Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

7 de juny de 2007
12 comentaris

Novament pendents d’Espanya

Mentre a Catalunya es perpetra allò que alguns ja anomenen el convergenticidi, que consisteix bàsicament en arraconar la federació nacionalista a totes les institucions del país, a l’Estat tot es remou novament amb la vista posada en les eleccions de la tardor o de la primavera, segons convingui.

Encara no hem paït el resultat del 27-M ni el frenètic repartiment d’alcaldies i presidències d’administracions supramunicipals, que tornem a pujar a la muntanya russa de la política estatal amb un PP envalentonat i un Zapatero que intenta reaccionar ficant De Juana Chaos a la presó. Rajoy treu pit, convençut més que mai del seu ingrés a La Moncloa. Amb un PP que té indissimulada moral de victòria, això s’anima. Aquí i allà.

Perquè Catalunya torna a estar pendent d’Espanya. Tornem a mirar la política espanyola, supeditats tots els partits catalans a la sort de Zapatero i Rajoy, al resultat d’unes eleccions que poden tenir rèpliques a Catalunya si l’aritmètica situa CiU com a àrbitre de la política espanyola i debilita o reforça els socis del tripartit.

Sembla que ens perdonaran la vida. Que la retallada estatutària del Tribunal Constitucional no serà tal, bàsicament perquè la postposaran fins després dels comicis a Corts espanyoles i llavors no convindrà ni a Zapatero ni a Rajoy una esporgada monumental. La solució intermitja s’anomena "sentència interpretativa", que és la manera de no tombar del tot l’Estatut ja retalladet però anar-lo reduint a la caricatura d’una versió 2.0 del text del 79. Cap inquil·lí de La Moncloa, l’actual o l’aspirant conservador, es pot permetre una sentència que destrossi la reforma estatutària que tants maldecaps ens ha donat. L’abús electoralista ja està fet, per a què enganyar-nos. I un cop ha prosperat el despropòsit, ara toca dissimular-ho amb una última retalladeta que excessivament insultant. A ulls espanyols, vull dir.

Mentre a Catalunya el tripartit (amb l’excepció de Barcelona pretesament alliçonadora) actua de forma implacable allà on l’aritmètica ho permet (la llei és una cosa i el respecte a la voluntat popular ja són figues d’un altre paner!), Duran reforça el seu espai entre catifes del Congrés a l’espera d’un duel (l’enèssim) amb Mas per fixar les regles del joc: on es decidirà el pacte amb majúscules? Perquè CiU està abocada al paper d’àrbitre a l’Estat com a salvavides. I l’equidistància entre Zapatero i Rajoy (si ETA decideix no decantar la balança amb alguna majoria absoluta en format d’explosiu) és un terreny en què Duran es pot sentir còmode, però altres sensibilitats de la federació no gaire. És evident, en qualsevol cas, que un Zapatero necessitat de CiU podria actuar com a element desestabilitzador d’un tripartit que Montilla va fer sense l’aprovació de Ferraz ni de La Moncloa, que aviat és dit.

Més pendents de Madrid, doncs. Un Madrid entregat en cos i ànima al PP, excusa prèvia per a la retòrica frase segons la qual "Madrid no és Espanya". No sé pas què dir-vos. Perquè si Madrid acaba sent Espanya, i si les municipals i autonòmiques de l’altre dia són premonitòries, ens trobem davant d’un escenari divertit divertit. I dic divertit perquè els analistes polítics tornen a tenir feina per endavant. Zapatero perd Simancas i Sebastián. L’alto-el-foc és formalment història, De Juana torna a ser la torna, ANB ara fa nosa i la mà dura és la recepta que tot ho cura. Sobretot quan vas curt de vots. Qui havia parlat d’apatia?

Per cert, quan parlo de convergenticidi dec exagerar. A CiU encara li queden l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i la Diputació de Tarragona. Com se m’havia passat…

  1. La llàstima és que de Comèdia no en té res. Eta anunciant que trenca l’alto-el-foc. ERC i PSC intentant asfixiar CiU arreu. El PP i els seus corifeus posant pals a la rodes des del primer dia al procés de pau fins que s’han sortit amb la seva. En ZP fent més cas del Mundo i la Cope que de l’experiència dels irlandesos i els anglesos en conflictes com el basc. La Hispanidaz tota buscant desesperadament una lletra per a l’himne d’un estat que no existeix. Espanya? Era al segle XVI que hi havia el conjunt dels Regnes d’Espanya, comptant-hi Portugal i tot. Ara, o ets Castellano de España, o sinó ets un espanyol de segona, i si ets català i jugues al Barça, ja ets un español bajo sospecha. Heu vist com es posen les mitgetes de la Selección en Xavi i en Puyol? Hi ha gent que s’hi fixa, perquè és una qüestió molt important, i ho denuncien. Em vénen ganes de fabricar una lletra per al cony de marxa de granaders, però em temo que seria difícial de superar aquella que acaba "…si la canya cau, espanya adéu-siau!". Aquest és el concepte: Espanya adéu-siau. A veure quan fotem el camp d’aquest femer. Esclar que si hem d’esperar que Esquerra ens hi dugui… anem aviats. Sembla una comèdia dels despropòsits. Però no ho és. És el drama de cada dia.

  2. Convergenticidi pur i dur. Mireu l’article d’en Tremosa avui a l’Avui. Molt bó.
    Això a part de que és la voluntat de residualitzar el nacionalisme, seria igual de menyspreable a qualsevol altre partit i a qualsevol país.
    La força més important d’un país, exclosa de totes les institucions per un cordó sanitari com si fóssin el FN.
    ERC va de pet la marginalitat, és més socialista que ICV, i la gent ho veu.

  3. La voluntat popular atorga escons, i els escons trien l’alcalde. Som una democràcia parlamentària, aquest és el sentit de les coses, el protagonisme el ténen els representants electes proporcionalment, més enllà de les llistes més votades, tinguem aquest principi clar abans que ens dugui a engany. D’aquesta manera, les majories es confeccionen pactant, això és política, sé que és difícil, però ja n’hi han de polítics professionals. És més, d’imposar governs en minoria només pel fet de ser la llista més votada, la inestabilitat institucional fóra tal que no es podria governar.

    Qui vulgui canviar el sistema que ho plantegi, no val plorar, és molt trist que un partit es queixi d’un sistema electoral que va signar, que no va modificar quan podia fer-ho, i que segueix sense aportar-hi res.

  4. Primer. Si la llei electoral no agradava, haver-la canviat o haver pressionat per tal que es canviés. Ara no s’hi val queixar-se si el sistema que un mateix ha impulsat o permès es gira en contra.

    Segon. En un país amb cinc partits polítics parlamentaris, és lògic que les majories absolutes s’hagin acabat i que siguin necessaris els pactes. I com que el vot d’esquerres és molt més dispers que el de dretes, i a més s’aplica la llei d’Hont, és lògic que un partit de dretes com CiU sigui la llista més votada però la resta, sumant, la superin.

  5. Suposo que algun dia els llibres d’història hauran d’explicar aquesta fosca etapa del postpujolisme; hauran d’explicar les claus de la guerra civil entre CiU i ERC, els motius ocults d’aquest seguidisme botifler d’ERC el qual atorga al PSC tot el poder possible mentre la Catalunya amontillada s’espanyolitza cada cop més. Moltes coses hauran de ser explicades. Alguns parlen de convergenticidi. A mi només se m’acut remembrar la bíblica paràbola de Caïm i Abel. El pastor de cabres acaba occint el pagès. Manelic baixa de la muntanya… La gelosia, l’enveja, el ressentiment precipiten el fratricidi: "He mort Pujol, he mort Pujol…" voldrien cridar tots els manelics. Que no es facin il·lusions, perquè se’ls girarà la feina, que l’ombra de Pujol és ampla i allargada, que això d’aliar-se amb l’enemic (o amb el mateix diable) sempre porta males conseqüències. Jo encara guardo molta esperança: tard o d’hora, les coses cauen pel seu pes.

  6. En Mas, Puig i super Madí amb la seva prepotencia i incompetencia mes que palesa s’ho han ben buscat, i aixó en política es paga, i car. Menos vídeos, notaris i mes humilitat. I aixó no ha fet més que començar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!