Agafada al vol

Som les paraules que diem

23 de setembre de 2018
0 comentaris

Obrar

No hi ha res més inestable que la normalitat. El que per a uns passa desapercebut a còpia d’assiduïtat per a uns altres pot resultar un apreciat retrobament o una descoberta notable. De vegades, però, cal aplicar una mirada atenta per a remarcar les troballes.

Aquí sempre ens referim a retrobar paraules, és clar. Com la que vam recuperar en una passejada amb una amiga pels carrers vells del poble. Vam anar saltant d’un tema a un altre fins que va aparèixer l’interès sobre la casa antiga on havia viscut tota la vida i que ara ha quedat abandonada. Ens va comentar que no en podien traure cap profit perquè s’havia d’obrar. La casa plena d’habitacions, amb una cuina de molts anys i tots els espais que havien tingut tanta vida ha quedat en un total silenci.

Em va encantar sentir-li fer servir el verb obrar en el sentit de fer obres en una casa, és a dir, de fer-hi reformes. L’hi vaig dir i se’n va sorprendre. Ella sovint m’envia paraules que sap que m’interessaran, però va reconèixer que aquesta en concret no me l’hagués enviat mai. Què té d’especial, per què em va cridar l’atenció, doncs? Obrar té diferents accepcions; tres o bé quatre, segons quina font es consulta. Al GDLC ens en dona una informació molt completa i endreçada. D’una banda, ens ofereix els sentits més relacionats amb el seu origen -del llatí ŏpĕrare , ‘treballar’- que estan vinculats amb el món dels oficis: afaiçonar el fang, planejar la fusta, fer obres en un edifici. Potser per això, actualment no tenen la mateixa freqüència d’ús que els altres dos sentits: procedir (Ha obrat molt malament) i tenir eficàcia (El remei encara no ha obrat). Llegint els diaris mateix ens podem ensopegar sovint amb frases que posen en circulació aquestes accepcions. En canvi, qui diu encara -com ho fa la meua amiga- que ha d’obrar la cuina?

Tot el que ens ofereixen els diccionaris no té el mateix rendiment ni la mateixa representació en el món real de les converses humanes ni en l’univers de les lectures efímeres que voletegen diàriament al nostre voltant. Per això, cal saludar cordialment els passatgers ocasionals i donar-los una benvinguda ben cordial. Per a estimular-los a tornar. Perquè vinguen més sovint.

Fotografia de ferendus

Entufar-se
29.01.2022 | 7.55
Alfàbiga
04.08.2015 | 10.35
Cocons
15.11.2018 | 10.23

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.