Anotacions rizomàtiques

L'escriptura proteica front a la cultura quadrangular

10 d'abril de 2012
3 comentaris

“DESANGENOLLATS”, ENGINYOSOS, INGENUS I GENUÏNS: POEMES DELS MEUS ALUMNES!

SONET DE L’ANATEMA

 

Volia preguntar-te si vas tindre cap problema

El dia que et vaig tirar la canya amb passió,

Si els mots et van posar en cap ardu dilema

O si et sembla que em vaig propassar jo,

 


Perquè per ahí  m’han dictat compacte anatema,

I m’han negat uns drets legítims a la impressió,

Com qui furga en un cas d’expeditiva sol·lució

O com qui ofega rere impostada i casta flema;

 


Volia saber en detall la teua exacta opinió,

Perquè el do verbal  aquell dia era una festa

De creativitat joganera i decorosa cel·lebració;

 


Potser ells han tancat files per raó més agresta

I estan que els sobrepassa tan encertada intenció:

¿per què censurar el dolç rastre d’una  vida xalesta?

 

 


Escrit per Jordi Calmallarga, 37 anys, Llicenciat en Ciències Veterinàries i Alimentàries al Campus d’Albercoquers;  tal com ell es defineix:  “comerciant de queviures al detall i pro-factor de re-versos a l’engròs”;  impulsor de l’Associació “Negre sobre Blanc” que està  introduint les tradicionals ovelles negres per a la ramaderia autòctona de Cafarnaüm de Ponent, així com soci fundador del Grup “Tremp al Tuacte” que finança la restauració de la immensa cristallera policromàtica i històrica de la Sinagoga General del seu gran poble;  sots-secretari d’Afers Polèmics del TENIM (Taula d’Erudits Nímbics i Intel·lectuals Magnànims); els diumenges té costum de llegir el periòdic ABC sense problemes intestinals i la seua divisa sobre l’art poètica es sintetitza en la fòrmula: “res és fortuït, tot és gratificant”.

 

 


 

 

 

OH- CARAGOLS AL VAPOR

         Són caragols! Són caragols!

         Per què? Per què?

         Perquè tenen bava i s’arrastren!

Popular sud-valencià

 

Per ahí van dient que ets un embolicaor,

I a on poses els peus sembres la kom-fusió:

Et tallen com un bacallà amb torta raor

I t’escaliven en pactes de desil·lusió,

 

Tu deixa’ls que traguen tota la bavor,

Com llimacs de lenta expedició,

I ja els repuntaràs la falsa estretor

Del seu ànim perdut de submissió,

 

Llava’ls les brutícies al Poador,

Aboca’ls sal iodada al seu caparró,

Prepara romer, all i pimentó,

 


Faran molt bons caragols al vapor

Dins el  brou alegre d’intens sabor:

Per a l’aperitiu, pren aquest tovalló!

 


Escrit per Glòria del Delme, 42 anys, separada conjuntural, poeta d’ocasions i empleada permanent del Servei d’Higiene en el Treball i Ergonomia Oficinística, de la Conselleria d’Administracions Púdiques de la Sereníssima República Hereditària dels Baladres;  conrea un blog gastronòmic d’inspiració africana titulat “Sabors berebers: de la sal al cel”, amb molt d’èxit de participació femenina; és vice-presidenta del prestigiós Comité Igualitari de les Dones Subalternades, tot promovent amb originalitat la idea del subalternament com a una forma de maltracte estructural que redueix avui en dia les possibilitats de reproducció i supervivència social; a més, cada quinze dies organitza trobades privades amb moltes amigues per a posar-se al dia de la nova tecnologia eròtica de les sex-shops; en matèria d’estètica, la seua filosofia parteix d’una relectura personal dels axiomes de la poesia neo-tactilista: “…les imatges han de ser palpables com un clauer massís en la butxaca esquerra del teu pantaló cenyit, no crec en les paraules centrifugades i etèries que escapen del camp de la palpabilitat, per això aposte decididament pels versos que resulten més tangibles, pel flux aquàtic de mots concrets que més s’aprope a les subtils sensacions epidèrmiques…”.

 

AB-SOL-U(N)CIÓ!

 

Que ens absolguen els qui tinguen millor cadira

Des d’aquest cant ben poc els la removem,

Només gaudim del sol puixant que expira

en la vesprada càlida que ningú tem:

 


les serres inundades de llum recidiva,
el refilar constant dels més fràgils ocells,

la verdor oxigenant dels tossals vells,

i el cel cripto-jueu — vastitud altiva;


 

i els qui sojornen als Palaus del Maldesfer

que reconsideren el valor de la vida

i moderen eixa actitud baralladissa:

 

només som habitants d’un parlar enciser

i als escriptoris, enmig de rauxa i paper,

destil·lem raons i voluntats pulcríssimes.

 

Escrit per Josep Cristòfol, 47 anys, lletraferidor del grup d’”Amics de la Polseria” i camioner transportista en la ruta del nyespro Callosa d’en Sarrià-Barcelona-Perpinyà; va aprovar fa dos anys el nivell mitjà de la Junta Qualificadora del Valencià i en la seua opinió “val més una manifestació d’aclarícia contundent que 300 estones de pegar-li voltes al nano de la lletra menuda”; està afiliat al Grup Laboralíssim de la Fundació UGT (Ungits per Gentilesa del Telefonista), llig el periòdic “El País” sense problemes hepàtics i sovintejava – en el seu dia—el Bar Rossinyol, ara desaparegut. També podeu llegir unes gloses seues a l’estil mallorquí, clicant ací.

[Hi ha més: clica avall…]



DOCUMENTAL

Quina és la cançó feliç dels llagostins menesterosos? No tenen temps: van botant entre fulles a la recerca de gramínies. Quin és el somni admirable dels porcs de l’estable? No tenen temps: com a molt enyoren cap endavant una vaga salvatgia inassolible. Quina és la idea exemplar de les formigues gregàries? No tenen temps: les tasques estrictes del seu instint jeràrquic les deixen esgotades per a pensar. Quin és el sentiment d’orfebres de les rajades abissals? No tenen temps: han de sobreviure i procrear-se eficientment sota tonellades d’aigua salada. Quina és la dissertació matisada fins a l’infinit dels negres escarabats post-kafkians? No tenen temps: necessiten fer més grossa la pilota del fem unidimensional.

Quins són els valors espirituals immanents dels hòmens que prediquen descreguts i materialistes? No tenen temps: han de barallar-se entre ells per a provar d’imposar precàriament punts de vista parcials i desesperançats. I així,  comportant-se com a animals, els sermonejadors laics espanten i fan fugir a tots els àngels solars en el llindar protector de la plerombra i l’espectrisme. Per aquests topants, la unitat de la revel·lació tardarà unes quantes setmanes més en assolir la seua presència clara.

I és possible que mentrestant els llagostins necessitats arriben a cantar animats la seua senzilla satisfacció digestiva. I és possible que mentrestant els porcs de l’estable s’abandonen en l’alta nit del repòs a visions oníriques profundament recentradores. I és possible que mentrestant les formigues subalternes de l’ordre massificat arriben a concebre una nova filosofia moralment admirable, consistent i pràctica. I és possible que mentrestant les rajades suboceàniques s’emparellen enmig d’afectes afilagranats i exquisits, tot convertint el seu Amor aquàtic en una joia valuosíssima de formes esplèndides i meravelloses. I és possible que mentrestant els obscurs escarabats post-kafkians intercanvien parers sota el signe de l’amabilitat contrastativa i es lliuren a raonar subtilment en col·loquis redons, higiènics, plurals i inacabables. Tot això és tan possible com la fragilitat i limitació congènites del temps.

 

Escrit per Maria Pilar Prous, 73 anys, és jubilada (durant dècades fou mestra d’educació primària en el Col·legi d’El Mirador), participa activament en la Societat Protectora d’Animals Domèstics sense Llar;  gran coneixedora de les religions del món, practica el jainisme entre anades i vingudes a Marsella, Dubrovnik, Petersburg i Guantzou, on viuen els seus quatre fills i onze nets; sovint recomana amb entusiasme a tothom que fem el trajecte complet en el ferrocarril transsiberià; en matèria política la seua opinió és molt senzilla: “dos no es barallen, si un no vol” i preguntada per la creació literària sosté: “no tinc cap ambició, només comunicar el panorama complet de la circumstància expressament oblidada”.

“DESANGENOLLATS”, ENGINYOSOS, INGENUS I GENUÏNS  😉

                      

Aquestes de dalt són les veus eixerides dels meus quatre alumnes del “Taller Rizomàtic de Confaulaments i Sub-in-versions”

en una xicoteta mostra de les seues habilitats llímbiques, proètiques i profètiques,

l’aula de les nostres classes privades per a adults està ubicada en la Terrassa Coberta de l’Hort dels Rossinyols,

habitualment seguim un Tri-Libium consecutiu: gots de suc energètic de taronges navelates, tasses de té verd de la varietat gunpowder xinés i unes copetes de moscatell de la Marina Alta,

els repertoris de l’aula també s’ajusten a tricotomies homologables oficial  i cavallerosament:

         des de l’angle formal: lliçons magistrals i penyassegàries, pràcticum d’exercicis i contrast-posada en comú.

         des de l’angle material: “imaginística creaptiva”, “semàntica tamís-tàntrica” i recursos de ri(t)mologia.

cada curs anual equival a 20 crèdits extra-acadèmics, convalidables en descomptes i “a comptes” de delicatessen i complements de luxe als comerços més pròxims.

 

els poemes que heu llegit més amunt són un exercici dins de la unitat didàctica “Conflictes sòcio-culturals en la voluntat prístina dels poetes autèntics: desangenollats, enginyosos, ingenus i genuïns”: primer han analitzat i comentat el sonet “Poeta perillós…” de Joan Valls Jordà (Ciutat d’Alcoi, 1917-1989), i després han desenvolupat el tema lliurement, esperem que haja sigut del vostre gust, o almenys vos revitalitze la curiositat i les ganes de seguir exhortant en re-versos i contra-rimes,

 

per la meua banda com a promotor  autònom i tutor atent d’aquest taller especialitzat m’adone que no sols he aconseguit “fer escola”: a més, alguns dels meus alumnes han superat al mestre, cosa molt fàcil d’aconseguir i per a la que estava preparat en les expectatives inicials de l’ofici: ¿què hi haurà més bonic en aquesta vida que llençar a l’aire la llavor docent  i que el món et retorne flors més delicades i fruits més saborosos que els que maduren als teus guarets? 😉


SALUT, VISCA LA PRIMAVERA

I MOLTA POESIA PER A TOTHOM! 😉

 

 

Poeta perillós, rerassagat,


amb un rostre d’acòlit malferit

i uns ulls d’esguard febrós i embadalit.

N’era la marca del meu veïnat.

 

Mig boig i mig furó. No es fieu d’ell.


Diuen que és llest en picardia i faula

i adoba en verí fosc vers i paraula,

en vermellor astuta de donzell.

 

Ja afermada la pèrfida etiqueta,


restava definit l’obscur poeta

i al vent del poble obria’s l’aventura.

 

Cantaire esmaperdut. Ai qui ho diria!


Tot per cercar la magna melodia

contra tanta insuflada podridura.

 


 
Escrit per Joan Valls Jordà (Ciutat d’Alcoi, 1917-1989)

 

 
  1. I visca, visca, la primavera i aquests alumnes, encara que tenen un bon mestre.
    Tindrem on triar i remenar, no creus ? Fantàstics !
    Bon vespre.
     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!