Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

14 de febrer de 2012
0 comentaris

Berlín 2012: Retrospectiva i homenatges

The Red Dream Factory és el nom que han donat enguany a la Retrospectiva del Festival de Berlín. I és que la seva programació permet redescobrir un llegendari estudi de cinema germano-rus: el Mezhrabpom-Film i la seva branca alemanya, Prometheus, que van escriure les seves pàgines en la història del cinema entre 1922 i 1936.

Expliquen els organitzadors que Moisei Aleinikov, un rus expert en cinema i productor dels temps del tsar dotat d’un gran instint, i Willi Münzenberg, un comunista alemany i “empresari mediàtic roig”, van unir esforços el 1922 per a combinar bones idees de negoci, un objectiu polític i un entusiasme il·limitat per a les noves narratives cinematogràfiques. I així és com l’estudi  Mezhrabpom-Rus (més tard anomenat Mezhrabpom-Film), singular empresa germano-russa de cinema, es va crear a Moscou, amb seu a Berlín. Havent produït unes 600 pel·lícules, aquest experiment internacional es va acabar brutalment, al cap d’onze i catorze any, sota els règims de Hitler i de Stalin. Amb el títol The Red Dream Factory, la retrospectiva de la Berlinale 2012 se centra en aquest estudi redescobert als arxius russos.

En total, la retrospectiva presenta una quarantena de films, entre silents i sonors. Aquest n’és el programa: Programa de la Retrospectiva “The Red Dream Factory”.

Homenatge a Meryl Streep.

Des de 1982, la berlinale homenatja cada any directors, actors i actrius i altres personalitats destacades de renom internacional. Enguany Meryl Streep és qui rep aquest homenatge, avui mateix, al decurs d’una gala en què se li lliura l’Ós d’Or Honorífic i es projecta La dona de ferro, de Phyllida Lloyd. I per aquest motiu, al decurs del festival es poden veure fins a sis altres títols protagonitzats per Meryl Streep: Projeccione en homenatge a Meryl Streep (a les qual s’ha d’afegir, la sessió especial fora de competició, de La dona de ferro).

***

La Berlinale ret també un homenatge especial a dues personalitats del cinema mortes fa ben poc: Theo Angelopoulos i Vadim Glowna.

I finalment, cal esmentar que Berlín 2012 s’afegeix a la celebració del centenari dels famosos estudis Babelsberg: Happy Birthday, Studio Babelsberg.

FOTOS DE DALT In the Shadows of Metropolis (Im Schatten der Weltstadt), d’ Albrecht Viktor Blum FOTO DE BAIX Meryl Streep, a La dona de ferro, de Phyllida Law

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!