Al darrera la nevera

Bloc de Roger Palà

27 de novembre de 2006
Sense categoria
0 comentaris

La llengua originària dels catalans

La setmana passada van passar per l’Enderrock els Relk, per explicar-nos quatre coses del seu darrer disc, Pedres blaves (Temps Record, 2006). La conversa amb en Jordi Bilbeny, en Joan Vallcorba i la Maria Cumalat la podreu llegir a l’Enderrock del pròxim gener. Relk és un rara avis dins la música catalana i en aquest disc ho tornen a demostrar. Com un rara avis és en Jordi Bilbeny dins la parròquia d’historiadors: són conegudes les seves teories sobre la catalanitat de Colom o Cervantes. L’altre dia me’n va explicar una altra de bona: la llengua originària dels catalans… És el basc!

Segons en Bilbeny, es tracta de la seva recerca més antiga. El poeta i lletrista de Relk ha estudiat eusquera i ha investigat la toponimia d’Euskal Herria. La teoria de Bilbeny és que el basc hauria estat la llengua originària de la península ibèrica ?inclosos els catalans? i que la romanització hauria acabat desplaçant l’idioma i arraconant-lo al seu territori actual, on la parlen només els vascons. Per demostrar-ho aporta documents com els que trobareu a la pàgina web de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya, de la que n’és un impulsor destacat.
Més enllà de la veracitat ?o no? de les teories de Jordi Bilbeny, crec que se li ha de reconèixer que té la capacitat gens menyspreable de qüestionar-ho sempre tot des de l’arrel. La desconfiança com a virtut, perquè efectivament cal anar sempre amb peus de plom, més encara quan es tracta de veritats que són "de sentit comú".
Sobre el nou disc de Relk… Millor llegiu el pròxim Enderrock.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!