L'Altra Ràdio

La cultura audiovisual a l'abast de tothom

26 de maig de 2018
0 comentaris

L’altra ràdio, primer programa que farà una edició íntegra dins del supercomputador Mare Nostrum

Dimarts 5 de juny, al vespre, L’altra ràdio de Ràdio 4, dirigit i presentat per Cinto Niqui, enregistrarà una edició especial cara al públic dins del Mare Nostrum 4. Aquest supercomputador està instal·lat a la capella de la Torre Girona, seu del Centre de Supercomputació de Barcelona (BSC), dins del campus de la Universitat Politècnica de Catalunya, a Barcelona. Un indret que té un gran protagonisme a la novel·la Origen (2017) de Dan Brown.

Abans d’enregistrar el programa 20 oïdors podran fer una visita guiada en aquest indret tan singular i tan important per a la investigació científica. De 17 a 18 hores es farà la visita i de 18h a 19h s’enregistrarà el programa. A la capella de la Torre Girona només hi poden accedir 20 persones i caldrà ser molt puntuals.

Si ens voleu acompanyar la tarda del dimarts 5 de juny en aquesta experiència única i fer la visita al BSC ens heu d’enviar un correu electrònic, amb el vostre nom i cognom, a altraradio@gmail.com posant a l’assumpte: “Programa al Mare Nostrum”. Només podem acceptar dues persones per cada correu electrònic. La llista d’assistents es fa per ordre rigorós d’arribada de les peticions. Una vegada rebut el vostre correu enviarem les dades exactes d’accés. Gràcies a totes les persones que ens vulgueu i podeu acompanyar-nos.

En aquest programa especial hi participaran: Mateo Valero, director del Centre de Supercomputació de Barcelona (BSC); Ulises Cortés, director del grup de recerca del BSC d’ Intel·ligència Artifical d’Alt Rendiment; Oriol Riu, responsable de visites del BSC; Carme Torras, professora d’investigació a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC) i Ramon Sangüesa, doctor en informàtica i col·laborador de L’altra ràdio.

El programa fet dins el supercomputador Mare Nostrum es podrà escoltar el dijous 7 de juny, de 22:05 a 23 hores, i el diumenge 10, a les 24 hores (dilluns a les 00 hores). Posteriorment es podrà escoltar a la carta a http://www.rtve.es/alacarta/audios/laltra-radio/

El Mare Nostrum està plenament dedicat a generar coneixement. S’utilitza pràcticament en totes les disciplines científiques -des de l’astrofísica o la física de materials, passant per la biomedicina- i també en l’enginyeria i la indústria. Dels gairebé 400 científics de 25 països que utilitzen el Mare Nostrun: 194 treballen en ciències de la computació, 82 en aplicacions computacionals en ciència i enginyeria, 66 en ciències de la terra i 54 en ciències de la vida. Entre els projectes de recerca n’hi ha sobre el canvi climàtic, les ones gravitacionals, la vacuna contra la sida, noves teràpies de radiació contra el càncer i també simulacions sobre la producció d’energia de fusió, entre d’altres.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!