SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

28 de juliol de 2014
0 comentaris

SABADELL I LA XARXA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI

Ple d’abril: del drama a la tragèdia ( IV )

Seguim. Ara toca acordar la retirada de l’Ajuntament com a soci de ple dret  a la Federació Europea d’Espais Naturals i Rurals Metropolitans i Periurbans i passar-se a soci observador. Simultàniament en el debat s’incorpora el dictamen següent on es proposa deixar de ser soci amb una qualitat de 35 vots i passar-se a valdre només 8 vots a la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT).

És una qüestió econòmica recalca el ponent del PSC, Lluís Monge. Entre les dues entitats s’estalviaran 2.300 euros a l’any des del departament de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes. Així de telegràfic, sense cap opinió sobre la feina o l’activitat municipal dins de les dues entitats.

Però Juan M. Mena, d’EUiA, encara utilitza menys paraules per lamentar que siguin motius econòmics i no un raonament sobre la seva utilitat allò que fa prendre la decisió. ICV s’ho ha mirat una mica més, en Carles Marlés també demana no emprar com a únic argument el factor econòmic i recorda els motius que van portar a l’adhesió de les dues entitats. Raona sobre la magnitud de Sabadell i la seva transcendència per les dues entitats i si és intranscendent, diu, cal preguntar-se si fins ara els diners han estat llençats.

Des de l’Entesa per Sabadell, Maties Serracant, destaca que des d’anys endarrere Sabadell ha estat reconeguda pel seu actiu paper sobre el rodal. Cita les actuacions i propostes fetes el 1987 i 1993 (anys anteriors als governs Bustos) i com posteriorment s’ha reforçat la Taula del Rodal amb noves entitats i fins hi tot es va proclamar “El Manifest de Sabadell” quan la XCT va organitzar una jornada sobre boscos a la ciutat. Si hi ha escassa voluntat política, diu, no és estrany el menyspreu per formar-ne part, allà on cal una mínima sensibilitat i voluntat de treballar en l’àmbit del rodal, sempre difícil. Acaba amb una defensa de la XCT i argumenta la transcendència que rebi el màxim suport de l’Ajuntament.

Ens abstindrem, diuen des de CiU, perquè no tenim prou informació per a valorar si és útil o no estar en aquestes entitats (uns altres que no han fet els deures). I raonen: si és útil el poc estalvi no mereix donar-se de baixa, argumenten, i si no és útil el millor seria donar-se de baixa totalment (brillant! Oi?). El PP no intervé, això de la defensa del territori li queda lluny.

El ponent insisteix, no proposa marxar sinó reduir-ne l’aportació econòmica. Afirma que no s’ha llençat ni un euro perquè els regidors que l’han precedit “i puc dir-ho amb la boca ben gran” han tingut un paper actiu i decisiu a les dues entitats.

La boca serà gran però en aquest cas sense dents. Només cal fer el seguiment de l’activitat municipal en el si d’una de les entitats.  A cap memòria de la XCT, a partir de 2005, es menciona alguna actuació decisiva per part de l’Ajuntament de Sabadell? No s’ha presentat cap ponència sobre les actuacions municipals a les reunions bianuals de l’entitat, només l’any 2012 n’hi ha una de l’ADENC sobre la seva activitat al Ripoll. La ciutat de Sabadell no està present, en el nucli actiu o com entitat observadora, en cap dels quatre grups de treball en què està organitzada la Xarxa. Ara mateix, entre els 24 municipis participants a la “2a Setmana Europea de la Custodia del Territori i 6a de la custòdia als Països Catalans”, el proper setembre, no hi ha cap aportació activa de l’Ajuntament de Sabadell. Només es pot relacionar Sabadell amb la XCT per la jornada sobre boscos de l’any 2011 esmentada pel regidor Maties Serracant.

Així la nostra ciutat, una de les rellevants de Catalunya, per deixadesa del govern municipal o perquè realment no té res per aportar, més greu encara, no és activament present en una de les entitats sobre el territori més significatives del país.

Maties Serracant i Carles Marlés tornen a reivindicar un paper dinamitzador i fer una valoració de resultats més enllà del cost econòmic. El ponent finalitza amb l’afirmació que el govern municipal seguirà mantenint el paper actiu a pesar de la retallada.

Malauradament, tal com hem vist, pel govern “paper actiu” vol dir només pagar regularment les quotes, fet que ja li permet sortir a la llista d’entitats associades i vendre la presumible bona imatge. Tal com dèiem, des de Sabadell, diners llençats. Les retallades s’aproven amb els vots en contra d’ICV i les abstencions de l’Entesa, EUiA, CiU i PP respecte la FEDENATUR, i els vots en contra d’ICV i Entesa respecta la XCT amb les abstencions de CiU, PP i EUiA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!