Ramon Tremosa

Torre de Guaita

26 de setembre de 2013
1 comentari

Balanç de quatre anys d?activitat parlamentària

Aquest mes de setembre fa quatre anys que vaig començar l’activitat al Parlament Europeu i em sembla un bon moment per a fer-ne un balanç en aquest blog de Vilaweb, blog que és a punt de superar les 300.000 visites. Abans de començar us voldria presentar les persones que integren el meu equip, perquè sense elles res del que s’explica a continuació no s’hauria pogut dur a terme: de dreta a esquerra hi teniu l’Aleix Sarri, que m’assisteix a la Comissió d’Economia, de la que en sóc titular, una comissió molt carregada de feina i on hi tinc més dedicació; després hi ha l’Albert Farré, que m’assisteix a la Comissió d’Agricultura (tot i que no en sóc membre hi ha hagut aquesta legislatura el llarg procés de la reforma de la PAC, Política Agrària Comuna); al mig hi ha la Marga Payola, que m’assisteix a l’oficina de Barcelona, de les reunions que hi tinc i de la coordinació parlamentària amb els diputats al Congrés i al Parlament de Catalunya. I finalment hi ha l’Umberto Gambini, que m’assisteix a la Comissió de Transports que ha debatut el corredor mediterrani, de la que en sóc diputat suplent, i s’ocupa també de tota l’activitat parlamentària relativa als drets humans i drets fonamentals (tant universals com de defensa dels catalanoparlants). Tots ells han fet una feina extraordinària i gràcies a ells jo puc lluir un balanç com el que us presento tot seguit. De debò, són ells i han estat ells, tant com jo, i sempre els estaré agraïts per la seva dedicació.

Transparència és qualitat democràtica: hi ha diverses webs que faciliten molt el seguiment de l’activitat parlamentària d’un diputat al Parlament Europeu per part dels seus votants i dels ciutadans en general, aquí les teniu:

 

 

1.- El primer web és la pàgina oficial del PE; a la secció MEPs (Member of European Parliament) podeu cercar dins de cada país el vostre diputat i fiscalitzar la seva feina. Aquí teniu la meva pàgina:

 

http://www.europarl.europa.eu/meps/en/97203/RAMON_TREMOSA%20I%20BALCELLS_activities.html

 

Aquest web, però, no distingeix entre les intervencions orals en debats a plenari i les intervencions escrites (curtes explicacions de vot per escrit que fan els diputats per justificar algun dels seus vots, ja que no tots poden intervenir al plenari per explicar una justificació de vot).

 

Aquest web tampoc no informa dels informes parlamentaris en els quals un diputat ha estat ponent a l’ombra en nom del grup (només hi ha informació dels informes en què s’ha estat ponent principal del parlament). Cada informe que la Comissió Europea envia al Parlament per a la seva tramitació comporta que cada grup nomeni un diputat que el representi en les negociacions abans del vot, un dels quals (el ponent del parlament) és el que redacta el primer text (“draft report”) que serveix de base per a que els altres diputats presentin les seves esmenes.

 

Finalment, aquest web tampoc no recull els esmenes presentades a directives i reglaments pels diputats en el seu pas pel PE, un dels indicadors més valorats als països nòrdics i centre-europeus. Si una esmena presentada és aprovada, llavors has estat plenament efectiu en la teva tasca!

 

 

2.- Una web que sí que recull les esmenes presentades, i presenta també comparacions i rànkings entre diputats, és el VoteWatch. Feta a Londres, és potser el web més complet i exhaustiu a l’hora d’informar sobre l’activitat parlamentària. Aquest web és molt útil realment: pots veure el text de cada esmena presentada per cada diputat i pots comparar les esmenes de cada diputat amb les esmenes que les empreses i els lobbies presenten a cada directiva i a cada reglament! Això fa que siguis molt curós quan entres una esmena. Aquí teniu la meva pàgina:

 

http://www.votewatch.eu/en/ramon-tremosa-i-balcells.html

 

Segons aquesta pàgina, que s’alimenta i s’actualitza directament de les dades oficials del web del PE, a data d’avui sóc el 5è diputat en preguntes parlamentàries a la Comissió Europea, el 5è en esmenes presentades a directives i reglaments en la seva tramitació parlamentària, el 7è en mocions de resolució presentades a votació al plenari i el 134è en intervencions a plenari; aquí he de dir que jo no presento quasi mai explicacions escrites, cosa que si fan molts altres diputats, i que computen igual com una intervenció oral). Moltes preguntes parlamentàries i esmenes a directives són resultat de quasi 300 reunions al despatx de Barcelona, així com també de moltes visites al territori. Ho torno a dir i a repetir: sense el meu equip i la seva feina, aquestes bones marques no haurien estat possibles.

 

 

3.- Finalment, hi ha també el web MEPRanking, fet a Catalunya pel jove enginyer informàtic Miquel Català. El web presenta amb una gran facilitat visual un resum a primera vista de l’activitat parlamentària i mostra els diputats dels Països Catalans com si ja fóssim un país normal. Aquí teniu la meva pàgina a la mateixa:

 

http://www.mepranking.eu/mep.php?id=97203&st=PC

 

 

Tot seguit us detallo la feina feta a les dues comissions parlamentàries de les què en sóc membre. Aquesta feina és la que llueix menys perquè no es veu, i és la que costa més, perquè representes el parlament o el grup en les negociacions abans i després dels vots a comissió i plenari. Són moltes hores de feina, però són també les més gratificants: coneixes de tu a tu a comissaris i alts funcionaris de la Comissió Europea i el Consell, així com els altres diputats, ja que moltes reunions acaben tard, amb sopar i copes de vegades. Aquí és on un diputat ha de demostrar capacitat de treball, empatia, coneixement de llengües i facilitat per a arribar a acords. Els millors records que m’enduc del Parlament Europeu provenen d’una feina que a Catalunya quasi ningú no coneix i que ningú tampoc no et demana.

 

També és molt interessant de ser actiu en comissions com a ponent del grup pels debats i per les conferències públiques que s’organitzen al Parlament amb la indústria i amb els sectors econòmics afectats: juntament amb experts de la Comissió Europea, els diputats ponents debaten públicament les diferents esmenes i gràcies a aquets debats coneixes figures rellevants del món empresarial i econòmic europeu en aquell àmbit concret.

 

En el meu cas a la comissió d’Economia s’han organitzen debats amb ministres com Schäuble o amb els presidents de l’FMI Strauss-Kahn i Lagarde. Al juny de 2011, pel fet de ser ponent del parlament de l’ECB report, vaig tenir una reunió de dues hores amb Jean Claude Trichet, que es va interessar per com redactava el meu informe al 2011 (al 2010 el BCE va comprar deute públic de Grècia per primera vegada i volia saber quin tractament en feia a l’informe abans del debat a la comissió d’Economia).

 

A la comissió de Transports he pogut conèixer els CEO de les principals companyies ferroviàries europees (Deutsche Bahn, SNCF i Ferrovie dello Stato: Rudiger Grube, Guillaume Peppy i Mauro Moretti), que són molt actius al parlament organitzant debats. No cal dir que hem parlat, entre una cosa i una altra, del corredor mediterrani i del port de Barcelona… Deutsche Bahn, per exemple, m’ha convidat tres anys seguit a ser un dels presentadors del seu tradicional “Competition Report” al Parlament Europeu.

 

Tot seguit us adjunto el detall de la feina feta en aquest camp:

 

 

1.- Diputat ponent del Parlament (“rapporteur”):  

 

2013 Competition Report (informe de Defensa de la Competència).

2011 ECB Report (Informe del Banc Central Europeu de l’any 2010).

2010 European Systemic Risk Board, ESRB (un dels cinc informes del paquet de la nova supervisió financera europea).

 

 

2.- Diputat ponent del Grup liberal-demòcrata (“shadow rapporteur”): 

 

2.1. a la Comissió d’Economia

2013 Provision and quality of data for the macroeconomic imbalances procedure

2013  FTT (Financial Transaction Tax)

2013  Annual Tax Report

 

2012  ECB Report 2011

2012  Public Finances Report

2012  Financial Transaction Tax (Opinió sobre la cooperació reforçada)

2012  Two Pack – Governança econòmica europea- Control de dèficits públics excessius a nivell europeu

 

2011 Annual Tax Report

2010 Global Governance

2009 Export Credits (Opinió)

2009 Banc Europeu d’Inversions

 

2.2. a la Comissió de Transports

 

2013  Fourth Railway Package, Public Service Obligation (PSO) report

 

2010-2012  European Single Railway Area (Directiva sobre la creació de l’espai ferroviari únic europeu: eliminar barreres regulatòries a la lliure circulació de trens)

 

2011-2012  Airport package

 

Transparència és democràcia, més ben dit, qualitat democràtica: intentem imitar les millors pràctiques dels millors diputats dels millors països al Parlament Europeu.

  1. Els bons col.laboradors necessiten, evidentment, un bon cap. Si no, no hi hauria bona feina. Gràcies a tots per la vostra dedicació i la vostra eficiència. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!