Ramon Tremosa

Torre de Guaita

13 de setembre de 2013
0 comentaris

El BCE pren al Banc d?Espanya la supervisió dels bancs espanyols

Ahir el Parlament Europeu reunit a Estrasburg va aprovar, per una gran majoria, el supervisor bancari únic, primer pas de la unió bancària europea. Així, el Banc Central Europeu (BCE) supervisarà directament uns 150 bancs dels 6000 que hi ha a la UE a partir de setembre de 2014. No pas per casualitat, resulta que el 99% dels bancs espanyols són dins d’aquests 150 bancs europeus: només en queden fora la Banca March i les Caixes d’Estalvis d’Ontinyent i de Pollença, així com les caixes més petites que aquestes. Els criteris que han definit el BCE, el Consell (Estats Membres), d’acord amb la proposta de la Comissió Europea que ahir vàrem aprovar al Parlament, passen per evitar que es tornin a repetir fallides bancàries espectaculars com els de Caja Castilla-La Mancha, Bankia i altres, que han acabat passant factura als contribuents en forma de rescat públic i retallades socials, o bé per prevenir millor la generació de bombolles especulatives. A Alemanya, per exemple, les caixes d’estalvi (unes 800) queden totes elles fora del control del BCE i seguiran sent únicament supervisades pel Bundesbank: a diferència dels Landesbanken (banca pública regional), afectades per algunes sonores fallides (al SachsenBanken, més gran que Bankia, el van obligar a fer fallida: “too big to fail is too dangerous to exist”), les petites caixes d’estalvis locals i comarcals alemanyes han mantingut el flux de crèdit a les pimes alemanyes, ja que no s’havien contaminat de productes financers tòxics com si ho va fer la gran banca alemanya. Ahir doncs, en plena ressaca de la Diada, a l’Estat espanyol ahir li van prendre sobirania des de la UE: l’única gran competència que quedava al Banc d’Espanya i a alguns altres bancs centrals nacionals després de la creació de l’euro (la supervisió financera de la banca) passarà a Frankfurt d’aquí a un any.

El BCE supervisarà tots els bancs que compleixin, entre molts altres criteris, els dos següents:

 

1) que el valor total dels seus actius excedeixi els 30.000 milions d’euros; 2) que la proporció dels actius totals del banc en qüestió superi el 20% del PIB del país en qüestió. En el cas espanyol només en queden fora la Banca March i les Caixes d’Estalvis d’Ontinyent i de Pollença, així com les caixes més petites que aquestes.

 

Pel que fa a l’Estat espanyol, a diferència d’altres països, aquests dos criteris ja inclouen tots els bancs espanyols importants dins del paraigües supervisor del BCE. El BCE, però, pot decidir obligar altres institucions financeres a acceptar la seva supervisió, quan tingui sospites que els supervisors nacionals no estan fent bé la seva feina.

 

Ahir també es va aprovar la separació reforçada del personal del Banc Central Europeu entre la política monetària i la supervisió financera, a fi de garantir que el braç de supervisió del BCE és plenament responsable. També es va aprovar enfortir l’Autoritat Bancària Europea, en la seva relació amb el BCE, així com la millora de la seva capacitat per dur a terme proves de resistència o “stress tests”.

 

Pel que fa a la transparència, ahir també es va aprovar una major responsabilitat del Parlament Europeu en el nomenament i cessament del President i Vicepresident del Consell de Supervisió del BCE, així com també un millor accés a la informació. En aquest sentit, també es va reforçar el paper dels parlaments nacionals, en passar a tenir la possibilitat d’escoltar al president del consell de supervisió, en relació amb les decisions aplicables a les entitats de crèdit nacionals i la presentació de preguntes escrites al BCE.

 

El comissari Michel Barnier després de la votació va dir que, en opinió seva, el supervisor bancari únic, com a embrió de la unió bancària, era el pas més important fet en favor de la construcció europea després de la creació de la moneda única.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!