ROCKVIU

Fotos i cròniques del món del rock, per Xavier Mercadé (Totes les imatges són © Xavier Mercadé / rockviu@yahoo.es)

Diva fallida

Marianne Faithfull, L’Auditori (Barcelona), 29 de juliol de 2009

Les normes semblaven clares, i, a més, les havíem signat minuts abans en un d’aquests contractes absurds: les tres primeres cançons, no podíem estar davant la diva sinó en els passadissos laterals. Però hi ha mànagers amb ganes de complicar-se la vida i complicar-se-la als altres. Pocs minuts abans del concert ens diu que hem d’abandonar el frontal de l’escenari de L’Auditori i situar-nos a les escales. Cap problema, ordenadament ens situem on ens indiquen. Res de tonteries, res de ser especials. Quan ja és l’hora de començar, diu que no hi ha concert si no ens anem fins el fons de la platea. I allà, a la quinta forca és de d’on hem de treballar. Pleguem? Simples fotos testimonials, sense poder captar l’expressió i sense poder plasmar el pas dels anys en un cos que fa dècades fa ser mel en els llavis dels Stones. No em vaig voler quedar al concert tot i tenir-ne la possibilitat, se m’havien tret les ganes de veure a la germana morfina.

En els darrers temps sembla que la normativa pels fotògrafs va canviant. Mentre s’observa clarament que el públic pot disparar indiscriminadament amb artefactes compactes (al tanto, molts d’ells amb uns teles més que competents i amb més de 10 megapíxels), als que ho fem professionalment cada cop se’ns discrimina més se’ns situa en llocs incòmodes, se’ns obliga a cridar l’atenció al mig d’una platea o senzillament se’ns situa al punt més allunyat per que podem fotografiar la massa de públic amb els seus dispositius mòbils a les mans.

I jo que volia tancar la temporada amb un somriure i resulta que ho he de fer amb cara de mala llet. Que hi farem!

(El set list de Marianne Faithfull)

Publicat dins de Concerts | Deixa un comentari

El poder de la garoina

Garoina XL, Hotel Costa Brava (Platja d’Aro), 28 de juliol de 2009

Ja la tenim aquí, ja podem esbombar als quatre vents la cançó de l’estiu, aquesta Costa Brava Catalana que en el seu moment va popularitzar Digno García i que ara torna revitalitzada per Garoina XL.

Aquesta ha estat la única ocasió en que el ja famós duet entre un equinoderm i una i una escandinava s’han deixat veure en públic. Una unió que durarà fins el final de l’estiu però que quedarà a la memòria de tothom. Sí, és una d’aquelles cançons que s’enganxen com una lapa.

 
 

Tothom te un orígen

Fanzine Voll-Ker, 1984-1986

Ja en fa un quart de segle… si que sóc antic.

M’ho han demanat per un llibre retrospectiu del punk barceloní i, ja que he tingut que treure la pols als originals, més val penjar-ho també al bloc.

Aquí ja vaig explicar la gènesi i la història d’aquest fanzine.


… / …

Ho escanejo tot i ho penjo en pdf? Hi ha coses que fins i tot a mi em fa vergonya rellegir…

La rossa ambició de Madonna

Madonna, Estadi Olímpic Lluís Companys (Barcelona), 21 de juliol de 2009

No està gens malament, en poc més de trenta dies he pogut veure i fotografiar a: La Banda Trapera del Rio, John Fogerty, Down, The Gossip, Los Negativos, AC/DC, Lucinda Williams, Roger Hogson, Metallica, Slipknot, Grace Jones, Korn, tot el popArb, U2, Ry Cooder i Nick Lowe, George Benson, Pet Shop Boys, Oasis, Franz Ferdinand, Magazine, Paul Weller, Psychedelic Furs, Pete Doherty i, per fi, la Madonna que s’havia resistit vint-i-cinc anys a passar pel davant del meu objectiu.

Em sento força satisfet. I el mes de juliol encara no ha acabat…

Un parell de fotillos més a vull llegir la resta de l’article

Publicat dins de Concerts | Deixa un comentari

FIB 2009: Crònica viscuda

Festival Internacional de Benicàssim, 16, 17, 18 i 19 de juliol de 2009

Satisfet amb mi mateix. Aquest FIB era tot un repte per a mi ja no feia ni mig any que havia sortit de l’hospital… Bona alimentació (difícil en un festi) i ni una gota d’alcohol (titànic), però sembla que he sobreviscut amb dignitat.

Amb tantes fotos i tantes imatges se m’havia quedat al tinter les cròniques que he anat fent pel punt. Les teniu a vull llegir la resta de l’article.

Crònica publicada a El Punt el dia 18 de juliol de 2009

Oasis obre la quinzena edició del FIB
18/07/09 02:00 – Benicàssim (La Plana Alta) – Xavier Mercadé

Sol, platja i un cartell amb figures de renom. Una vegada més, la fórmula que ha fet cèlebre el Festival Internacional de Benicàssim ha tornat a funcionar amb un èxit rotund: totes les entrades i abonaments estaven venuts des de molt abans que dijous obrissin les portes. Si en les altres edicions el percentatge d’espectadors estrangers era d’un 40%, en aquesta edició s’ha capgirat el percentatge i el públic forà ja és majoria absoluta. La jornada inaugural, antigament anomenada Fibstart, s’ha convertit en una jornada més del festival amb tots els escenaris al 100%. En un entorn on l’anglès ja és la primera llengua oficial, un grup com Oasis és converteix en el rei. Un grup que ja ha arribat a la categoria de clàssic per a la generació que ha crescut i viscut amb el festival. Els germans Gallagher va oferir una actuació accidentada davant d’un públic esverat i excitat: Liam –que va vestir una inadequada parca durant tota la calorosa nit– va abandonar el concert a mig Wonderwall, i a Cigarettes & alcohol se’ls en va anar la llum i van haver d’aturar l’actuació per desallotjar un grup d’incontrolats que havien pres possessió d’una torre de llums. Glasvegas i Fangoria també van triomfar en la primera jornada del FIB.

Crònica publicada a El Punt el dia 19 de juliol de 2009

Allò que el vent s’endugué
La força del vent va obligar a cancel·lar divendres al vespre la majoria d’actuacions en la segona jornada del FIB
19/07/09 02:00 – Benicàssim (La Plana Alta) – Xavier Mercadé

Quan el vent va obligar a parar divendres les actuacions, per la ment dels més veterans en el festival internacional de Benicàssim (FIB), hi van desfilar les imatges de l’any 1997, quan un aiguat va arrasar completament el festival. Fortes ràfegues de vent de més de 70 km/h van obligar, primer, a paralitzar i, després, a suspendre la segona jornada del festival que havia aplegat més de 45.000 persones a Benicàssim. Es van cancel·lar les actuacions de Kings of Leon, Los Planetas, The Horrors, Mäximo Park, Christina Rosenvinge i els catalans Joe Crepúsculo, entre altres. Malgrat tot, Paul Weller, Magazine, Cooper i Nacho Vegas van poder fer actuar. A més del fort vent hi va haver un incendi fora del recinte del festival.

«Hem vingut a tocar cançons de sol i d’estiu» va presentar-se el lleonès Cooper quan passaven vint minuts de les vuit de la tarda i res feia presagiar que aquell fort vent que donava la benvinguda seria el botxí del festival. El concert va haver de començar amb retard ja que es va haver de retirar una pancarta que ja havia caigut per culpa del vent. Acostar-se a l’altre escenari on, alhora, actuava Nacho Vegas, era difícil i tot indicava que tot allò seria un problema més aviat sonor, ja que el vent s’enduia les notes i dificultava l’audició de l’univers estremidor de Nacho Vegas. Que el vent estava sent molt fort es començava a preveure quan ens acostàvem a l’envelat del Fibclub a veure el concert de Corcobado però l’espai es trobava ja completament buit mentre els agents de seguretat impedien que el públic s’hi acostés.

Paul Weller i uns renascuts Magazine amb Howard Devoto al capdavant, van començar els seus concerts en una lluita aferrissada contra aquests elements. A aquesta situació de caos, s’hi va afegir un incendi a un camp a l’altre banda de la N-340 que es va avivar per la força de l’aire. En aquell moment els accessos al festival per carretera van ser pràcticament impossibles i quan Paul Weller va acabar de fer sonar el clàssic dels Style Council Shout to the top es va veure obligat a parar les màquines perquè la sensació de perillositat a sobre l’escenari ja era insostenible.

El públic senzillament no entenia res. Durant dues hores només se sentia una veu per megafonia demanant disculpes i anunciant que «estem intentant resoldre el problema», mentre el vent pujava d’intensitat, la lona del sostre de l’escenari principal començava a trencar-se i a espetegar amb força, les tanques anaven caient mentre s’obligava a desallotjar les veles de premsa i les de les zones de backstage, camerinos inclosos.

Tot tancat? No, les barres dels bars seguien servint cervesa a dojo a tota la munió de públic que esperava amb candeletes l’actuació dels nord-americans Kings of Leon. Combustible alcohòlic sobretot imprescindible per les hordes de hooligans que omplien l’espai de l’anomenat escenari verd. Una colla de brètols que, entre altres diversions, descobrien emocionats l’efecte que té llençar a l’aire un got ple de cervesa sota una ràfega de vent de més de 70 km/h.

A mitjanit, i sense cap més avís que l’anunci del nom del grup, van sortir a l’escenari Tom Tom Club, grup que tenia prevista la seva actuació a quarts de tres de la matinada. El públic va quedar contrariat, la majoria portava dues hores esperant i aguantant empentes per veure els Kings of Leon, però aquests i Mäximo Park (els grups que havien de tocar abans) van desestimar l’opció de sortir a l’escenari en aquelles condicions i van preferir abandonar el recinte i anar-se’n al resguard del seu hotel.

El grup dels excomponents de Talking Heads Tina Weymouth i Chris Frantz van fer el que bonament podien mentre el vent bufava encara més fort i el seu esforç només va ser recompensat amb xiulets i esbroncades. Als 40 minuts van desistir, massa elements en contra per lluitar-hi. Una veu anònima va dir que allà s’acabava tot, que bona nit i moltes gràcies i que tothom se n’anés amb calma. Bon vent i barca nova.

Bé, això de barca nova no tant, ja que la zona d’acampada se la trobarien arrasada i les seves pertinences escampades pertot arreu. Els que sortien amb vehicle tampoc no ho van tenir fàcil quan, per acabar-ho d’adobar, un vehicle havia patit un accident de trànsit a l’autopista A-7 a l’altura de la població de La Plana Alta, i els bombers vigilaven encara les guspires del foc ja extingit de la N-340. Van queda milers d’espectadors tancats als seus cotxes al gran pàrquing del festival mentre el vent els sacsejava, la sorra es ficava pertot arreu i la visibilitat era nul·la.

El sector més tòxic semblava aliè a la cancel·lació, ballant i fent càntics futbolers de tota mena mentre eren desallotjats. Alguns van dedicar-se a tirar les tanques que encara quedaven dempeus i buidar algun contenidor mentre que un bon grapat intentava arribar fins a les taquilles per reclamar l’import de l’entrada.

A quarts de dues de la matinada la imatge de la zona VIP exclusiva era dantesca, totes les tanques tirades per terra, el gran envelat que servia de menjador a punt de cedir… Els elements havien guanyat la seva lluita.

El FIB clourà avui la seva quinzena edició amb l’esperada actuació de The Killers, Pete Doherty, Calexico i el retorn de Psychedelic Furs.

Crònica publicada a El Punt el dia 20 de juliol de 2009

Franz Ferdinand incendien el FIB
20/07/09 02:00 – Benicàssim – Xavier Mercadé

Diuen que després de la tempesta ve la calma, però al Festival Internacional de Benicàssim (FIB) va durar poc. No va ser la meteorologia la que va sacsejar el festival sinó el terratrèmol sonor que van provocar els Franz Ferdinand. Tot i el terrabastall que va assolar el recinte la vetllada anterior, dissabte tot semblava ser al seu lloc. Només alguns detalls, com l’escenari principal sense les lones del sostre, samarretes improvisades amb llegendes com «jo vaig sobreviure a la ventada», cares de no haver dormit en tota la nit i milers d’anècdotes a explicar recordaven els fets de la nit anterior.

Els escocesos venien amb el seu treball més fluix, Tonight. El públic, però, no va voler dubtar de la vàlua del grup i es va entregar a una cerimoniosa orgia de braços alçats i balls sense fi que es van veure recompensats per un final allargat de concert on els Ferdinand semblaven més un grup d’electrònica que no pas un grup de pop efervescent. Van tenir el gran detall de dedicar «a tots els que no són turistes anglesos» el Take me out. Enmig de tantes passions abrandades va sorprendre l’actuació d’Elbow, una proposta a priori gens festivalera però que va anar calant al públic fins a convertir-se en una onada de dimensions considerables amb One day like this. Va ser un dels pocs moments místics. Els que van convèncer de valent van ser els The Unfinished Sympathy, una de les poques referències catalanes en el cartell i els únics que van utilitzar la llengua del país per adreçar-se al públic.

Els organitzadors es feliciten per la gran assistència i asseguren que s’han «batut rècords» amb prop de 200.000 «fibers» congregats durant els tres dies del festival.

Crònica publicada a El Punt el dia 21 de juliol de 2009

The Killers i Pete Doherty clouen a Benicàssim «el FIB dels rècords»
21/07/09 02:00 – Benicàssim – XAVIER MERCADÉ email protegit

A la ja clàssica roda de premsa de valoració del Festival Internacional de Benicàssim (FIB), un dels organitzadors, José Luís Morán, declarava que aquest ha estat «l’any dels rècords», amb 200.000 persones. També acredita el seu bon funcionament que en una situació de perill com la viscuda el passat divendres amb les fortes ventades, el públic va tenir una reacció exemplar i la posada al dia de les instal·lacions va ser digna d’elogi. El que sí que ha canviat en les darreres edicions del festival és el perfil del públic i l’orientació del festival. Que es fes pagar per tenir els horaris de les actuacions o l’eliminació del diari gratuït del festival són exemples del tarannà que està prenent el festival. Abans, l’estereotip del fiber era el d’un noi amb ulleres de pasta més interessat a descobrir noves propostes que no pas en els caps de cartell. En l’actualitat el que es veu més entre el públic són estrangers amb la pell de color de gamba, beguts i amb ganes de passar-ho bé sigui el que sigui el que hi ha damunt de l’escenari.

The Killers va ser el reclam més important de la darrera jornada del festival, un grup que va sortir a arrasar amb el hit més punyent de la seva carrera, Human, i declarant que «aquesta nit som vostres». El guió utilitzat no va diferir gaire de l’escenificat el passat mes de març a l’Olímpic de Badalona. Força diferent va ser l’actuació de Pete Doherty a la mateixa hora. Ben mudat i convenientment ebri, en aquesta ocasió va fer una actuació força digne i acceptable. El politoxicòman (viu) més famós del rock va ser rebut pels seus compatriotes amb una pluja de gots de cervesa.

A la tarda, poder veure amb poques hores de diferència Calexico i Giant Sand va servir per comprovar la diferència de criteris entre Howe Gelb, Joey Burns i John Convertino que els va distanciar. Els primers van acabar cantant Manu Chao davant de milers d’espectadors i els altres predicant en el desert davant d’uns centenars de seguidors. Per la seva banda Psychedelic Furs va demostrar ser un entranyable i entendridor anacronisme dins del FIB. La sueca Likke Li va sortir reforçada en el seu paper de nova diva indie mentre que TV on the Radio van oferir un impressionant espectacle amb una mescla explosiva de funk amb rock de combat, soul i jazz.

Publicat dins de Crònica | Deixa un comentari

FIB 2009: Man on the moon

Festival Internacional de Benicàssim, 19 de juliol de 2009

Quatre dies de festival són excessius. Però aquest FIB sens dubte passarà a la història per la ventada de divendres, una experiència excepcional que espero no tornar a repetir. El FIB dels rècords, que deia un dels organitzadors, però si aquestes fites són la quantitat de hooligans alcoholitzats per metre quadrat i l’overbooking absolut (impossible ahir moure’s ni un metre durant el concert dels The Killers), no ‘nem pas bé. L’home farà 40 anys que ha arribat a la lluna, pero els anglesos quan van beguts segueixen sent un agobio.

Per cert, estic més que sorprés i satisfet del resultat de la nova càmera (Nikon D300). Això és el bo i millor que va dornar de si la darrera jornada del festival.

PETE DOHERTY
Pete va ser rebut com només ell es mereix al mig d’un galliner format per anglesos remullats en alcohol: amb una pluja de gots de cervesa. A mi m’ha caigut un a sobre amb RedBull, m’ha tocat tornar a l’hotel amb aquesta pudor a sobre. El politoxicòman (viu) més famós del món del rock ha sortir a l’escenari força tocat (mimetisme amb el seu públic) però ha ofert el segon millor concert que li recordo. Al menys ha acabat les cançons i la banda ha sonat amb dignitat. Fuck forever!

TV ON THE RADIO
Un dels concerts més sensacionals d’aquest festi. Una aplanadora forçada per unes màquines del ritme que treien tota la essència al funk amanint-ho tot amb rock combatiu, soul i gotes de jazz.

THE KILLERS
Ells s’ho cuinen i ells s’ho mengen… tan de bó els hi agafi mal de panxa o una salmonelosi.

CALEXICO
Curiós sentir el “Desaparecido” de Manu Chao al mig d’un ambient tant singular com el del FIB i com tots els fibers el ballaven.

GIANT SAND
Si el rock fronterer de Calexico mirava més cap Mèxic, el de Giant Sand dirigia els seus ulls al desert despertants tempestes emotives. Llàstima que no es formulés també la reunió amb Joey Burns i John Convertino… estaven a tants pocs metres de distància…

PSYCHEDELIC FURS
Un entranyable i entendridors anacronisme dins del FIB. A mi se’m va posar la gallina als primers acords de “Heaven”. Es clar, feia vint anys que no els veia sobre d’un escenari…

LYKKE LI
Diuen que és la nova diva indie i alguna rao han de tenir quan va posar la carpa del Fibclub com una olla a pressió

DAVID KITT

CATPEOPLE

WHITE LIES
Uns altres hereus de les ensenyances de Joy Division. Apunten maneres però encara els falta molta mili per davant.

En el capítol de gilipolles, guiris i imbècils era difícil superar el nivell de les nits anteriors. Tres dies de borratxera immensa passa la seva factura i durant la nit de diumenge no van ser tants els que es van acostar el FIB a donar la nota. Tot i amb això en vaig trobar un bon grapat. Aquest és el que s’endú el premi del dia al gamarús més integral… tothom li deia de tot, a aquestes alçades ja tot dèu estava fins els collons dels putus guiris donant la nota.

Més gilipolles a VULL LLEGIR LA RESTA DE L’ARTICLE


(NOTA: els lavabos estaven a només tres metres i ¡no hi havia cues en aquell moment!)


Una flor entre les escombraries

Publicat dins de Festivals | Deixa un comentari

FIB 2009: La febre del dissabte nit

Festival Internacional de Benicàssim, 19 de juliol de 2009

En els darrers anys la imatge del “fiber” està canviant radicalment. Abans l’estereotip era el de un noi amb ulleres de pasta més interessat en descobrir noves propostes que no pas en els caps de cartell. En l’actualitat la mitjana més visible del públic assitent al FIB són estrangers amb la pell color gamba, ebri i amb ganes de passar-s’ho bé sigui qui sigui el que hi hagi a sobre l’escenari.

Ah! gràcies als companys de Muzikalia per fer-me pujar una miqueta més el meu ego en el fantàstic blog del festival que porten minut a minut.

2 MANY DJ’S

Alló s’havia de viure per creure-ho Mai a la vida, ni en els pitjors temps de Chemical Brothers, havia vist a tanta gent sota els efectes de les sustàncies sintètiques.

FRANZ FERDINAND
Un grup que es va crear per fer ballar a les noies. Doncs un any més ho van aconseguir. El millor? “dediquem aquesta cançó a tots els que no siguin turistes anglesos” i va sonar “Take me out”.

TV PERSONALITIES
Una mosta de que les drogues, amb els anys, poden ser dolentes. Com deia aquella iaia “comte amb els porros que he sentit que ara els hi posen drogues!”. Com desafinava el cabró.

THE UNFINISHED SYMPATHY
Quin gran directe que tenen els Unfinished Sympathy, i com llueixen en l’escenari gran. I al igual que en la seva anterior festival al festival van dirigir-se al públic recordant-nos a tots que malgrat que l’anglés sigui la llengua predominant, estem a una població del Països Catalans.

THE MIGHTY STEF
Qué bé, per fin un grup al FIB que te als Rolling Stones entre els seus discos de capçalera. I per això, dues fotos.

RUSSIAN RED
Semblava poqueta cosa en un escenari tan gran… i la veritat és que és poqueta cosa.

MÄXIMO PARK
Una segona oportunitat ben aprofitada. Rock de garrafa servit en grans dosis festivaleres. De matinada un senyor molt borratxo em deia que havien sigut el millor del món mundial i jo no me’l vaig creure.

ELBOW
Possiblement el millor concert vist fins ara en aquest FIB. Una proposta a priori gens festivalera però que va anar calant al públic fins convertir-se en una onada de dimensons considerables amb “One day like this”. Un moment místic en un festival molt carent d’ells i tan faltat de poesia (bé, com gairebé tots els festivals).

RATOLINES

I com ja van sent un clàssic aquest any amb el FIB, AQUÍ teniu la colla d’arreplegats que corren per allà, una raça festivalera que va degenerant nit rera nit. La tria és aboslutamente subjectiva: el pitjor de cada casa, el circ i la galeria dels horrors.

Insisteixo, el millor està a VULL LLEGIR LA RESTA DE L’ARTICLE

Publicat dins de Festivals | Deixa un comentari

FIB 2009: Allò que el vent s’endugué

Festival Internacional de Benicàssim, 17 de juliol de 2009


(potser la foto no s’enten, però resulta difícil fotografiar una cosa tan intangible com el vent)

Tot un càstig a la megalomania del festival. Un gegant derribat d’una bufada. Sens dubte un FIB que passarà a la història encara que el resultat final no va ser tan desastrós (en principi) com el de l’any 1997.

Al final de la nit la imatge de l’ampulosa zona VIP era dantesca, tot per terra, literalment escombrada pel vent. Però pitjor va ser haver de sortir de la zona de pàrking aturat durant més d’una hora, amb el cotxe saccejat per les ràfegues de vent i la pols vermella omplint-ho tot. Però jo he dormit en un hotel a Castelló… no sé com deuen haver passat la nit els que estaven acampats.

I per si fos poc un incendi a la N340, a pocs metres del festival.



TOM TOM CLUB

Kings of Leon i Mäximo Park van quedar com uns gallines al preferir
l’habitació de l’hotel a sortir a l’escenari. I els valents de la nit
van ser els Tom Tom Club per enfrontar-se al perill.

COOPER
Vivint a l’era pop

PAUL WELLER
Si, des de la quinta forca. Aquest també s’ha apuntat a la moda de les restriccions gràfiques.

NACHO VEGAS
Veient-les venir

MAGAZINE
Tothom parlarà del vent i del caos al FIB, però que cal recordar que ahir els Magazine de Howard Devoto van fer un gran concert

THE HORRORS
Vistos de prop tenen una cara de lerdos absoluts

A falta de concerts avui la secció de borratxos, hooligans, brètols, eixelebrats piltafes humanes i gilipolles diversos ve molt nodrida! Una autèntica galeria dels horrors.

——–>Els podeu veure a tots i més a VULL LLEGIR LA RESTA DE L’ARTICLE
Totes les carpes i els xiringuitos van haver de tancar per culpa del vent. Totes? No!  les barres dels bars seguien servint cervesa a dojo a tota la munió de públic que esperava amb candeletes l’actuació dels nordamericans Kings of Leon. Combustible alcohòlic sobretot imprescidible per les hordes de hooligans que omplien l’espai de l’escenari verd. Una colla de brètols que, entre altres diversions, descobrien emocionats l’efecte que te llençar a l’aire un got ple de cervesa sota una ràfega de vent de més de 70 kms/h.

Publicat dins de Festivals | Deixa un comentari

FIB 2009: Ballant entre els fills de la pèfida Albion

Festival Internacional de Benicàssim, 16 de juliol de 2009

Sol, platja i un cartell amb figures de renom. De nou la fórmula que ha fet cèlebre el Festival Internacional de Benicàssim ha tornat a funcionar amb un èxit rotund: totes les entrades i abonaments venuts des de molt abans que dijous obrissin les portes. Si en les altres edicions el percentatge d’espectadors estrangers era d’un 40%, en aquesta edició se li ha donat la volta i el públic forani ja és una majoria absoluta.

El canvi de mans en l’organització a l’empresari britànic Vince Power ja es comença a notar en aquesta edició. La zona de premsa ja no és el que era, ja no hi ha rodes de premsa (també, ben pensat, de què servia fer absurdes rodes de premsa si ningú, en una sala plena de gom a gom, preguntava res?), l’aigua s’acaba ràpidament, la informació comença a ser escasa i et cobren fins i tot per tenir el programa de mà amb els horaris de les actuacions (no, busquis el pdf a la seva web ja que no hi és). I per si fos poc ha desaparegut també el Fiber, el diari que treien abnegadament des de feia anys. Diuen que és per una reducció pressupostària, un fet absurd si el festival obre les portes amb tot el paper venut des de fa setmanes.

OASIS
En Liam Gallagher amenaçant amb tallar-li el coll al seu tècnic de so. Serà per això que Liam va abandonar el concert a mig “Wonderwall” i que el so va desaparèxir a l’inici de “Champagne Supernova”?


GLASVEGAS

Quin directe més desaprofitat. Tenen grans cançons, tenen fusta i
actitut per enforntar-se a les masses… pero, siusplau, que algú li
digui a la bateria que com a mínim s’ha de saber portar el ritme! Tot i
això el millor concert de dijous.


LOS CORONAS

Surf castís i cañí. Flipant veure els guiris intentar ballar un pasdoble surfero.


LA BIEN QUERIDA

Segueixo pensant que són una versió renovada de Sergio & Estíbaliz

NAIVE NEW BEATERS
Sembla mentira però encara hi ha grups empenyats en fer triomfar l’electroclash


THE VIEW

Res a dir sobre una banda sense cap discurs


MISTERY JETS

Podria posar el mateix comentari que a The View. Per què totes les noves bandes britàniques sonen tan perillosament semblants?

I les fotos de guiris borratxes i hooligans alcoholitzats a vull llegir la resta de l’article

Ahir pensava haver triomfat quan només arribar aconsegueixo colar-me en
la sempre envejada zona Vip i tenir la possibilitat de poder posar els peus en remull a dins la
piscina. Però després ho vaig poder repetir diverses vegades
més… si és tan fàcil ja no te tant de mèrit. Per cert, dins la zona
Vip hi ha també una altre zona Vip encara més exclusiva. A aquesta
només hi vaig poder accedir una vegada.

En acabat el concert d’Oasis el terra era una catifa de sabates, xancles, bambes, sandàlies i espadenyes desparellades. Si ahir ja anàven torradíssims, dissabte ja serà la hòstia.

Set list d’Oasis cortesia de Muzikalia que s’estan currant un bloc d’autèntic luxe i sana enveja sobre el festival.

Publicat dins de Concerts | Deixa un comentari

Rockin’ All Over The World

John Fogerty, Sant Jordi Club (Barcelona), 14 de juliol de 2009

Realment no ho vaig poder tenir millor oportunitat per estrenar la meva nova càmera —una Nikon D300 (la D200 ha mort fruit de la malastrugança que m’acompanya des de fa uns mesos)— que amb un d’aquest concerts que marcarà una fita al rock en viu d’aquest país: John Fogerty.

Des de la nostre privilegiada posició darrera del visor de la càmera i des del foso,  aquesta terra de ningú que hi ha als concerts, era més que palpable que aquell senyor de 64 anys literalment s’ho estava passant teta. Ja no és el teatre que hi posen molts músics només trepitjar l’escenari, no. Fogerty estava disfrutant de veritat com un marrec amb cada nota i cada acord que sortia de la seva immensa col·lecció de guitarres (mentre el seu nét li feia fotos des del foso).

Un concert d’aquells que perviurà a la memòria històrica dels que hi van assistir i un repertori a prova per un atac nuclear: “Hey Tonight”, “Green River”, “Have you ever seen the rain”, “Born on the bayou”, “Rock and roll girls”, “Proud Mary” o “Rockin’ All Over The World”, la essència del rock and roll americà. Una mostra rotunda que per fer un concert gairebé perfecte no calen grans muntatges, només unes grans dosi d’honestedat (brutal).

Un tros d’història viva del rock and roll en plena forma. Si està així quan està a punt per l’edat de  jubilació… quina béstia d’escenari deuria ser fa trenta anys?

…/… (i el Set list)


Publicat dins de Concerts | Deixa un comentari

Catalunya diu si! (al Sonisphere, es clar)

Sonisphere, Parc del Fòrum (Barcelona), 11 de juliol de 2009

Dissabte, a més de Metallica, n’hi van haver d’altres grups al cartell.

DOWN

MACHINE HEAD

SLIPKNOT

LAMB OF GOD

Una jornada sense lavabos, pocs serveis, moltes cues, bocates infames i litres de cervesa escanciats, però també molta canya dura i un grapat de raons per seguir reivindicant el rock and roll.

N’hi ha més

Barcelona, ciutat moderna i cosmopolita, lloc de cita dels festivals
més cool (Sònar, Primavera Sound, Summercase…) però el festival que
més ha triomfat aquest estiu ha estat del Sonisfere amb els seus
gairebé 42.000 espectadors. Potser si que ens cal un festival metàlic
per posar-nos de peus a terra i donar una oportunitat a les guitarres
esmolades.

Publicat dins de Concerts | Deixa un comentari

Metallica, back to the roots

Metallica, Parc del Fòrum (Barcelona), 11 de juliol de 2009

Ahir per primer cop a la vida vaig haver-me d’enfrontar a un festival sense aquesta credencial tan preuada com és el photopass. Per la rao que sigui —la veritat, prefereixo no investigar— el meu nom no va sortir a la llista d’escollits i em va tocar haver-me de buscar la vida com un espectador més al mig del tsunami humà en que es va convertir ahir el Parc del Fòrum. I crec que me’n vaig sortir força bé.

Entre el públic no he d’anar a buscar la imatge, he d’esperar pacientment que aquesta vingui cap a mi, s’aparegui davant meu però amb l’agreujant que quan això passa, tota la gent que tinc al voltant no se li acut res millor i més natural que aixecar les mans.

Però vaig saber trobar el meu espai, prop de la pantalla de l’esquerra de l’escenari i al costat d’algun pare-amb-fill més interessat en preservar la integritat de l’emocionat primogènit en ple viatge iniciàtic que no pas per seguir les evolucions de l’escenari i aixecar el puny quan el músic se’ns acosta.

I els Metallica? Doncs els putus amus, recuperant el temps perdut en els darrers quinze anys. Directes i a la jugular, sense compassió fent sonar els clàssics com Whiplash, “Nothing Else Matters”, “No remorse”, “Phantom Lord”, “Enter Sadman”, “Master of Puppets”, “Seek & Destroy” i una versió de  “Stone Cold Crazy” de Queen.

Un concert que per poc no s’ha de suspendre ja que, com va dir James Hetfield, “fa 24 hores estava envoltat de metges per un dolor a l’esquena”. 41.863 persones s’haguessin quedat molt frustrades.

Més teca a vull llegir la resta de l’article!

Estava jo al costat de la tanca que delimitava l’escenari quan pocs minuts
abans de començar Metallica se m’acosta un company del metall en un
estat d’embriaguesa notable, fins i tot diria que lamentable. El col·lega, tot educat, em pregunta:
“perdona, t’importa si pixo aquí?” senyalant a deu centímetres dels meus peus. Crec que vaig fer bé al
respondre-li un “NO!” sec i tallant acompanyat per una mirada
assassina, seguit d’una forta encaixada de mans ja que en aquell ambient tots
som col·legues.

Havia dit mai que el públic del metall és el millor que
hi ha?

Publicat dins de Concerts | Deixa un comentari