Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

2 de juliol de 2011
0 comentaris

Tom McCarthy: amistats transformadores “made in Sundance”

Tom McCarthy va cridar l’atenció fa uns set anys amb The Station Agent (The Station Agent | Vías cruzadas | Station Agent), una senzilla però sensible i càlida història d’imprevisibles amistats sobrevingudes (entre un nan taciturn que s’està en una abandonada estació ferroviària de New Jersey, un cubà venedor de frankfurts tan simpàtic com xerraire i una artista que brega amb la seva pròpia tragèdia personal). Ens va arribar avalada pel Premi Especial del Jurat a l’actriu Patricia Clarkson, el Premi del Públic i el Waldo Salt al Millor Guió a Sundance 2003, i encara per un munt d’altres guardons al Festival de Sant Sebastià i en premis anuals com els Independent Spirit Awards o els BAFTA. Potser fins i tot massa reconeixements per a una “opera prima” que tenia en la humilitat una de les seves millors virtuts.

Tanmateix, haurien de passar quatre anys perquè McCarthy presentés el seu segon film com a director, The Visitor. Es tracta d’una nova història d’amistats inesperades i positivament transformadores, en aquest cas, entre un home ja gran i una parella d’emigrants que li han ocupat el pis, víctimes d’una estafa immobiliària. Amb tots els requisits per fer forat al “progressisme benintencionat” de Sundance, efectivament s’hi va presentar, fora de competició, el gener de 2008, i novament va congriar tot seguit un bon reguitzell de nominacions i premis, d’entre els quals, la candidatura de Richard Jenkins a l’Òscar de Millor Actor, el Gran Prix de Deauville, l’ISA de Millor Director, el National Board of Film Review “Spotlight Award”, etc.

Per a la seva tercera pel·lícula, Win Win, s’ha mantingut fidel a algunes constants. Novament l’ha estrenada mundialment a Sundance i ha comptat amb un actor com Paul Giamatti (que pren el relleu de Richard Jenkins, que al seu torn el prengué a Patricia Clarkson) perquè faci de pal de paller i atorgui un gruix interpretatiu al film. La trobada que tot ho capgira és en aquesta ocasió entre un advocat desencantat i un nen de família desestructurada, així com als films anteriors havia estat, respectivament, entre l’artista amb problemes i el nan solitari i entre el professor poc motivat i aquells immigrants estafats. Caldrà veure si sap fer brollar aigua fresca d’aquest esquema que fins ara li ha funcionat o si, al contrari, s’ha enllotat en la fòrmula. Això sí, aquesta vegada la podem veure sense el rebombori dels premis, perquè la multinacional que la distribueix no s’ha esperat a veure si en guanya o no (a diferència del que van fer les empreses independents que li havien distribuït els títols anteriors).

Fins ara, la carrera cinematogràfica de Tom McCarthy (30.01.1966, New Jersey, EUA) no és bàsicament de director, sinó d’actor en papers secundaris, que combina amb una bregada trajectòria en sèrie televisives. Ha intervingut en pel·lícules com Bona nit i bona sort, Syriana, Michael Clayton, Banderes dels pares, The Lovely Bones… i en sèries com ara Llei i Ordre, The Wire

Com a guionista, tot i els reconeixements que ha congriat amb els seus films, només ha participat en una pel·lícula aliena: Up, on consta acreditat com a co-autor de la història en què es basa la cinta, al costat de Pete Docter i Bob Peterson.

FOTO © Fox  Tom McCarthy, al rodatge de Win Win

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!