Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

18 de gener de 2011
0 comentaris

BAFTA 2010: “El discurs del rei”, “Cigne negre”, “Començament”…

Amb 14 nominacions, El discurs del rei encapçala la llista de films amb més candidatures als guardons anuals de l’acadèmica britànica del cinema, coneguts com a BAFTA. I la segueixen Cigne negre, amb 12, i Començament, amb 9. Poc que hi ha cap diferència amb el s’està votant a l’altre cantó de l’Atlàntic —com sempre passa, als BAFTA—!

Fins i tot, empatades amb 8 nominaciosn trobem 127 hores i True Grit… Que potser trobeu a faltar La xarxa social? No, afortunadament no se n’han oblidat, però tan sols aspira a premi en 6 categories —entre altres raons, perquè el film de Fincher, a Anglaterra, juga “fora de casa”, sobretot en comparació amb la britànica cinta sobre el monarca quec—.

De la resta de finalistes, cal remarcar les 5 nominacions d’ Alícia en terra de meravelles —tot i que, banda sonora i efectes visuals  a part, les té en els apartats de vestuari, maquillatge i perruqueria, disseny de producció—. Potser també es pot destacar la capacitat màxima de sorpresa que tenen els acadèmics britànics, atorgant 4 candidatures a Made in Dagenham, de Nigel Cole, i reduint a 3 les nominacions de The Fighter —i, al damunt, deixant de banda Melissa Leo, en benefici d’Amy Adams—. Però la cosa no passa d’aquí. Per tant, tampoc s’han oblidat del paquet interpretatiu i del guió de The Kids Are Allright —4 nominacions—, ni tampoc, per descomptat, de Toy Story 3 —que aspira a 3 guardons, tants com els que podria endur-se Els homes que no estimaven les dones…—.

En canvi, han arraconat l’esplèndida Un altre any, de Mike Leigh, nominant-la tan sols en 2 categories, una de les quals no és la de Millor Pel·lícula, sinó “Millor Pel·lícula “Britànica” i l’altra, la de Millor Actriu en Paper Secundari (Lesley Manville). Per cert, Biutiful també ha arreplegat 2 nominacions: Millor Actor (Javier Bardem) i Millor Film de Parla No Anglesa —en què rivalitzarà amb D’homes i déus, Io sono l’amore, El secret dels seus ulls i… Els homes que no estimaven les dones (són uns impresentables!)—

Els BAFTA tenen un apartat de vocació especialment popular dedicat a les estrelles emergents. No es tracta pas d’actors revelació. Per exemple, aquest any, n’hi ha uns quants que ja duen una certa carrera; però amb la seva nominació a l’ Orange Wednesdays Risins Star Award es vol reconèixer que aquest any han estat de debò noms per a començar a tenir en compte i que, cara al 2011, sembla que tocaran fama —si més no, alguns—. És el cas, per exemple, d’ Andrew Gardfield (que vam descobrir amb Robert Redford, ha estat un dels eixos de La xarxa social i aviat serà el nou Spider Man) , Aaron Johnson (que ha estat John Lenon a la gran pantalla, ha intervingut a Kick-Ass, ha induït adolescents al suïcidi a Chatroom i sobretot apareix com el gran candidat de Bryan Singer per a Jack the Giant Killer), Tom Hardy (que de RocknRolla ha passat a Començament i d’aquí sembla que se li han obert les portes de Hollywood), Gemma Arterton (la Tamara Drewe de Stephen Frears i la Tamina del Príncep de Pèrsia) i Emma Stone. El guanyador/a d’aquesta categoria no el decideixen els acadèmics, sinó el públic que vota.

El 13 de febrer de 2011 tindrà lloc la gala de lliurament dels BAFTA 2010.

***

Llista completa de les nominacions als BAFTA 2010, clicant aquí [2011 Film Awards Nominees] i aquí [BAFTA 2011 Nominacions (pdf)]

Aquestes nominacions ja les he incorporades al Comptador de Premis Anuals 2010.

***

FOTO © Eagle Pict Colin Firth, a El discurs del rei, de Tom Hooper

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!