25 de setembre de 2018
0 comentaris

Blackstone

Publicat a El Punt Avui:

Els ciutadans hem pagat tres vegades la crisi del totxo. Primera: ningú va parar la bombolla i molta gent va perdre la casa perquè no podia pagar la hipoteca. Segona: el rescat dels bancs l’hem acabat pagant de la nostra butxaca malgrat que se’ns va dir que no ens costaria ni un euro. I tercera: ara aquells pisos que s’havien quedat els bancs, en lloc de revertir en habitatge social, com una mena de rescat ciutadà, han anat a parar a preus de ganga a fons voltor que els posen a la venda o a lloguer a preus indignants.

La compravenda immobiliària més important de Madrid no és el xalet de Pablo Iglesias i Irene Montero. El gran pelotazo són els 128 milions que va pagar el fons voltor Blackstone per 1.860 habitatges de protecció oficial de l’empresa municipal d’habitatge quan l’alcaldessa era Ana Botella. Però no patiu, ningú de la dreta política i mediàtica s’escandalitzarà com amb la casa dels Iglesias-Montero.

Ara aquest grup nord-americà –que ja era el propietari immobiliari més gran del món– és també el més important colós del totxo a Espanya. Avui ja té actius valorats en 23.000 milions després de comprar la majoria de Testa al BBVA, Merlin i el Banc Santander. El negoci és fàcil. Comprar empreses i actius en dificultats –o sigui a baix preu– i treure’n bones plusvàlues. Res a dir si, com ha fet, es queda Cirsa o l’edifici de Planeta. Ara, el que és un escàndol és quan es queda actius amb la connivència política. EI 2014, va comprar al FROB –el fons creat per l’Estat per la crisi financera del 2008– la cartera Hèrcules: 41.000 hipoteques i actius immobiliaris de l’antiga Catalunya Caixa. 3.600 milions per actius amb un valor nominal de 9.000 milions. I no va parar de comprar carteres d’immobles i hipoteques al Sareb, l’anomenat banc dolent creat amb participació pública, i als bancs que havien sobreviscut a la crisi: BBVA, CaixaBank i Sabadell. Manuela Carmena hi ha intentat posar remei. Pedro Sánchez diu que vol limitar la força dels fons voltor. Que ho provin. Ens han robat a mans plenes i el PP ho ha tapat amb la bandera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!