Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

14 de desembre de 2007
7 comentaris

El sobiranisme, també a la xarxa social Facebook

Els internautes més actius i dinàmics no en tenen prou, amb un bloc. A part d’escriure i llegir blocs, tenen la necessitat vital d’estar a pertot. Les noves eines, les participatives de l’anomenada web 2.0, fan fortuna. I et trobes blocaires catalans a cadascuna d’aquestes eines. La Internet catalana és així: incansable. La militància sobiranista a la xarxa, també.

El blocaire Lluís Soler Turu (foto), regidor d’Esquerra a Viladecavalls, ha promogut una campanya en favor d’un estat propi a la plataforma social Facebook. Fa poques setmanes vaig entrar-hi, al Facebook [el meu perfil], i allà em vaig retrobar amics, coneguts i saludats blocaires. Hiperactivitat digital. Excitació ideològica, ja sigui de socialistes amb la mirada posada en les eleccions de la tardor o de sobiranistes de cocció lenta que albiren l’estat propi i el proposen, en català i en anglès, a través d’aquestes eines globals que proliferen i guanyen usuaris. I que també alimenten una nova bombolla.

He demanat a Lluís Soler Turu que ens informi de com va anar això de la campanya per un estat propi al Facebook, i m’ha respost això:

"El primer com que sento a parlar del facebook va ser a través del bloc e-Xaps [de Xavier Peytibí] i la campanya electoral a la presidència d’EUA. Curiosament, al cap de pocs dies, una amiga meva que està fent un postdoc de física a Washington em va convidar a obrir-me un perfil en aquesta plataforma social.

Mica en mica he anat fent proves i descobrint les possibilitats del facebook. Fa un parell de setmanes, un amic meu em va convidar a unir-me a una causa del facebook, que es dedica a fer un recompte de la gent que li agrada la música "metal". Així va ser com vaig descobrir que el facebook permetia crear causes i agrupar persones al facebook que estiguessin d’acord amb els objectius d’alguna causa concreta.

Automàticament, vaig començar a fer cerca de causes a favor de la independència dels Països Catalans, pensant que a algú ja se li hauria acudit crear-ne alguna. En vaig trobar només una, anomenada "Catalunya" però no es feia referència explicita a tesis sobiranistes. Aleshores se’m va acudir fer l’experiment de crear una "causa independentista" per ajudar a fer difusió de la campanya www.estatpropi.cat impulsada des de la XBS, i veure quanta gent s’hi adheriria convidant els meus contactes facebook.

La gràcia de crear causes al facebook és que quan t’uneixes a un causa, automàticament pots convidar tots els teus contactes facebook a la causa a la qual t’acabes d’unir. Això fa que crear una causa d’aquestes característiques sigui molt atractiu perquè la difusió de la mateixa podria arribar a una velocitat vertiginosa sempre que les persones recent adherides convidin a tots els seus contactes facebook a sumar-se a la causa. Per aquest motiu, m’imagino que amb només 10 dies i sense fer-ne cap mena de difusió, s’ha arribat a crear una petita xarxa de 38 (i pujant) perfils de facebook a favor d’un estat propi. Imaginem ara que cada adherit a la campanya aconsegueix que dos dels seus contactes facebook s’hi adhereixin. Teòricament sembla molt senzill pensar que els adherits puguin augmentar de forma exponencial. Ja veurem què passa a la pràctica.

Ara només cal esperar com evoluciona, i esperar que també s’apuntin a la web de la campanya www.estatpropi.cat, hehehe.

L’enllaç de l’esmentada causa al facebook és aquest:
http://apps.facebook.com/causes/view_cause/36953

i l’enllaç que em suma adhesions a la causa des del meu perfil, em sembla que és aquest (no n’estic segur):
http://apps.facebook.com/causes/view_cause/36953?recruiter_id=9747667

Si tens dubtes ja saps com contactar amb mi.
A reveure!"

  1. Hola Saül,

    Ara que parles de Facebook, vull destacar-te un fet que m’ha sorprés gratament. La regidoria de Comunicació, Participació ciutadana i Noves tecnologies de Vilassar de Mar, va crear un grup sobre el municipi a Facebook, des d’on es va informant i preguntant sobre fets rellevants del municipi. Tan siguin favorables com desfavorables.

    Jo fa més de 6 mesos que estic a Facebook, haig de reconèixer que només entrar ja em va captivar, i encara no havia vist una experiència com aquesta que, des del meu punt de vista, demostra que tenim gent a Catalunya innovadora i que coneix i domina les noves tecnologies i sap aplicar-les en la seva mesura.

    Suposo que aquest fet, si hagués passat als EE.UU seria portada de diaris i televisions, però aquí passa desapercebut, i estic convençuda que a casa nostra hi ha experiències pioneres que no sabem valorar.

    No cal dir que Facebook està sent tota una revolució i experiències com la de Vilassar de Mar demostren que encara queda molt suc a treure.

    Espero que a tu t’agradi tan com a mi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!