El bloc del Director (ILC)

Alguns fulls del dietari públic d'Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes 2007-2012

22 de juny de 2010
Sense categoria
0 comentaris

Leveroni, essencial

Dimarts passat es va celebrar a Barcelona una primera Jornada dedicada a Rosa Leveroni, iniciativa compartida entre la Institució i l’Institut català de les Dones per commemorar el centenari del naixement de la poeta, que tindrà continuïtat després de l’estiu a Cadaqués.

[…] 

Vinyet Panyella va fer una semblança biogràfica i literària de l’autora i després Antoni Clapés i l’editor Quim Curbet van presentar l’antologia La poesia essencial, a cura de Mònica Miró i d’Abraham Mohino, de CCG Edicions, gràcies a la qual podem tornar a llegir Leveroni. Una taula rodona moderada per Mariàngela Vilallonga amb Teresa d’Arenys, Carles Miralles, Teresa Iribarren i Bel Graña ens va aproximar a la poeta, la traductora, la prosista i a les amistats de Leveroni. Va tancar l’acte una lectura de poemes a càrrec d’alguns dels guanyadors del premi Rodsa Leveroni. Al vestíbul de l’ICD es pot veure la petita exposició que, a partir del setembre, itinerarà arreu del país.

En la presentació dels actes, que vaig compartir amb Marta Selva, presidenta de l’ICD, i August Bover, president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, em va semblar oportú llegir els versos finals del poema “Els records”, que adreçats a l’amant semblen avui un toc d’alerta a tots nosaltres:

“Si jo no fos per tu record amable,

fos almenys un neguit,

un odi o un dolor, una recança…

Ho fos tot, menys oblit.”

Un toc d’alerta, perquè l’oblit ha estat molt a la vora de Rosa Leveroni, de la qual durant molts anys a penes es podia trobar cap llibre. Confiem que l’edició de la poesia completa a la tardor ens ajudarà a rellegir-la com mereix.

Empúries
09.03.2009 | 8.48
A Sense categoria
Just Cabot i la llengua esmolada
14.11.2011 | 8.00
A Sense categoria
A Farrera de Pallars
12.05.2008 | 8.30
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.