Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

30 de novembre de 2010
1 comentari

ISA 2010: les nominacions

Els Independent Spirit Awards són els guardons anuals de més llarg recorregut: per exemple, les nominacions d’enguany s’han fet públiques avui, però no se’n proclamaran els guanyadors fins a la vigília dels Oscar, és a dir, el dissabte 26 de febrer de 2011, a la platja de Santa Mónica (Los Angeles, Califòrnia). I és que l’autoanomenat “cinema independent nord-americà” gasta estratègies comercials ben desacomplexades i prou similars al cinema “dependent” dels grans estudis —alguns dels quals, a través de les seves divisions “indies”— tenen forta presència en els ISA: Focus Features —vinculada a Universal— té 9 nominacions; Fox Searchlight, també 9; Sony Pictures Classics, 7…

Winter’s Bone, triomfadora a Sundance i guardonada també a Berlín (Fòrum), encapçala la llista de films amb més nominacions, 7 (totes a les que podia aspirar). Aquesta història d’una noia que brega per salvar la família, anant a buscar el pare que s’ha fet fonedís en sortir de la presó, no tan sols aspira al guardó de Millor Pel·lícula; sinó també als de Direcció (Debra Granik), Guió, Actriu (Jennifer Lawrence), Actriu en Paper Secundari (Dale Dickey), Actor en Paper Secunadri (John Hawkes) i Fotografia.

The Kids Are Allright, de Lisa Cholodenko, també presentada a Sundance (Premieres) i guanyadora del Teddy Award a Berlín (Competició), ha congriat 5 nominacions als ISA: Pel·lícula, Direcció, Guió, Actriu (Annette Bening), Actor Secundari (Mark Ruffalo).

Amb 4 nominacions cadascuna s’han quedat El cigne negre, de Darren Aronofsky; Greenberg, de Noah Baumbach; i Rabbit Hole, de John Cameron Mitchell. Natalie Portman, Aronofsky, la pel·lícula mateixa i la fotografia són les quatres candidtures del film sobre la rivalitat entre dues ballarines, que inagurà Venècia 2010. Per la seva banda, Ben Stiller i Greta Gerwig són els principals trumfos de la comedieta de Baumbach (que ja va punxar força  a Berlín), per bé que també opta als ISA de Fotografia i Pel·lícula (però no al de Direcció). I curiosament, el primer film “mainstream” del fins ara gairebé “underground” John Cameron Mitchell, també té en l’apartat interpretatiu els millors reclams: tant Nicole Kidman com Aaron Eckhart aspriren a guardó, donant vida a uns pares sentimentalment paquetejats per la mort del fill —en aquest cas, també estan nominades Direcció i Fotografia—.

Amb 3 nominacions, 127 hores (l’aventura d’un muntanyenc entrampat en un canyó, a qui dóna vida James Franco, en el que és el nou film de Danny Boyle després de l’oscaritzat Slumdog Millionaire) compta amb les candidatures de Franco com a Actor, Boyle com a director i la de la pel·lícula mateixa. També amb 3 nominacions, Jack Goes Boathing, el debut rere la càmera de Philip Seymour Hoffman: Actriu en Paper Secundari (Daphne Rubin-Vega), Actor en Paper Secundari (John Ortiz) i Primer Guió. I una revelació ha congriat igualment 3 candidatures cadascuna: Tiny Furniture, de Lena Dunham —Opera prima, Primer Guió, Fotografia—

Un total de 8 títols han aconseguit 2 nominacions, entre els quals: Daddy Longlegs (Go Get Some Rosemary), de Ben i Joshua Safdie —John Cassavettes Award i Actor (Ronald Bronsteib)—; Mare i filla, de Rodrigo García —Actriu en Paper Secundari (Naomi Watts) i Actor en Paper secundari (Samuel L. Jackson)— i Get Low, d’ Aaron Schneider —Opera prima, Actor en Paper Secundari (Bill Murray).

En l’apartat de “pel·lícula estrangera” cal remarcar la nominació de L’oncle Boonmee, que pot evocar les seves vides anteriors, del tailandès Apichatpong Weerasethakul; El discurs del rei, de l’anglès Tom Hooper; Dels homes i els déus, del francès Xavier Beauvois —seleccionada, però, com a pel·lícula del Marroc…—; Mademoiselle Chambon, del francès Stéphane Brizé, i Kisses, de l’irlandès Lance Daly.

***

L’enllaç amb la pàgina de les nominacions als ISA 2010, clicant aquí [Spiritawards Nominees (ang)]

La llista completa de les nominacions, clicant aquí [2011 Independent Spirit Award Nominations Announced]

***

Les nominacions més significatives d’aquests ISA 2010, ja les he afegit al Comptador de Premis Anuals 2010.

***

FOTO Winter’s Bone, de Debra Granik

  1. Desitjo i espero que guanyi ‘L’oncle Boonmee’ com a millor pel.lícula estrangera ..
    encara estic fascinada … i m’agradaria que poguéssin traduïr els subtítols en català. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!