Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

15 de desembre de 2011
0 comentaris

Globus d’Or 2011: nominacions

Les cartes estan gairebé cantades, enguany. Es pot dir que L’artista està generant unanimitat, enduent-se bona part dels premis de les associacions de crítics i ara, la premsa estrangera acreditada a Hollywood l’ha posada al capdamunt de la llista de les nominacions als Globus d’Or. Això sí, seguida de ben a prop per The Descendants, el film d’ Alexander Payne que, des que es projectà als festivals de Telluride (certamen que darrerament s’ha convertit en una mena d’oracle cara a la temporada de premis als Estats Units) i Toronto va congriant tota mena de reaccions favorables.

Del cantó dels directors, Martin Scorsese (amb el seu Hugo) i evidentment, Payne i Hazanavicius s’estan convertint en els màxims favorits a la cursa dels Oscar (als quals s’ha de sumar Bennett Miller, que amb Moneyball està fent forat).

Christopher Plummer (per Beginners) i Albert Brooks (per Drive), a hores d’ara, amb les nominacions als Globus com a millors actors en papers secundaris, arriben a acumular ja tants reconeixements que sembla que ja tinguin reservat el rol del típic intèrpret veterà que convoca una d’aquelles ovacions de gala a Hollywood quan se’ls guardona amb una estatueta que, alhora, no deixa de ser un reconeixement a la trajectòria que duen al darrere. En canvi, més complicada es veu la cosa en la categoria d’actriu en paper secundari, perquè si Jessica Chastain és una mica la revelació de l’any, està agafant molta força Janet McTeer (la dona de qui s’enamora Glenn Close, transvestida d’home a la Irlanda del segle XIX, a Albert Nobbs) i, atenció a Berenice Bejo, l’estrella emergent de L’artista.

Pel que fa als actors en papers principals, a Michael Fassbender, per Vergonya, sembla que només el segueixen de petja Brad Pitt (per Moneyball), Leonardo DiCaprio (per J.Edgar) i George Clooney (per The Descendants). Com que els Globus tenen categoria doble (dramàtic i comedia/musical), això dóna opcions a una sèrie de noms, que ho tindran més difícil cara als Oscar (llevat esclar de Jean Dujardin, per L’artista). Un cas a part és el de Ryan Gosling: sorprenentment absent dels premis de les diverses associacions de crítics i fins dels guardons del gremi d’actors, és l’únic que ha aconseguit 2 nominacions (a part de Clooney, que ho és com a actor i com a director, per Els idus de març). Contra el que potser caldria esperar (per bé que és molt significatiu dels “gustos” de la premsa estrangera de Hollywood), Gosling no és candidat per Drive (cinta injustament reduïda a 1 única nominació, als Globus), sinó com a actors en paper secundari, per Crazy, Stupid, Love, i com a actor protagonista, per Els idus de març.

Del costat de les gran actrius, Glenn Close, Meryl Streep, Tilda Swinton, conjuntament (per exemple) amb  Jessica Lange (nominada en l’apartat televisiu dels Globus d’Or) aporten un gruix extraordinari, impressionant, a aquesta 69a edició dels Globus. Això sense oblidar les Jodie Foster, Kate Winslet, Charlize Theron…

Rango, de Gore Verbinski, ha sabut avui quins seran els altres films d’animació que intentaran treure-li la primacia que fins ara ha aconseguit. Es pot dir el mateix que li ha passat a Nader i Simin, una separació, de l’iranià Asghar Farhadi, fins ara la campiona en tots els premis que s’estan donant a films de parla no-anglesa (o similars). Per cert, conver remarcar-hi la nominació d’ El nen de la bici, dels germans Dardenne, i la de La piel que habito, de Pedro Almodóvar (a veure quan tardarem a sentir els espanyols dient allò de… si en lloc d’apostar per una pel·lícula “catalana”, als Oscar s’hi hagués aspirat amb la d’Almodóvar!). En qualsevol cas, permeteu que ja ho digui: La cursa de Pa negre cap a la nominació als Oscar no compta amb el suport de cap reconeixement complementari per part de les associacions de crítics o cinèfles, mentre que la cinta “iraniana”, destacadament, va recollint tota mena de guardons i altres nominacions. Tant que, tant se val, tot fa pensar que tampoc l’Almodóvar hi hagués tingut res a fer, a la recta final (o sigui que, per si les mosques, deixeu-me avançar: que estiguin tranquils -si és que mai en poden estar-!)

Globus d’Or 2011: les nominacions.

L’artista (The Artist), de Michel HAZANAVICIUS: 6 nominacions (Pel·lícula Còmica o Musical, Direcció, Guió, Banda Sonora, Actor de Comèdia o Musical -Dujardin-, Actriu Secundària -Bejo-).

*** Amb 5 nominacions ***

The Descendants, d’ Alexander PAYNE: 5 nominacions (Pel·lícula dramàtica, Direcció, Guió, Actor Dramàtic -Clooney-, Actriu Secundària -Woodley-).


The Help
(The Help | Criadas y señoras | La Couleur des sentiments), de Tate TAYLOR: 5 nominacions (Pel·lícula Dramàtica, Actriu Dramàtica -Davis-, 2 Actriu Secundària -Chastain, Spencer-, Cançó -“The Living Proof”-)

*** Amb 4 nominacions ***

Mitjanit a París (Midnight in Paris), de Woody ALLEN: 4 nominacions (Pel·lícula Còmica o Musical, Direcció, Guió, Actor de Comèdia o Musical -Wilson-).

Els idus de març, de George CLOONEY: 4 nominacions (Pel·lícula Dramàtica, Direcció, Guió, Actor Dramàtic -Gosling-).

Moneyball, de Bennett MILLER: 4 nominacions (Pel·lícula Dramàtica, Guió, Actor Dramàtic -Pitt-, Actriu Secundària -Hill-).

*** Amb 3 nominacions ***

My Week with Marilyn, de Simon CURTIS: 3 nominacions (Pel·lícula Còmica o Musical, Actriu de Comèdia o Musical -Williams-, Actor Secundari -Branagh-).


Albert Nobbs
, de Rodrigo GARCÍA: 3 nominacions (Actriu Dramàtica -Close-, Actriu Secundària -McTeer-, Cançó -“Lay Your Head Down”-).

Hugo
, de Martin SCORSESE: 3 nominacions (Pel·lícula Dramàtica, Direcció, Banda Sonora).

*** Amb 2 nominacions ***

Bridesmaids (Bridesmaids | La boda de mi mejor amiga | Mes meilleures amies | Le amiche della sposa), de Paul FEIG: 2 nominacions (Pel·lícula Còmica o Musical, Actriu de Comèdia o Musical -Wiig-).

Els homes que no estimaven les dones, de David FINCHER 2 nominacions (Actriu Dramàtica -Mara-, Banda Sonora).

50/50, de Jonathan LEVINE: 2 nominacions (Pel·lícula Còmica o Musical, Actor de Comèdia o Musical -Gordon Levitt-).


W.E.
, de MADONNA: 2 nominacions (Banda Sonora, Cançó -“Masterpiece”-).

Un déu salvatge, de Roman POLANSKI: 2 nominacions (2 Actriu de Comèdia o Musical -Foster, Winslet-).

War Horse, de Steven SPIELBERG: 2 nominacions (Pel·lícula Dramàtica, Banda Sonora).

*** Amb 1 nominació ***

La piel que habito, de Pedro ALMODÓVAR: 1 nominació (Film de Parla No Anglesa)

Gnomeu i Julieta, de Kelly ASBURY: 1 nominació (Cançó -“Hello Hello”-).

Un mètode perillós, de David CRONENBERG: 1 nominació (Actor Secundari -Mortensen-).

El nen de la bici, de Luc i Jean-Pierre DARDENNE: 1 nominació (Film Parla No Anglesa).

J. Edgar, de Clint EASTWOOD: 1 nominació (Actor Dramàtic -DiCaprio-).

Nader i Simin: una separació, d’Asghar FARHADI: 1 nominació (Film Parla No Anglesa).

Crazy, Stupid, Love, de Glenn FICARRA, John REQUA: 1 nominació (Actor de Comèdia o Musical -Gosling-).

Machine Gun Preacher, de Marc FORSTER: 1 nominació (Cançó -“The Keeper”).

In the Land of Blood and Honey, d’Angelina JOLIE: 1 nominació (Film Parla No Anglesa).

Cars 2, de John LASSETER i Brad LEWIS: 1 nominació (Animació).

La dona de ferro, de Phyllida LLOYD: 1 nominació (Actriu Dramàtica -Streep-).

The Guard, de John Michael McDONAGH: 1 nominació (Actor de Comèdia o Musical -Gleeson-).

Vergonya (Shame), de Steve MC QUEEN: 1 nominació (Actor Dramàtic -Fassbender-).

El gat amb botes, de Chris MILLER: 1 nominació (Animació).

Beginners, de Mike MILLS: 1 nominació (Actor Secundari -Plummer-).

Hem de parlar d’en Kevin (We Need To Talk About Kevin), de Lynne RAMSAY: 1 nomicaió (Actriu Dramàtica -Swinton-)

Young Adult, de Jason REITMAN: 1 nominació (Actriu de Comèdia o Musical -Theron-)

Arthur Christmas: Operació Regal, de Sarah SMITH 1 nominació (Animació).

Tintin i el secret de l’Unicorn
, de Steven SPIELBERG: 1 nominació (Animació).

Rango, de Gore VERBINSKI: 1 nominació (Animació).

Drive, de Nicolas WINDING REFN: 1 nominació (Actor Secundari -Brooks-).

The Flowers of War (Jin líng shí san chai), de ZHANG Yimou: 1 nominació (Film Parla No Anglesa).

***

Més informació: The 69th Annual Golden Globe Awards Nominations.

***

Aquestes nominacions ja les he afegit al Comptador de premis anuals 2011.

***

FOTO Michel Hazanivicius, director de L’artista

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!