Al darrera la nevera

Bloc de Roger Palà

2 de maig de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Les persones rera l’Anuari Mèdia.cat

Avui es presenta al Col·legi de Periodistes (19h) la tercera edició de l’Anuari Mèdia.cat, que hem coordinat de nou amb en Sergi Picazo. Aquest projecte impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils té com a objectiu treure a la llum quinze temes silenciats pels mitjans de comunicació durant l’any 2012. A hores d’ara, els més de 400 micromecenes que han fet possible l’edició d’enguany a través de la campanya de micromecenatge que vam impulsar a Verkami ja han pogut fullejar la versió digital i descobrir en primícia els quinze reportatges que hi publiquem. A partir d’aquest vespre, l’Anuari estarà disponible en lliure descàrrega a aquest web. Amb aquest post volia aprofitar per explicar una mica qui són les persones que han fet possible l’Anuari 2013. Han treballat de forma molt professional i, a més, han fet gala d’una paciència infinita suportant les exigències i manies dels dos coordinadors. A totes elles, gràcies. 


El periodisme el fan periodistes.
 En aquest cas, han estat disset els redactors que han col·laborat en l’elaboració dels quinze reportatges de l’Anuari. Són els principals responsables que això hagi arribat a bon port: Aitor Álvarez García, Oriol Andrés, Enric Borràs Abelló, Mauro Blanquer Reig, Joan Canela i Barrull, Mar Carrera, Bertran Cazorla, Gemma Garcia, João França, Joan Foguet, Marc Font, Lucas Marco, Albert Martin Vidal, Carla Roca, Marc Ustrell Hernández, Francesc Vila i Femenia i Joaquim Vilarnau. Ens agrada mirar enrera i constatar que en les tres edicions de l’Anuari hi han participat una quarantena de periodistes de perfils molt diferents –des d’estudiants fins a professionals veterans– tots ells amb capacitat per elaborar temes d’investigació. 

L’Anuari aquest cop també es mira (i es comparteix a Facebook).
Quatre dels quinze reportatges de l’edició de 2013 tenen també una versió audiovisual. Es tracta de minireportatges d’entre dos i set minuts de durada que estaran disponibles a partir d’aquest vespre al canal de YouTube del Grup Barnils i també a la web de l’Anuari. Els vídeos han estat elaborats per un equip en què hi han participat la Gemma Gracia i el Carles Castro del Col·lectiu Contrast, l’Anna Bonet, l’Elisabet Borreda, l’Hugo Cornelles i el Dani Camon. Els resultats són prou convincents i esperem que serveixin per extendre els temes de l’Anuari amb més intensitat per les xarxes socials. L’experiència ha estat molt bona i ens agradaria poder-la aprofundir en pròximes edicions. 

El disseny i la correcció, del sud i mar enllà. El disseny de l’Anuari (format paper i digital) ha anat un any més a càrrec de l’Helena Olcina. Amb el seu quarter general al barri d’Orriols de València, L’Helena és la responsable de l’actual disseny de Mèdia.cat. Enginyera informàtica, dissenyadora, fotoperiodista freelance… A hores d’ara és una peça totalment imprescindible de l’equip (aquí podeu veure una mica de la seva feina). L’assessorament lingüístic i la correcció de l’Anuari Mèdia.cat 2013 ha anat a càrrec d’una altra valenciana, la Roser Soler. No ens hem pogut conèixer personalment perquè viu a Mallorca, però ha fet una molt bona feina llegint, rellegint, corregint i millorant tots els reportatges. 

El politburó del Grup Barnils. La tasca de difusió de tots els socis del Grup Barnils és clau per assolir els objectius de l’Anuari, però en concret hi ha tres persones la feina de les quals és imprescindible. Es tracta del nostre politburó particular. En primer lloc el President Bassa, que no és pas un home de de palla sinó el primer en arremangar-se quan fa falta per tirar del carro. En segon lloc en Joan Vila, que té la tasca impossible de quadrar els números i tot sovint ho aconsegueix. I, last but not least, la Laia Soldevila, secretària tècnica del grup i “dona per a tot”. No m’equivoco si dic que, de tota la gent que he citat fins ara, ella és la més imprescindible: arriba allà on els altres no arribem i té la virtut de posar ordre un caos ingovernable. 

Ens veiem a les 19h al Col·legi de Periodistes! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!