Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

10 de setembre de 2011
0 comentaris

Venècia 2011: els premis

El Jurat de la secció competitiva de la 68a Mostra de Venècia, presidit pel director nord-americà Darren Aronofsky i del qual han format part també la cineasta i videoartista finlandesa Eija-Liisa Ahtila, el músic David Byrne, els directors Todd Haynes (nord-americà), Mario Martone (italià) i André Téchiné (francès), així com l’actriu italiana Alba Rohrwacher, ha atorgat els premis següents:

Lleó d’Or a la Millor Pel·lícula:

Faust (Faust), d’ Aleksander Sokurov. No és tant una adaptació com una relectura entre línies del Faust de Goethe. Quart lliurament de la tetralogia del cineasta rus sobre la naturalesa del poder.

Lleó d’Argent a la Millor Direcció

Cai Shangjun, pel film sorpresa de la Mostra, Un mar de gent, (Ren Shan Ren Hai | People Mountain People Sea). Un home va a la recerca desesperada de l’assassí de son germà. Amb Chen Jianbin, Tao Hong, Wu Xiubo, Li Hucheng, Zhang Xin, Wang Xu, Bao Zhenjiang, Hou Xiang, Tian Xinyu.

Premi Especial del Jurat:

Terraferma (Terraferma), d’Emanuele Crialese. Aquella dona de l’Àfrica central que arribat a Lampedusa amb una barcassa, al dessota d’un munt de cadàvers, no es diu “clandestina”, ni “immigrant”, ni “extracomunitària”, sinó que fa cara d’algú que ha arriscat la vida per a millorar-la, com ha fet el gènere humà des que és a la Terra. La Sara, que així es diu, busca la seva pròpia “terraferma”, el mateix “port” que busquen els pescadors d’aquella illa que l’han acollida amb el seu fill..

Copa Volpi a la Millor Interpretació Masculina:

Michael Fassbender, pel seu paper a Vergonya (Shame), de Steve Mc Queen. L’artista pluridisciplinar Steve McQueen, que debutà al cinema amb Hunger, torna a confiar el protagonisme a l’actor Michael Fassbender: si en aquell film era el cos de Bobby Sands a la presó nord-irlandesa de Maze, ara encarna un home presoner de la seva aparent llibertat sexual. Un solter tan addicte a la pornografia com allunyat de les dones de carn-i-óssos, llevat de la seva peculiar germana (Carey Mulligan)..

Copa Volpi a la Millor Interpretació Femenina:

Deanie Yip, pel seu paper a Tao jie (Tao jie | A Simple Life), d’ Ann Hui. La relació entre un home encara prou jove i la criada que ha servit la família durant més de seixanta anys. Amb la superestrella de Hong Kong, Andy Lau, i la seva padrina —a la vida real—, la veteraníssima i multipremiada actriu Deanie Yip..

Premi Marcello Mastroianni a un Actor o Actriu Jove i Emergent:

Shôta Sometani i Fumi Nikaidô, pel seu paper a Himizu (Himizu) de Sion SONO. Apologeta del cinema extrem, Sion Sono adapta el manga epònim de Furuya Minoru, sobre uns jovenets que viuen una terrible realitat personal. Sono ho ha emmarcat en la devastació provocada pel terratrèmol i el consegüent incident nuclear que hi ha hagut enguany al Japó.

“Osella” a la Millor Fotografia:

Robbie Ryan, per la de Cims borrascosos (Wuthering Heights | Cumbres borrascosas), d’Andrea ARNOLD. La directora de Red Road i Peixera, adapta el clàssic d’ Emily Brontë, retratant l’amor com una torrentada de bellesa corprenedora, crueltat i actes impulsius..

“Osella” al Millor Guió:

Yorgos Lanthimos i Efthimis Filippou, pel d’ Alps (Αλπεισ | Alpi), de Yorgos Lanthimos. Alps és el nom d’una empresa il·legal que es dedica a substituir difunts en la rutina quotidiana de familiars, amics o companys, per a alleugerir-los el dol. El personal d’aquesta empresa segueix la forta disciplina que hi imposa el seu cap, un individu que es fa dir com el cim més alt de la cadena alpina: Mont Blanc. Un nou joc entre surrealista i artificiós del director de Kynodontas.

***

El Jurat del Premi Luigi De Laurentiis  a una ‘Opera prima’, presidit pel cineasta italià Carlo Mazzacurati, i del qual han format part també el director i guionista Aleksei Fedorchenko, el director de càsting i vetarà i coppolià productor nord-americà Fred Roos, el crític cinematogràfic francès i nou responsable artístic de la Setmana de la Crítica de Canes Charles Tesson, i l’actriu turca Serra Yilmaz, ha atorgat el premi següent:

Lleó del Futur – Premi Venezia Opera Prima (Luigi De Laurentiis):

Là-bas, de Guido Lombardi.

***

FOTO Faust, d’A. Sokurov

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!