Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

8 de desembre de 2009
0 comentaris

La guanyadora de Sitges triomfa als BIFA 2009

Lluna (Moon), guanyadora a l’última edició del Festival de Sitges, ha estat la triomfadora als premis del cinema independent britànic (British Independent Film Awards -BIFA-), que s’han fet públics el dia 6, a Londres. guardonada com a Millor Pel·lícula, també el seu autor, Duncan Jones ho ha estat com a Millor Director Debutant. I és que la distinció com a Millor Directora ha estat per a Andrea Arnold, per Peixera, l’actriu protagonista de la qual, Katie Jarvis, ha estat considerada Millor Revelació de l’any.

Un dels títols que tenim ara mateix a la cartellera -i certament prou avalat per la nostra crítica cinematogràfica-, In the loop, d’Armando Ianucci, s’ha endut el premi al Millor Guió. I atenció perquè An Education, Premi del Públic a Sundance 2009 i un dels 10 millors films de l’any segons els National Board of Film Review Awards, ha valgut a Carey Mulligan el reconeixement com a Millor Actriu. Pel cantó masculí, Tom Hardy ha guanyat el permi de Millor Actor, pel seu paper a Bronson.

Buscant l’Eric, de Ken Loach, ha hagut de conformar-se amb el guardó de Millor Actor Secundari a John Henshaw; de la mateixa manera que Estrella brillant, de Jane Campion ha hagut de fer amb el premi a la Millor Fotografia -a Greig Fraser-. Tanmateix, en aquesta migradesa de reconeixements per a tots dos títols, hi pot haver pesat i molt l’altíssima probabilitat que tant Loach com Campion facin forat i gros als BAFTA, els premis de l’acadèmia britànica de cinema; de manera que és ben possible que el sector independent no hagi volgut deixar de remarcar-los, però s’hagi decantat per films que podrien tenir-ho més magre als BAFTA -les nominacions als BAFTA són el 21.01.2010-.

Anne-Marie Duff, la mare de John Lennon a la ficció de Nowhere Boy, ha guanyat el BIFA de Millor Actriu Secundària. I adonem-nos de com van les coses: a Anglaterra ja guardonen aquest film que el gener travessarà l’Atlàntic,  presentant-se a Sundance 2010, i, simultàniament, en aquesta edició del BIFA també premien -com ja he remarcat- la pel·lícula que guanyà el cor del públic a Sundance 2009: els calendaris van com van -i, d’altra banda, el concepte “independent” del festival de Robert Redford és clar que té molt de predicament entre els sectors professionals de la indústria del cinema-!

Bunny and the Bull, com a Millor Disseny de Producció; Mugabe and the White African, com a Millor Documental; Love You More, com a Millor Curtmetratge, i Deixa’m entrar, com a Millor Pel·lícula Estrangera, completen la llista dels BIFA 2009, en què Daniel Day Lewis ha rebut el Richard Harris Award, per la seva aportació al cinema “britànic”; Sir Michael Caine, el Variety Award, i Baz Bamigboye, el Premi Especial del Jurat.

La llista completa dels BIFA 2009 [WINNERS ANNOUNCED FOR THE 12TH BRITISH INDEPENDENT FILM AWARDS]

Les nominacions prèvies dels BIFA 2009 [BIFA · Nominacions: flaix d’urgència]

FOTO © Xingu Films Lluna, de Duncan Jones

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!