Agafada al vol

Som les paraules que diem

3 de setembre de 2015
0 comentaris

Núgol

La meteorologia omple moltes converses, ocupa espais informatius i demana un bon grapat de paraules. També trasllada damunt d’un mapa l’imaginari col·lectiu.

Després d’un estiu en què hem tingut de protagonistes els termòmetres, ara -a punt de posar un peu en la tardor- tot sembla que es torna més normal i més previsible. Alguns dies ja plou. Per tant, mirem el cel i ens alegrem que bells núgols ens recorden elements del tot inversemblants, penjats allà dalt.

Núgol és una variant dialectal de la forma estàndard núvol, que ve del llatí nūbĭluennuvolat. I té moltes altres germanes: núgol, nigul, núvel, núguel, nuvo, nuul i núvola, segons ens indica el DCVB. I com ens recorden els diccionaris, aquesta paraula s’usa amb valor nominal i amb valor adjectiu. Tant diem “Quins núgols més negres!” com “S’ha posat núgol”.

A més a més, dins de la mateixa família, allà on coneixem la forma núgol, també tenim els derivats nugolada i ennugolat, corresponents a les formes generals nuvolada i ennuvolat. M’imagino un record al balcó de casa; mon iaio sentenciant: “Quan passarà tota esta nugolada, farà un dia de bon sol”.

De fet, en diferents zones del territori lingüístic es coneixen també altres maneres de referir-se a la massa blanquinosa o grisosa que conté diminutes gotes d’aigua i que corre cel enllà. Bromes o boires són les més freqüents, tal com recull el mapa “Els núvols” del Petit Atles Lingüístic del Domini Català.  Quan algú vol excusar-se amb el pretext d’haver fet una broma, qui no ha sentit mai l’amonestació: “Les bromes porten aigua!”?

Mai mai no em deixarà de sorprendre tota aquesta gran variació lèxica que tenim. Tan bon punt et poses a furgar una miqueta en una paraula, n’apareixen un fotimer que són parentes o que comparteixen promíscuament el mateix catre.

Tant per triar i tan poc que es nota, de vegades!

Fotografia de Toni Cases Vidiella a De camí cap a casa

 

Espigalls
07.02.2014 | 6.40
Entumir
07.01.2022 | 3.01
Justejar
15.05.2020 | 7.52

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.