Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Avui: Lluna Nova – Tet Nguyen Dan – Any Nou a Viêt Nam

 

Avui és el primer dia del Tê’t Nguyen Dan, lluna nova, any nou vietnamita. La Festa del primer matí del primer dia. Any del gos. Persones honestes, amables i amb qui hi pots confiar. Són protectors i generosos estimant, i ténen un sentit molt fort de la justícia. Intuitius i molt diplomàtics. Són amants de la família. Molt crítics i temperamentals. S’enfaden sovint. El seu sentit de la justícia i de les coses ben fetes els juga molt males passades i provoquen situacions familiars i socials difícils.

Són d’aquest signe els nascuts els anys :

1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006 i 2018.

Personatges famosos nascuts en l’any del gos: Michael Jackson, La Mare Teresa de Calcuta, Donald Trump, George Gershwin, Josep Carreras, Winston Churchill, Shirley MacLaine, Socrates.

 

Avui tothom és a casa. El primer dia del Tè’t. Tres díes de festa estrictament familiar. I la nit del nou any tothom al carrer per viure el canvi de l’any i gaudir dels focs artificials. Aquest últim cap de setmana tot han estat corredisses. Tren, cotxe, avió, barco, carro tirat per bous, bicicletes, motocicletes, caminar. Desplaçaments diversos, massius per tot el país. Tots volen arribar a casa i retrobar-se amb la família.

La Mai va arribar a Hà Nôi diumenge. Ella viu a California i és filla dels anomenats ‘boat people’, els vietnamites que van fugir en acabar la guerra. Es la primera vegada que viatja al país dels seus ancestres i anirà a casa dels oncles. Tots dos són cal-lígrafs i des de fa setmanes tenen molta feina per escriure els pictogrames, anomenats cau doi, que s’utilitzen per demanar els desitjos, en paper vermell, i penjar-los a les branques dels albercoquers florits, o dels presseguers, o dels kumquats.

Les botigues i els mercats van treballar de valent fins ahir mitjanit. Aquest el primer dia, avui, és el dia dels infants. Reben per part dels pares i avis un sobre, vermell, i a dins uns diners que signifiquen prosperitat per tot l’any. Els infants han penjat als arbres els seus desitjos. Els altars de les cases tots ben preparats per els seus ancestres que mai obliden.

I jo tinc ben present el Tê’t que vaig viure l’any 2015 a Hà Nôi i que forma part del meu cistell de la vida. Avui vespre aniré a sopar al Restaurant Pho, carrer de Sepúlveda, 159. Un pho i encara no sé que menjaré després de la sopa. A veure que ha preparat la Hai.

I per a tots els blocaires i lectors d’aquesta casa   ………

Chúc mùn’g nâm mò’i – Feliç any nou, any del gos.

 

[vimeo 124465133 w=640 h=360]
<p><a href=”https://vimeo.com/124465133″>Vietnam: One Day in Hanoi – Tet Prelude</a> from <a href=”https://vimeo.com/user3223114″>Roser Giner Bru&ntilde;&oacute;</a> on <a href=”https://vimeo.com”>Vimeo</a>.</p>

 

Fotografíes: Any nou 2015 a Hà Nôi. RG.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.