Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

12 de gener de 2009
0 comentaris

Per la crítica gironina, “Les hores de l’estiu” és el millor film estrenat el 2008

De les 321 pel·lícules estrenades a Girona l’any 2008, Les hores de l’estiu, del francès Olivier Assayas és la que més vots ha congriat al sopar anual dels crítics gironins, que va tenir lloc divendres a la nit, en un conegut restaurant de la ciutat de l’Onyar. A frec, va quedar El cant dels ocells, d’Albert Serra: 46 punts va tenir, mentre que la guanyadora se n’endugué 48.

Ja situades a notable distància, un bon grapat de títols, separats entre ells per ben pocs punts i encapçalats per un tàndem curiós, gairebé surrealista, però eloqüent: El somni, de Christophe Farnarier, i El cavaller obscur, de Christopher Nolan. Els segueix, per ordre decreixent de puntuació: No és país per a vells, dels germans Coen; 4 mesos, 3 setmanes i 2 dies, de Cristian Mungiu; L’esdeveniment, d’M.N.Shyamalan, i Hi haurà sang, de Paul Thomas Anderson. Tancant la llista, amb força menys puntuació, però ocupant una mena de lloc d’honor, Coeurs, d’Alain Resnais, i La nit és nostra, de James Gray.

Tot i que una tercera part dels crítics i crítiques gironins van atorgar la màxima puntuació (10) a El cant dels ocells, d’Albert Serra, el fet que Les hores de l’estiu, d’Assayas, anés acumulant força punts d’una majoria de votants li ha permès de recollir-ne el màxim nombre. Són coses del sistema de votació que, des de fa anys, tenim el Col·lectiu de Crítics de Girona; un sistema, per cert, que fa temps va desterrar l’anacrònica idea de dividir les pel·lícules per banderes i que, per tant, se centra estrictament en la valoració de l’obra cinematogràfica. De manera que, com es fa evident enguany potser més que mai abans, en la votació única hi ha desacomplexadament, lliurement, pel·lícules de molt divers embalum de producció. Tant és; allò que importa és el que aporten des de la pantalla. I, certament, el resultat reflecteix una diversitat de tendències, gèneres i sensibilitats, com correspon a un Col·lectiu format per gent diversa, oberta a la riquesa de l’expressió cinematogràfica, en el més ampli sentit del terme.

Han votat enguany: Jordi Camps Linell, Ramon Girona, Íngrid Guardiola, Imma Merino, Àngel Quintana, Edmon Roch, Marta Sureda, Guillem Terribas i Paco Vilallonga. Jo, no. Hi era, al sopar i em sento plenament solidari del resultat; però tinc per criteri no votar l’any que no hagi vist un nombre mínim de pel·lícules i aquest any no he arribat al llindar que em tinc marcat. Espero que aquest 2009 pugui fer els deures i dir-hi la meva el gener del 2010.

FOTO © Baditri Les hores de l’estiu, d’ Olivier Assayas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!