Anotacions rizomàtiques

L'escriptura proteica front a la cultura quadrangular

3 de juny de 2011
0 comentaris

TRES CANÇONETES TUNISIANES DEL MÍTIC HEDI JOUINI (Poesia Popular)

Ací el trobador de Tunis, més content que un gínjol i rascant el seu llaüt que és més gran que una cistella, eleva l’art del “piropeig” de carrer (o del compliment espontani) a categoria de cançó intemporal de la Mediterrània. “Ai, morenassa, ai, morenassa!”

Hedi Jouini Samra Ya Samra – www.fann-cha3bi.com por Mzawdi

I ací, Sabir Rabai, en un show televisiu i acompanyament simfònic, canta la molt famosa “Taht el Yasmina”. Les cançons escrites per Hedi Jouini han conegut milers de versions arreu del Màgrib. Fins i tot Maria del Mar Bonet ens la va difondre amb una lletra com aquesta:    “Una esperança em donareu / i ara ja ho heu oblidat…”. La melanconia estilitzada aporta dosis de civilització elevada per a cohesionar els imaginaris nacionals.

Saber Rba3i – Ta7t El Yasmina F’Ellil por nice_

I ací, altra volta Hedi Jouini en directe a un video històric, cantant els versos que li va dedicar a la seua esposa Ninette, d’origen jueu. “Els envejosos em pregunten què faig amb una dona tan estranya / i jo els dic que ella és la meua Eva i jo el seu Adam”. I per a reblar el clau del seu amor permanent: “Sóc peix viu dins la seua aigua clara”. Observeu quina harmonia en la coral i en l’orquestra andalusí. I quin sentiment li brolla en escena al mestre!

HEDI JOUINI…LAMOUNI ELLI GHAROU MENI por LAHMI

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!