Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

6 d'abril de 2009
0 comentaris

Especial ‘Debat’: 3D

És espectacular el rebombori que, sobre la revifalla del cinema en 3D, s’està muntant des de fa mesos i especialment amb l’arribada a les nostres pantalles de Monstres contra alienígenes, que obre foc en aquesta estratègia de Hollywood per lluitar contra la pirateria i la crisi a la taquilla. Tinc ganes de dir-hi la meva i ho faré segurament d’aquí a unes dies; però, per si us pot interessar, us avanço que ho veig com una simple estratègia, de l’abast de la qual ja en parlarem -en sóc escèptic, passat el primer impacte publicitari-, i, sobretot ho considero un pas de rosca més en l’enfoc, al meu entendre equivocat, que ha dut la indústria del cinema a l’atzucac actual. Van convertir les pel·lícules comercials en simples succesions d’impactes audiovisuals, en els quals focalitzaven publicitàriament l’interès de l’espectador -majoritàriament jove-, fins que n’han saturat el personal i aquests, posats a veure de què va, en tenen prou fent-hi un cop d’ull amb el que es descarreguen per internet. En lloc de rectificar i recuperar camins més profitosos a mitjà i llarg camí, ara segueixen apostant per l’impacte, talment com si seguissim en una barraca de fira -però fa més de 100 anys que hi ha cinema i molt de temps que havíem deixat enrere la “barraca de fira”-. I tothom s’hi apunta: sales rutilants anuncien que s’han tecnològicament transformat, Canes inaugurarà amb un Pixar 3D, la factoria Spielberg s’hi ha afegit… Poser sí que l’únic futur que ens deixaran serà fer de les nostres sales una mena de petits “Imax”; però em temo que ni això: què en quedarà d’aquí tres o quatre anys, un cop hagi rodat el capital que tot això ha posat al mercat i el públic ja no hi experimenti cap sensació de novetat ni li despertin cap interès uns productes basats essencialment en el lluïment de tecnologia? Ja en parlarem.

Ara, em permeto recollir en aquest post els diversos articles que, sobre el tema de la 3D, s’estan publicant, i així també evito que aquesta qüestió em sobrecarregui els reculls setmanals AV7D.

Anant a Vull llegir la resta de l’article, recull d’articles sobre el cinema 3D.

FOTO © DreamWorks Monstres contra alienígenes, de Rob Letterman i Conrad Vernon

Especial ‘Debat’: 3D

***

El cine no s’ha mort. Sebastià Roig (Diari de Girona, 16.12.2009): “Avatar” (..) muntar una superproducció, i replantejar-la aprofitant la nova gramàtica visual que crea el 3-D, això ja és una altra història. Un repte artístic considerable. L’afegitó de la virtualitat i l’hiperrealisme digital al cine li obre uns camins insospitats. I si l’invent surt bé, pot significar una revolució tan notable en el mitjà com el pas del mut al sonor. O del blanc i negre al color. Temps al temps.

Això és cinerama. Àngel Quintana (El Punt, 13.04.2009): La 3D imposarà els films espectaculars de naturalesa infantil, i marginarà el cinema adult. Les sales seran un gran parc temàtic, i el cinema de veritat es consumirà a casa | Estratègia 3D.

La revolució del 3D. Judith Vives (bloc Espai Isidor, 06.04.2009): El cinema, que va néixer en una barraca de fira, no ha perdut mai la seva vocació d’entreniment i és conscient que en èpoques de crisi, toca innovar. Però el cinema no és únicament entreteniment | Estratègia 3D.

Cinema d’una altra dimensió. Raül Maigí i Xavi Castillón (elpunt.cat, 06.04.2009): El primer cap de setmana del cinema 3D digital acaba als Oscar de Girona amb plens a la sala i bones valoracions | Estratègia 3D.

Futur en relleu. Esteve Riambau (03.02.2009) parla de l’estratègia 3D, tot complementant-ho amb la peça Renovar-se o morir | Estratègia 3D.

El públic acull amb satisfacció la nova sala de cinema 3D dels Ocine Girona. Dúnia Riera (Diari de Girona, 05.04.2009): Molts pares acompanyats dels seus fills van assistir a la primera projecció gironina d’aquest tipus | Estratègia 3D i sala Ocine, de Girona.

Els cinemes Oscar de Girona inauguren la primera sala amb 3D digital a la demarcació. ACN/DdG (Diari de Girona, 02.04.2009): La direcció dels cinemes ha comprat un projector especial, anomenat Christie, que ha suposat una inversió de 80.000 euros | Estratègia 3D i sala Ocine, de Girona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!