Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

14 de desembre de 2010
0 comentaris

Globus d’Or 2010: les nominacions

S’acaben de fer públiques les nominacions de la 68a edició dels Globus d’Or, premis anuals que atorga l’associació de la premsa estrangera acreditada a Hollywood.

Com que el tòpic els considera especialment indicatius cara als Oscar, hi havia certa expectativa per veure si confirmaven la tendència de les diverses associacions de crítics i associacions cinèfiles… I, en certa mesura, sí. És a dir, si fins i tot ahir el New York Film Critics Circle coronaven també La xarxa social, de David Fincher, i els Critics Choice Awards —de la Broadcast Film Critics Association— encimbellaven Cigne negre, de Darren Aronofsky amb 12 candidatures, als Globus d’Or qui encapçala la llista de nominacions és El discurs del rei, de Tom Hooper, amb 7. Això sí, seguida ben de prop per La xarxa social i The Fighter, amb 6.

Mínima és la diferència entre el film sobre el rei tartamut i el del naixement de facebook: ambdues aspiren a les categories considerades importants, exactament a les mateixes —Pel·lícula Dramàtica, Direcció, Guió, Actor Dramàtic, Actor en Paper Secundari i fins i tot, Banda Sonora Original—; llevat de la categoria d’Actriu en Paper Secundari, que Helena Bonham Carter li ha valgut nominació a El discurs del rei, però aquí La xarxa social poc hi tenia a fer, sent com és un film essencialment de personatges masculins.

Quant a The Fighter —biopic sobre els inicis del boxejador Micky Ward (Mark Whalberg), entrenat per son germà (Christian Bale)—, tot i que ha estat nominada com a Millor Pel·lícula Dramàtica i David O. Russell com a Millor Director, basa en l’apartat interpretatiu el fet d’estar al capdamunt de la llista: Whalberg és candidat a Millor Actor Dramàtic; el tàndem ja gairebé imprescindibvle en aquesta temporada de premis, Christian Bale i Melissa Leo, com a actors en Papers Secundaris, categoria en què els Globus hi han afegit Amy Adams.

De totes maneres, poden tenir-ho difícil els films que aspirin a guanyar el Globus de Millor Actor en Paper Secundari, perquè Michael Douglas hi aspira, pel seu treball a Wall Street 2: el diner mai no dorm, i, si bé és l’única a què aspira el film d’Oliver Stone, costa deslligar-la de la batalla de Douglas contra el càncer que pateix… i aquestes coses, a Hollywood, pesen molt.

Cigne negre, d’Aronofsky, s’ha quedat només amb 4 nominacions: a més de Millor Drama i Millor Director, compta amb Natalie Portman en l’apartat de Millor Actriu Dramàtica  i Mila Kunis, com a Millor Actriu en Paper Secundari. I amb 4 bregarà per aconseguir algun Globus també Començament (Inception / Origen), tot i que aquests premis no compten amb apartats diguem-ne tècnics —no es reconeix ni efectes especials, ni muntatge, ni fotografia…—: gairebé hem de prendre’ns-ho com una sorpresa, però el cas és que aspira a Millor Pel·lícula, Millor Direcció —Christopher Nolan—, Millor Guió i Millor Banda Sonora.

Com sempre, els Globus d’Or tenen els apartats de Pel·lícula, Actor i Actriu  dividits entre Drama i Comèdia o Musical; de manera que les comèdies i els musicals hi acaben prenent més protagonisme que als Oscar, on no hi ha aquesta diferenciació. Tanmateix, enguany resulta que els 5 directors nominats són els de les pel·lícules candidates com a Millors Drames i que només 1 guió de comèdia ha aconseguit ser candidat. Fins i tot de les 5 bandes sonores nominades, 3 són de drames. De manera que els de l’associació de la premsa estrangera acreditada a Hollywood sembla que hagin deixat les categories de comèdia o musical ben bé per a les cançons i els apartats específics que els permeten fer un cert reconeixement als professionals d’aquests gèneres. Burlesque, de Steve Antin, i Alícia en terra de meravelles, de Tim Burton, semblen predestinades, doncs, a fer aquest paper —Helena Bonham Carter, nominada per El discurs del rei, no ho ha estat pel film del seu marit que, si bé ha valgut a Johnny Depp una candidatura a Millor Actor, resulta que aquest també en té una altra, igualment com a actor còmic, per El Turista—.

Si bé les nominacions dels Globus d’Or han posat sobre la taula noms com el de Ryan Gosling, per Blue Valentine; o el de Paul Giamatti, per La versió de Barney; o els de Jack Gyllenhaal i Anne Hathaway per Amor i altres drogues… no s’han estat de confirmar els protagonistes d’aquesta temporada de premis: Jennifer Lawrence, per Winter’s Bone; James Franco, per 127 hores; Nicole Kidman, per Rabbit Hole; Annette Bening i Julianne Moore, per The Kids Are Allright; Jacki Weaver, per Animal Kingdom; a més, esclar, dels Colin Firth, Jesse Eisenberg, etc.

Per descomptat, Toy Story 3 ha estat nominada com a Millor Film d’Animació i, fent-li companyia: L’il·lusionista; Gru, el meu dolent preferit; Com ensinistrar un drac (How to train your dragon) i Tangled (Rapunzel / Enredados).

En canvi, a la categoria de Millor Film de Parla No Anglesa, s’han cobert de glòria: Biutiful; Io sono l’amore; El Concert; Kray i Hævnen.

Finalment, parem-hi atenció, Carlos, d’Olivier Assayas opta als Globus d’Or en la categoria de Millor Mini-Sèrie o TV-Movie i el seu protagonista, Edgar Ramírez, ha estat nominat com a Millor Actor en Mini-Sèrie o TV-Movie.

***

La llista completa de nominacions als Globus d’Or, tant en els apartats de cinema com de televisió, clicant aquí [The 68th Annual Golden Globe Awards NOMINATIONS] o aquí [Nominees 68th Annual Golden Globe Awards – IMDB]

***

Aquestes nominacions ja les he incorporades al Comptador de premis anuals 2010.

***

FOTO © DeA Planeta Cartell català d’El discurs del rei, de Tom Hooper

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!