fou acusat de “traïció al poble alemany”, tancat a la presó i finalment expulsat del país. La pel·lícula ressegueix el camí de Munio Weinraub, de Polònia a Alemanya, de Suïssa a Palestina. El 1950, la família va passar a anomenar-se Gitai, traducció hebraica de Weinraub. Més informació: Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Imdb (ang). Durada. Sobre el director: Amos Gitai (Haifa, Israel, 11.10.1950) # Projecció ds 1.

Penitència (Shokuzai | Penance). Direcció: Kiyoshi KUROSAWA. Producció japonesa. Amb Kyoko Koizumi, Yu Aoi, Eiko Koike. Mini-sèrie de cinc capítols, basada en el tercer llibre de Kanae Minato, sobre una cadena de fets, vistos des dels diferents punt de vista de cinc dones. Fa quinze anys, cinc nenes estaven jugant quan un home n’engalipà una perquè la seguís. No tornava i les amigues la van buscar, fins que la van trobar morta. No hi hagué manera que recordéssin la cara d’aquell home i això les deixà marcades per sempre. Vídeo: Tràiler VO. Més informació: Web oficial (jap) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent- | Toronto 2012 · Contemporary World Cinema (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 4h30. Sobre el director: Kiyoshi Kurosawa (Kobe, el Japó, 19.07.1955). # Projecció, dj 30.

Bad 25. Direcció: Spike LEE. Producció nord-americana. Amb  Martin Scorsese, Justin Bieber, Chris Brown, Mariah Carey, Usher Raymond, Quincy Jones, Cee-Lo, Kanye West, Sheryl Crow. Documental sobre Michael Jackson i tot el que envoltà el seu àlbum Bad, publicat ara fa 25 anys. Vídeo: Fragment VO. Més informació: Michael Jackson Web (ang) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Toronto 2012 · Special Presentation (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 2h03. Sobre el director: Spike Lee (Atlanta, Geòrgia, EUA, 20.03.1957) # Projecció, dv 31.

El fonamentalista reticent (The Reluctant Fundamentalist). Direcció: Mira NAIR. Producció paquistaneso-indio-nord-americana. Amb Riz Ahmed, Kate Hudson, Kiefer Sutherland, Liev Schreiber, Martin Donovan, Om Puri. Basada en la novel·la epònima de Mohsin Hamid, “best-seller” internacional traduït a vint-i-cinc llengües diferents; es tracta d’un thriller polític sobre un noi paquistanès que treballa a Wall Street a qui la vida se li ben capgira ran de l’atac a les Torres Bessones de l’11 de setembre de 2001, entrant en conflicte el seu personal “somni americà”, una crisi internacional i el reclam permanent de la seva pàtria i la seva família. Més informació: K5International (ang) | Cinemosaic (ang) | Mostra de Venècia 2012 (it/ang) -enllaç no permanent- | Toronto 2012 · Gala Presentation (ang) -enllaç no permanent) |  Imdb (ang). Durada: 2h08. Film d’inauguració de Venècia 2012. Altres festivals:  Sobre la directora: Mira Nair (Bhubaneshwar, Orissa, l’Índia, 15.10.1957) # Projecció: dc 29.

En Gebo i l’ombra (O Gebo e a Sombra | Gebo and The Shadow | Gebo et L’ombre). Direcció: Manoel de OLIVEIRA. Producció franco-portuguesa. Amb Michael Lonsdale, Claudia Cardinale, Jeanne Moreau, Leonor Silveira, Ricardo Trêpa, Luís Miguel Cintra. Drama social, ambientat a final del segle XIX, però de ressons molt actuals, adaptació de la peça tetral homònima de Raul Brandão, sobre un patriarca honorable i empobrit que se sacrifica per a protegir el fill fugitiu. Vídeo: Tràiler VOSP. Més informació: Epicentre (fr) | O Som e A Fúria (ang) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Toronto 2012 · Masters (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 1h35. Sobre el director: Manoel de Oliveira (Porto, Portugal, 11.12.1908) # Projecció, dc 5.

The Company You Keep. Direcció: Robert REDFORD. Producció nord-americana. Amb Robert Redford, Shia LaBeouf, Julie Christie, Richard Jenkins, Susan Sarandon, Stanley Tucci, Nick Nolte. Adaptació de la novel·la epònima de Neil Gordon. Un home tranquil, advocat i pare solter, ha de fugir cames ajudeu-me quan un periodista jove i impetuós en descobreix l’autèntica identitat: als anys setanta era un pacifista radical acusat d’homicidi. Pertot el país es desferma una descomunal cacera de l’home, que haurà de bregar de valent per a demostrar que és innocent. Més informació: Voltage Pictures (ang) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Toronto 2012 · Gala Presentation (ang)  -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 2h05. Sobre el director: Robert Redford (Santa Monica, Califòrnia, EUA, 18.08.1936). # Projecció, dj 6.

Disconnect. Direcció: Henry-Alex RUBIN. Producció nord-americana. Amb Alexander Skarsgård, Michael Nyqvist, Jason Bateman. Personatges a la recerca de relacions humanes al nostre món d’avui, tan enxarxat, tan interconnectat. Més informació: Exclusive Media (ang) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Toronto 2012 · Special Presentation (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 1h55. Sobre el director: Henry-Alex Rubin # Projecció, dl 3.

The Iceman. Direcció: Ariel VROMEN. Producció nord-americana. Amb Michael Shannon, Winona Ryder, Chris Evans, Ray Liotta, James Franco. La història real de Richard Kuklinski, marit afectuós, pare dedicat als seus fills i assassí despietat: criminal a sou, es creu que va matar cent persones entre 1964 i 1986. Més informació: Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent- | Toronto 2012 · Special Presentation (ang) -enllaç no permanent- |  Millennium Films (ang) | Imdb (ang). Durada. Sobre el director: Ariel Vromen (Israel, 14.02.1973) # Projecció, dj 30.

Sessions de Mitjanit.

Tai-txi 0 (Tai Chi 0). Direcció: Stephen FUNG. Producció xinesa. Amb Yuan Xiaochao, Angelababy, Eddie Peng, Tony Leung Ka-fai, William Feng, Shu Qi. Biopic de Yang Lu-chan, fundador de l’estil Yang del tai-txi. Vídeo: Tràiler VO. Més informació: Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Toronto 2012 · Special Presentation (ang) -enllaç no permanent- | Imdb (ang). Durada: 1h40. Sobre el director: Stephen Fung (Hong Kong, 09.08.1974) # Projecció, dv31.

Tauró (Bait 3D | Shark). Direcció: Kimble RENDALL. Producció australo-singapur-xinesa. Amb Xavier Samuel, Sharni Vinson, Julian McMahon, Adrian Pang. Un tsunami, l’onada gegantina, l’aigua entra i ho arrasa tot. Els supervivents que estaven comprant a un supermercat s’enfilen als prestatges, però l’aigua no para de pujar i per acabar d’adobar els porta alguns taurons blancs… Més informació: Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Imdb (ang). Durada: 1h33. Sobre la directora: Kimble Rendall # Projecció, ds 1.

Oblidat (Du hast es versprochen | Forgotten). Direcció: Alex SCHMIDT. Producció alemanya. Amb Mina Tander, Laura de Boer, Katharina Thalbach, Max Riemelt. Dues amigues d’infància se’n van de vacances en una illa vint-i-cinc anys després i les assetgen fantasmes del seu passat. Més informació: Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Imdb (ang). Durada:1h42. Sobre la directora: Alex Schmidt (Berlín, 13.06.1978) # Projecció, dv 7.

Sessions Especials.

Anton’s Right Here (Anton tut ryadom). Direcció: Lyubov ARKUS. Producció russa. Amb Anton Kharitonov, Renata Kharitonova, Vladimir Kharitonov. Documental. Més informació: Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent. Durada: 1h50. Sobre la directora: Lyubov Arkus (L’viv, Ucraïnia, 1960).

Era millor demà (Ya Man Aach | It Was Better Tomorrow | C’était mieux demain). Direcció: Hinde BOUJEMAA. Producció tunisiana. Amb Aida Kaabi. Documental. Esvaït els renou de la revolució, Aida ha de refer la vida i procura de no mirar mai enrere. Més informació: Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent. Durada; 1h74. Sobre la directora: Hinde Boujemaa # Projecció, dt 4.

Clarisses (Clarisse). Direcció: Liliana CAVANI. Producció italiana. Documental en què la cineasta conversa amb una quinzena de monges de clausura d’Urbino. Més informació: Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent.  Durada: 0h21. Sobre el director: Liliana Cavani (Carpi, Módena, Itàlia, 12.01.1933) # Projecció, ds 1.

Sfiorando il muro. Direcció: Silvia GIRALUCCI i Luca RICCIARDI. Producció italiana. Amb Guido Peter, Raul Franceschi, Antonio Romito, Pietro Calogero, Stefania Paternò, Silvia Giralucci. Com es pot explicar els anys setanta a un noi de vint anys d’avui en dia? Aquest documental explica el viatge d’una dona, filla d’una víctima de les Brigades Roges, a la recerca de l’esperit d’una dècada. A partir del record d’un cartell enganxat a la paret de davant de ca la seva àvia i de les pel·lícules en super 8 trobades per casa, Silvia Giralucci investiga els tres anys que la seva ciutat, Pàdua, patí una violència sense parió a la resta d’Itàlia. Més informació: DocLab (it) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Imdb (ang). Durada: 0h51. Sobre els directors: Sílvia Giralucci, Luca Ricciardi # Projecció, dv, 31.

Carmel. Direcció: Amos GITAI. Producció franco-italiana-israeliana. Amb Keren Mor, Efratia Gitai, Keren Gitai, Ben Gitai, Makram Khoury, Amos Gitai. Amb motiu de l’estrena mundial de Cançó de bressol al meu pare en aquesta Mostra de Venècia, es projecta també en sessió especial aquest altre film, produït el 2009; ja que entre ambdós conformen un díptic autobiogràfic en què el cineasta explica la història dels seus pares en el marc dels fets dramàtics del segle XX. Més informació: Ad Vitam (fr) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent | Imdb (ang). Durada: 1h33. Sobre el director: Amos Gitai (Haifa, Israel, 11.10.1950) # Projecció, ds 1.

El impenetrable. Direcció: Daniele INCALCATERRA i Fausta QUATTRINI. Producció franco-argentina. Documental, autèntic “western” en una de les últimes terres verges que queden al món: el Chaco paraguaià. El cineasta ha heretat de son pare 5.000 Ha de terra i les vol convertir en parc nacional; però els seus veïns no hi estan gaire d’acord (companyies petrolieres, conreadors de soja transgènic, ramaders avesats a arrasar boscos…) Més informació: Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent- | Les Films d’Ici (fr). Durada: 1h35. Sobre els directors: Daniele Incalcaterra (Roma, Itàlia, 16.03.1954), Fausta Quattrini (Locarno, Suïssa, 1964) # projecció, dj 30.

Testimoni: Líbia (Witness: Libya) Direcció: Michael MANN. Producció nord-americana. Michael Mann (president del Jurat de Venècia 2012) i el documentalista David Frankham estan realitzant una minisèrie de 4 episodis per a la cadena HBO, sobre fotògrafs que segueixen conflictes, respectivament, a Líbia, Uganda, Mèxic i Brasil. Aquest és el capítol de Líbia. Més informació: The Hollywood Reporter (ang) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent. Durada: 0h57. Sobre el director: Michael Mann (Chicago, EUA, 05.02.1943) # Projecció, ds 1.

Medici con l’Africa. Direcció: Carlo MAZZACURATI. Producció italiana. Documental sobre la tasca de l’ONG mèdica al tercer món, concretament a Moçambic. Més informació: Medici con l’Africa CUAMM (it/ang) | Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent. Durada: 1h20. Sobre el director: Carlo Mazzacurati (Pàdua, Itàlia, 03.03.1956) # Projecció: dc 29.

Convitto Falcone. Direcció: Pasquale SCIMECA. Producció italiana. Amb nens d’escola i actors professionals com Donatella Finocchiaro, Enrico Lo Verso, Vincenzo Albanese, Marcello Mazzarella. Basat en el relat La mia partita, de Giuseppe Cadili, adaptat per Francesco La Licata i Pasquale Scimeca, i produït amb la col·laboració de la Fundació Francesca e Giovanni Falcone, ha estat concebut com un homenatge a Giovanni Falcone i Paolo Borsellino, als vint anys de la seva mort, (..) s’ambienta a l’actualitat i té de protagonistes nens d’avui en dia, que encaren el sentit de la justícia, ha declarat el cineasta. S’ha rodat a l’internat de la plaça Sett’angeli, de Palerm, on Falcone estudià.  Més informació: Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent- |  La scuola di Falcone fa lezione ai giovani (Avvenire). Durada: 0h30. Esdeveniment Especial. Sobre el director: Pasquale Scimeca # Projecció, dj 30.

La nave dolce. Direcció: Daniele VICARI. Producció italo-albanesa. Documental sobre l’arribada al port de Bari del vaixell Vlora, el 8 d’agost de 1991, que transportava uns vint mil albanesos, delerosos d’un nou futur a Occident. Més informació: Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent. Durada: 1h30. Sobre el director: Daniele Vicari (Castel di Tora, Rieti, Itàlia, 26.02.1967) # Projecció, ds 2.

Com vull que sigui el meu futur? (Come voglio che sia il mio futuro?). Direcció: Maurizio ZACCARO. Producció italiana. Projecte desenvolupat per Ermanno Olmi, que compta amb els estudiants que els últims cinc anys han participat al laboratori Ipotesi Cinema Formazione, de Bolonya: un centenar d’entrevistes rodades pertot Itàlia, que es converteixen en un reflex de les expectatives, esperances, desil·lusions i temors dels joves d’avui en dia.  Més informació: Mostra de Venècia (it/ang) -enllaç no permanent-. Durada: 1h10. Sobre el director: Maurizio Zaccaro (Milà, Llombardia, Itàlia, 08.05.1952) # Projecció, dv 31.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!