Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

19 de desembre de 2010
0 comentaris

Recull de crítiques publicades en altres mitjans la setmana del 15 al 21 de desembre de 2010

Recull de crítiques publicades en altres mitjans, en la nostra llengua, la setmana del 15 al 21 de desembre de 2010.

El paper de la crítica no ha de consistir a jutjar les pel·lícules, sinó a reflexionar sobre el valor, virtuts, mancances… de l’obra o producte que se’ns ofereix a la pantalla. La persona que exerceix la crítica ens ha d’aportar la seva opinió raonada, fonamentada en el seu personal bagatge cultural i en el coneixement de la història, tendències, tècniques i característiques de la producció cinematogràfica. La crítica no hauria de confondre’s mai amb la informació —tot i que les millors crítiques, sempre en trasmeten—, perquè ontològicament pertany a l’àmbit de l’opinió. Al nostre àmbit cultural disposem d’un ventall ben ampli i divers d’excel·lents crítics cinematogràfics —amb els quals podem avenir-nos o no, d’acord amb una prolífica relació dialèctica escriptor-lector—, que ens estimulen a pensar sobre les pel·lícules que veiem i a repensar-les. Per això, cada setmana faig un recull setmanal del que es publica en altres mitjans, en repassar-ne les novetats a part de la nostra cartellera.
 
***

A les golfes: qui fa anys, avui? (Na p?d? aneb kdo má dneska narozeniny? / In the Attic: Who Has a Birthday Today? / Aventuras en el desván, ¿quién cumple años hoy? / Drole de grenier!), de Jiri Barta

Nota • Cinta d’animació —destinada al públic infantil a partir de 5-6 anys— que té de protagonistes unes joguines valentes. Han sortit d’una maleta oblidada i emprenen un viatge carregat de perills i sorpreses per a trobar la seva amiga, una nina adorable que ha estat segrestada pel cap de l’imperi del mal. El seu autor, el cineasta txec Jiri Barta, és un especialista del cinema en stop-motion.

CrítiquesAventuras en el desván (Violeta Kovacsis, Ara – Time Out Cultura i Time Out Barcelona)

***

Balada trista de trompeta (Balada triste de trompeta / A Sad Trumpet Ballad / Ballata dell’odio e dell’amore), d’ Álex De la Iglesia

Nota • El jurat de Quentin Tarantino va guardonar Álex De la Iglesia com a Millor Director per aquest film —i en premià encara el guió—, a la Mostra de Venècia 2010.

Crítiques • Balada triste de trompeta (Sergi Sánchez, Ara – Time Out Cultura i Time Out Barcelona) | Una colla de pallassos (Carlos Losilla, Avui+ElPunt) | Pallassades crues i salvatges (Quim Casas, El Periódico)

***

Burlesque (Burlesque), de Steven Antin

Nota • Musical  amb Cher i Christina Aguilera, dirigit per l’actor —més aviat secundari— Steven Antin, i nominat a 3 Globus d’Or: Millor Musical o Comedia, i  Millor Cançó (“Bound to you” i “You Haven’t Seen The Last of Me“).

Crítiques • Burlesque (Antonio José Navarro, Ara – Time Out Cultura i Time Out Barcelona) | Pudorosa i rutinària (Nando Salvà, El Periódico)

***

Don Mendo Rock ¿La venganza? (Don Mendo Rock ¿La venganza?), de José Luis García Sánchez

Nota • Esperpent —a càrrec del gris José Luís García Sánchez— ambientat en un poble andalús, on es vol gravar una versió televisiva de “La venganza de Don Mendo”, de Muñoz Seca: la guàrdia civil, l’alcalde, tot de personatges de la vida pública de l’indret i gent del poble que hi vol sortir… cobrant. Això sí, amb tensions ètniques pel mig.

Crítiques • [x]

***

Film socialisme (Film socialisme), de Jean-Luc Godard

NotaGodard acaba de fer els vuitanta anys i ara se n’estrena el seu últim treball, una simfonia cinematogràfics en tres moviments, presentada a la secció Un Certain Regard de Canes 2010.

Crítiques‘Collage’ resistent (Imma Merino, Avui+ElPunt) | Film socialisme (Violeta Kovacsis, Ara – Time Out Cultura i Time Out Barcelona) | El cinema reinventat? (Quim Casas, El Periódico)

***

Històries de l’època daurada (Amintiri din Epoca de Aur / Tales from de Golden Age / Historias de la Edad de Oro / Contes de l’âge d’or / Racconti dell’età dell’oro), de Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Razvan Marculescu i Constantin Popescu

Nota • Guanyador de la Palma d’Or amb 4 mesos, 3 setmanes i 2 dies, Cristian Mungiu signa un episodi d’aquest film col·lectiu —realitzat conjuntament amb quatre altres realitzadors romanesos—, ambientat a les acaballes del període comunista al seu país. Són relats titllats de còmics, estranys i sorprenents inspirats en la quotidianitat surrealista que es va viure en aquella època. Si l’humor fou una taula de salvació per aquella gent, la pel·lícula vol recrear aquell ambient.

Crítiques • Historias de la edad de oro (Carlos Losilla, Ara – Time Out Cultura i Time Out Barcelona) | Sis llegendes romaneses (Quim Casas, El Periódico)

Més crítiquesPublicades la setmana del 22 al 28 de desembre de 2010.

***

La nit de Nadal a Blåfjell (Julenatt i Blåfjell / Magic Silver / La montaña mágica), de Katarina Launing i Roar Uthaug

Nota • Film per al públic infantil, sobre una princesa gnom a la recerca de la plata màgica que permetia l’esplendor dels dies després de les nits fosques, però que els han robat els humans, amb la complicitat d’uns gnoms corruptes, i han deixat el món sotmès a una penombra inacabable.

Crítiques • La montaña mágica (Carlos Losilla, Ara – Time Out Cultura i Time Out Barcelona)

***

L’últim ballarí de Mao (Mao’s Lat Dancer / El último bailarín de Mao), de Bruce Beresford

Nota • La història de Li Cunxin, basada en el relat autobiogràfic homònim d’aquest xicot que, en plena Revolució Cultural, fou dut a Pequín i, amb uns entrenaments descomunals, convertit en figura cimera de la dansa al seu país, fins que va fugir als Estats Units. Dirigida pel prolífic i discretet  Bruce Beresford (Passejant Miss Daisy, Rei David, etc.), cineasta australià amb forta tirada cap a Hollywood.

Crítiques • El último bailarín de Mao (Sergi Sánchez, Ara – Time Out Cultura i Time Out Barcelona) | Una vida feta clixé (Nando Salvà, El Periódico)

***

Todas las canciones hablan de mi (Todas las canciones hablan de mi), de Jonás Trueba

Nota • Estrenada el 10.12.2010 a part de la nostra cartellera.

CrítiquesNeix un cineasta (Carlos Losilla, Avui+ElPunt)

Més crítiquesRecull de crítiques setmana del 9 al 14 desembre 2010.

***

Tron: el llegat (Tron: Legacy / Tron l’héritage), de Joseph Kosinski

Nota • Aventura fantacientífica que actualitza Tron —el thriller en clau videojoc de 1982— a la tecnologia 3D i a les noves generacions —donant protagonisme al jove Garret Hendlund, com a fill de Jeff Bridges—.

Crítiques • Tron: Legacy (Tom Huddleston, Ara – Time Out Cultura i Time Out Barcelona) | Tecnologia sense ànima (Quim Casas, El Periódico)

***

FOTO © Piramide Esp Film socialisme, de Jean-Luc Godard

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!